2001: A Space Odyssey

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Убав филм, џоа тежок за сваќање ама не треба да се влегува во предлабоки анализи и да се бара значење во секој пиксел.
3 дела, три пораки, можна теорија за настанувањето на човекот, за тој ХАЛ и за тоа дека не сме сами и толку моќни колку што мислиме. И тоа е тоа.

А мене не ми се допаднаа неколку работи во филмот. Едно тоа што е многу бавен, друго тоа што Кјубрик се направил фраер и вкличил 10 минути целосно црна слика во неговиот филм (дел на почетокот дел на крајот). Ко онај музичкион композитор што се праел фраер и вкличул незнам колку секунди или минути тишина во композицијата.

Кога излегол пред свое време, ама пак денес да излеше публиката ќе го оцрнеше како претенциозно ѓубре, значи веќе е зад наше време.

Добро отворање? Класична музика и една статична планета и сонце прават добро отварање?
Кјубрик е речиси по правило спор во многу филмови. Ако си мераклија на илјада резови во минута, си го промашил чоекот. За вакви филмови треба трпение. Се разбира дека секој има право на мислење и вкус, ама доста си осамен во мислењето дека филмов е зад нашето време.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
За мене лично далеку најдобар филм на Кјубрик е A Clockwork Orange. Апсолутно ремек дело, совршен филм. Одисеја ми е претенциозен, а изјавата на Кјубрик за несфатеноста на филмот после првото гледање ми е уште попретенциозна...

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Прв пат го гледав во 2002 г. по препорака на локалниот видеотекар.Не ми се виде како нешто посебно и брзо го мотав напред да видам што следно ќе биде.И така си го скратив времето од два на еден саат.После некое време добив некое чудно чувство и се решив пак да го гледам.Овојпат без брзање,си ја изгледав секоја минута и многу ми се бендиса,а се на се филмот го репризирав едно 4 пати.И продолжетокот е добар,ама не толку колку кецот.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
За мене лично далеку најдобар филм на Кјубрик е A Clockwork Orange. Апсолутно ремек дело, совршен филм. Одисеја ми е претенциозен, а изјавата на Кјубрик за несфатеноста на филмот после првото гледање ми е уште попретенциозна...
I ja se slagam deka A Clockwork Orange e podobro delo. Iako ne sum siguren, ama mislam deka nekade sretnav podatok deka samiot Kjubrik ja stava Odiseja na prvo mesto?

F

Frankie Yale

Гостин
Добро отворање? Класична музика и една статична планета и сонце прават добро отварање?
Види, дека филмот е спор, спор е... Мислам му треба едно саат време за да почне да се разработува приказната, но бавен филм не значи досаден и глупав филм, а и Кјубрик не е за секого.

И да, одлично отварање, се смета за едно од најдобрите отварања во историјата на кинематографијата.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Вкусови се ова...Но немаш точна информација за „изјавата“ -- Кјубрик никаде не рекол дека филмот е несфатен. Напротив, никогаш не претендирал дека има само еден начин на интерпретација. Артур Кларк се залагал за тоа, Кјубрик не.

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Kako nekoj na selanec da mu objasni deka kje go zuljaat kondurite, koa kje gi oblece mesto opincite?
Kako coek da ti objasni remek delo, koa nit znaes sto e remek , nit sto e delo?
АХАХАХАХАХАХ ЛОЛОЛОЛ

Другар, знам што е добар филм и знам да оценам добар филм и Одисеја е таков филм. Не си го следел потфорумов изгледа.
Ама, ако јас она не го пишев темава ќе останеше на:
„Еј ремек рело“
„ЕПИК“
„Супер филм“
„Филмиште“
и на останати феудални изрази за искажување на почит кон кралот (кој всушност го експлоатира народот).

Ај сега сите што имаме забелешки ќе ќутиме.

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
АХАХАХАХАХАХ ЛОЛОЛОЛ

Другар, знам што е добар филм и знам да оценам добар филм и Одисеја е таков филм. Не си го следел потфорумов изгледа.
Ама, ако јас она не го пишев темава ќе останеше на:
„Еј ремек рело“
„ЕПИК“
„Супер филм“
„Филмиште“
и на останати феудални изрази за искажување на почит кон кралот (кој всушност го експлоатира народот).

Ај сега сите што имаме забелешки ќе ќутиме.
Pa neli e samo za fanovi na filmot temata:)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
После првото гледање, филмот бил исвиркан и добил доста лоши критики, заради тоа е изјавата на Кјубрик.

Кјубрик е режисер на кого не можам да му одберам најомилен филм. Не само што сите филмови му се ремек-дела, туку сите филмови се со различна тематика, различен жанр, различна приказна и различна продукција.
Приказната во Space Odyssey се развива бавно, тоа на мене уште повеќе ми се допаѓаше, се внесувам во приказната уште повеќе. Филмот изобилува со легендарни сцени.
Единственото нешто што ме копка во филмот се последните дваесетина минути. Е, таму ама баш ништо не сфаќам што се случува.

За жал, уште долго време нема да се роди режисер како Кјубрик.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Види, дека филмот е спор, спор е... Мислам му треба едно саат време за да почне да се разработува приказната, но бавен филм не значи досаден и глупав филм, а и Кјубрик не е за секого.

И да, одлично отварање, се смета за едно од најдобрите отварања во историјата на кинематографијата.
Кјубрик е во тајфата со Андреј Тарковски, Ингмар Бергман...никаде не им се брза на овие режисери. Кај сите нив има една темелност во пристапот и неверојатна посветеност на детаљот. Е сеа што Холивуд оперира со илјада резови во минута, со прикаски за кои не треба многу концентрација и размислување, тоа е сосема друга работа.
--- надополнето: Jul 25, 2011 7:03 PM ---
Pa neli e samo za fanovi na filmot temata:)
Па затоа и специфицирав -- за фанови. На оние на кои не им се допаѓа или не го „сконтале“ не мораат да трујат.

Член од
18 март 2007
Мислења
570
Поени од реакции
78
Еден од моите омилени, а и најдобар научно-фантастичен филм. Фантастични кадри, одлична приказна и незаборавно аудио-визуелно искуство. Често му се навраќам со задоволство, баш пред два-три дена го гледав до доцна на ХРТ.

Патем, кожа ми се крева кога ќе слушнам дека филмот бил БАВЕН. Значи, гледачот воопшто не ја сфатил целта на Кјубрик.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
После првото гледање, филмот бил исвиркан и добил доста лоши критики, заради тоа е изјавата на Кјубрик.

Кјубрик е режисер на кого не можам да му одберам најомилен филм. Не само што сите филмови му се ремек-дела, туку сите филмови се со различна тематика, различен жанр, различна приказна и различна продукција.
Приказната во Space Odyssey се развива бавно, тоа на мене уште повеќе ми се допаѓаше, се внесувам во приказната уште повеќе. Филмот изобилува со легендарни сцени.
Единственото нешто што ме копка во филмот се последните дваесетина минути. Е, таму ама баш ништо не сфаќам што се случува.

За жал, уште долго време нема да се роди режисер како Кјубрик.
Да, последниот дел е најзагадочен. Мене ми е блиско толкувањето дека последниот дел е соочување со смртта -- кога Дејвид Боуен се гледа себеси во кревет. Неокласицистичката сценографија е не-место -- вон конкретно време и простор.Последната вечера на Дејвид е споредена со Christ's Last Supper -- вечера пред смртта, а посегнувањето со прстот кон монолитот е споредено со посегнувањето на Мојсеј кон Бога во сликата на Микеланџело. Ова се само некои можни интерпретации...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Еден од моите омилени, а и најдобар научно-фантастичен филм. Фантастични кадри, одлична приказна и незаборавно аудио-визуелно искуство. Често му се навраќам со задоволство, баш пред два-три дена го гледав до доцна на ХРТ.

Патем, кожа ми се крева кога ќе слушнам дека филмот бил БАВЕН. Значи, гледачот воопшто не ја сфатил целта на Кјубрик.
Најдобар SF филм на сите времиња, без никаква конкуренција е Blade Runner. SF филм со религиозна тематика, за стварањето,смртта и бесмртноста. И од занаетски аспект, совршен филм, без ниту еден кадар повеќе. Светлосни години подобар од Одисеја...

laceso

Zoomj †
Член од
17 мај 2011
Мислења
422
Поени од реакции
318
добар филм, глупа тема - некохерентни.

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Најдобар SF филм на сите времиња, без никаква конкуренција е Blade Runner. SF филм со религиозна тематика, за стварањето,смртта и бесмртноста. И од занаетски аспект, совршен филм, без ниту еден кадар повеќе. Светлосни години подобар од Одисеја...
Ако де, вкусови...;) А од занаетски аспект, Одисеја не заостанува, ама ич.

Kajgana Shop

На врв Bottom