Натрен вс. Шеќер!?

  • Креатор на темата Креатор на темата G-Kidd
  • Време на започнување Време на започнување
Преферирам шеќер.
Многу сакам кога во кафич ќе ми стават бел шеќер во кафето, наместо натрен.
Треба да го чекам 5 саати за да се раствори и најчесто си ставам шеќер и на крај кога ќе го испијам кафето, чувствувам како го грицкам натренот (значи, уште не бил растворен).

Дури, кога многу ми се јаде нешто благо а немаме ништо дома, ќе изедам 3-4 лажици шеќер и топ ми е ;)
 
Преферирам шеќер.
Многу сакам кога во кафич ќе ми стават бел шеќер во кафето, наместо натрен.
Треба да го чекам 5 саати за да се раствори и најчесто си ставам шеќер и на крај кога ќе го испијам кафето, чувствувам како го грицкам натренот (значи, уште не бил растворен).

Дури, кога многу ми се јаде нешто благо а немаме ништо дома, ќе изедам 3-4 лажици шеќер и топ ми е ;)

И оп од каде на 40 годишна возраст дијабетичар.
 
Фармација?:) Него, медот ем е околу 200 ден, значи поевтино испаѓа од фруктозата, ем содржи глукоза, ем само 1 % сахароза и помалце од 10 % други шеќери, ем е здрав за милион состојби.

Ме интересира, дали дијабетичарите на форумов внесуваат мед? Ако не, да си почнете, ќе ви помогне.

Применета хемија :) Незнам за медот немам слушнато, медот содржи еднакви количества на глукоза и фруктоза, можеби глукозата ќе им прави проблем.
 
Значи 3-4 лажици, а не 30-40.

Бизнисот со шеќер е најмоќниот бизнис, легален а пострашен од бизнисот на наркотици.

Рачунај секогаш дека 1 лажица купен шеќер ти е исто колку 2 правилен шеќер да земеш.
 
Преферирам шеќер.
Многу сакам кога во кафич ќе ми стават бел шеќер во кафето, наместо натрен.
Треба да го чекам 5 саати за да се раствори и најчесто си ставам шеќер и на крај кога ќе го испијам кафето, чувствувам како го грицкам натренот (значи, уште не бил растворен).

Дури, кога многу ми се јаде нешто благо а немаме ништо дома, ќе изедам 3-4 лажици шеќер и топ ми е ;)

Прочитај што е првиот пост на темата, обично така се прави пред да се реплицира.
 
Се помалку конзумирам бел шеќер. Неизбежен е, ама кога зависи од мене не јадам. Купувам темен шеќер, кој би требало да е помалку штетен од рафинираниот. Ама апсурдно е што е два-три пати поскап, иако необработен. За вештачките замени за шеќер имам не малку читано, и од тоа што го разбрав, поштетни се од каков и да е шеќер (мислам на аспартам и ако добро се сеќавам, сахарин и сл.). Ако толку се пишува за тоа колку се опасни вештачките шеќери за здравјето, би можело да има некаква вистина тука. Јас не би се мачел да проверам :).
Поздрави замени за белиот шеќер - темниот, кафеав шеќер, медот, и веројатно стевијата. За последнава прочитав на форумов, и ќе ја проверам.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom