Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сакаш да кажеш дека развојот на науката оди со толкава брзина која ја дозволува самиот Бог???
Бог ни дал ум не за да го користиме за науки, туку за нешто друго, така да Бог нема влијание врз развојот на науките, кои, како што е очигледно, веќе навлегоа „во црвено„.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:07 AM ---
Откаде паушалниот заклучок дека науката не е способна да проникне во Божјите тајни???
Не е паушален заклучок, туку очигледна вистина. Веќе имам поставен прашање за бројот од конечните вистини, кои науките ни ги „открија„ ама никој на форимов не даде одговор.

Патем кажано. човекот е отпаднато и ограничено битие, кое не може самото ни смртта да ја победи, а камо ли да пробие некоја тајна Божја.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:08 AM ---
Смртта не е божја тајна, таа е божја казна.
Е.
Дали болеста е божја казна?
Е.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Бог ни дал ум не за да го користиме за науки, туку за нешто друго, така да Бог нема влијание врз развојот на науките, кои, како што е очигледно, веќе навлегоа „во црвено„.
Која е црвената граница? Или та апостои само во умот на човекот кој смета дека Црквата му ја кажува апсолутната вистина?

Лековите против еден куп болести, зарем ја преминале црвената граница?
Која наука ја преминала црвената граница и со кое свое достигнување? Не ги споменувај астрологија, парапсихологија и сличните з акои наведе дека се псевдонауки.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали искоренетите болести кои убивале пред пар векови не се проникнување во божјите тајни???
Не.
И кои се тија „искоренети„ болести, кога истите повремено „воскерснуваат„?
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:10 AM ---
Или Бог ни дозволил да проникнеме во тие тајни на лечење?
Не, туку Бог, од грижа за нас, ни оставил дар за лекување кај поединци, кои ги нарекуваме „лекари„.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:11 AM ---
Која е црвената граница? .
Навлегувањето во Божјата креација и креативност.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:12 AM ---
Или та апостои само во умот на човекот кој смета дека Црквата му ја кажува апсолутната вистина?.
Да, таа реално постои, а опсаноста од премин на истата, ја посочуваат чак и самите истражувачи.
Црквата ги поседува апсолутните вистини од духовната а не од материјаланата природа.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не е паушален заклучок, туку очигледна вистина. Веќе имам поставен прашање за бројот од конечните вистини, кои науките ни ги „открија„ ама никој на форимов не даде одговор.

Патем кажано. човекот е отпаднато и ограничено битие, кое не може самото ни смртта да ја победи, а камо ли да пробие некоја тајна Божја.

Е.

Е.
Епа одговорот дека Болеста е божја казна, а човекот се спротивставил на неа е доволно да се заклучи дека проникнал во барем една негова тајна.

Конечна вистина - најпрво тежок поим да го дефинираш воопшто а камоли да ти набројам неколку. На истото прашање ти како ќе одговориш? Колку конечни вистини ни дала Црквата?

Засега една и Црквата и Науката - СМРТТА НА СЕКОЈА ЖИВА ЕДИНКА.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Лековите против еден куп болести, зарем ја преминале црвената граница?
.
Да, делумно.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:14 AM ---
Која наука ја преминала црвената граница и со кое свое достигнување?.
Психологијата, психијатријата и генетскиот инженеринг, со постигнатите можности за манипулација со човековата психа и пород.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:15 AM ---
Не ги споменувај астрологија, парапсихологија и сличните з акои наведе дека се псевдонауки.
Еве, не ги споменувам. :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Не.
И кои се тија „искоренети„ болести, кога истите повремено „воскерснуваат„?
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:10 AM ---

Не, туку Бог, од грижа за нас, ни оставил дар за лекување кај поединци, кои ги нарекуваме „лекари„.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:11 AM ---

Навлегувањето во Божјата креација и креативност.
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:12 AM ---

Да, таа реално постои, а опсаноста од премин на истата, ја посочуваат чак и самите истражувачи.
Црквата ги поседува апсолутните вистини од духовната а не од материјаланата природа.
Хмм според тебе поарно би било да не се развива науката, пред се медицината и ние да се лечиме во Црквите и да не лечат светите оци? Дали ти тоа го практикуваш врз себе?

Или сметаш дека доколку си доволно голем верник дека ќе нема потреба од лекување, бидејќи нема да бидеш казнет со болест?
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:18 AM ---
Да, делумно.

Психологијата, психијатријата и генетскиот инженеринг, со постигнатите можности за манипулација со човековата психа и пород.

Зашто Бог допуштил да ја преминеме црвената граница во случаите од болдот?
--- надополнето: Jul 25, 2011 11:18 AM ---
Да, делумно.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хмм според тебе поарно би било да не се развива науката, пред се медицината и ние да се лечиме во Црквите и да не лечат светите оци?
Медицината постои пред баба Ти дедо Ти да се родат. А Светите Оци не го лечат телото, туху душата.

I

Iblis

Гостин
Медицината постои пред баба Ти дедо Ти да се родат. А Светите Оци не го лечат телото, туху душата.
И сега кога ќе фатам пневмонија кај да одам, во црква да ми пеат или кај слебениците на лукавиот,оние кој се потпираат на наука, да ми стават инфузија?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И сега кога ќе фатам пневмонија кај да одам, во црква да ми пеат или кај слебениците на лукавиот,оние кој се потпираат на наука, да ми стават инфузија?
Огворете под:
А.
Б.

Кој е точниот одговор?

Член од
15 јули 2011
Мислења
201
Поени од реакции
117
Ова има смисла, со оглед дека во минатото немало баш некоја наука најбоље било да се искористи placebo ефектот а кој е боље начин да се искористи од тоа да веруваат дека нешто возвишено ќе ги спаси, нешто како експериментот во кој поминува глава така што место апче во водата ставаат шеќерна таблета. Сега со наукава сево ова е ирелевантно ofc

I

Iblis

Гостин
Огворете под:
А.
Б.

Кој е точниот одговор?
Страв ми дека медицината е наука, а бог не ни го створил мозокот и умот за наука, па да не умрам и одам во пеколот.
Дај биди озбилен и дај ми одговор, те молам.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ова има смисла, со оглед дека во минатото немало баш некоја наука најбоље било да се искористи placebo ефектот а кој е боље начин да се искористи од тоа да веруваат дека нешто возвишено ќе ги спаси, нешто како експериментот во кој поминува глава така што место апче во водата ставаат шеќерна таблета. Сега со наукава сево ова е ирелевантно ofc
Мене ме интересира, како се градира придавката боље?

Боље.
Побоље.
Најбоље.

Вака некако?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ти барај некои што го лечат умот, батали овие...
Ето, и ја би Ти го препорачал истото...:D
--- надополнето: Jul 25, 2011 12:11 PM ---
Страв ми дека медицината е наука, а бог не ни го створил мозокот и умот за наука, па да не умрам и одам во пеколот.
Дај биди озбилен и дај ми одговор, те молам.
„Одговор је у боци„.
--- надополнето: Jul 25, 2011 12:15 PM ---
Х
Бог не врши притисок врз нашата слободна волја за дејствување па затоа некои поединци си допуштаат (самите на себе, нормално..) да влегуваат таму кај шо не им е од работа...

I

Iblis

Гостин
„Одговор је у боци„.
.
Да во право си, пеколот ми е загарантиран, бидејќи ако не одам на доктор,а одам как попот, добивам еквивалент на самоубиство, што се казнува со пекол?, ако пак одам на доктор, науката што ќе ми го спаси животот, ќе ми ја извалка душата, многу лошо бате. Муабетот ми е дека ова е парадокс. Единствен одговор е да не се развива науката, ама па со тоа се осудуваме самите на самоубиство (конкретно за науките кој имаат спасено милиони животи досега), можеби бог сакал да ја развиваме науката, а Мики, и Оците Свети грешат во врска со тоа прашање?
Упс ,а отворив боцата....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom