Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас да ти барам стихови од „твојата света книга“, тоа ќе бараш од други! Ти ќе го најдеш стихот и ќе ми кажеш зошто е така... зошто неспособните да се блажени а другите не.

Дарвинизмот на пракса добро се држи... Ок, имаме ги црвен крст, здруженија разни кои повеќе перат пари отколку што помагаат на неспособните, ама ајде... тоа е секако друга тема...
Фашизмот лошо го искористи сето тоа... тоа му е грешката! Присилен дарвинизам е лошо :) Но убав, тивок природен тек на настаните и неспособните ќе ги нема...
Нормално, ќе бидат блажени во некое „царство“ таму некаде, во облаците :)

Инаку природните науки дадоа премногу вистини... Зарем не е точна науката во својот став дека ние сме создадени од атоми, зарем не ги занеме законите како да ги управуваме тие атоми и честици? Зарем науката греши кога докажа дека земјата е парче карпа која се тркала низ просторот, и најде закони и формули за да може да се патува и надвор од земјата?
Зарем твојот монитор моментално што ти дава слика, не подлежи и работи на 100-тина закони кои не ги даде твојата црква, туку науката!
Зарем науката не најде начин за лечење на толку многу болести?
Зарем струјата дома ти ја даде црквата и нејзините бладања? Зарем не е за тоа заслужна науката?

Сакаш да ти се објаснат тие закони? Па еднаш кажав, научи како да пресметуваш волумен на радијатор, па ќе преминеме на објаснувања на законите на природата и човекот!
Сакаш науката да ти ги даде вечните одговори на животот и смртта? Можеби и ги има дадено, но прашање е: Кој си ти за да ги знаеш тие закони?

Црквата што ти понуди тебе, па се буниш против науката? Утеха преку надеж за доаѓање на некаков спасител и дека од утре се ќе ти биде под конец?
И да дојде, еднаш беше распнат, пак ќе биде... Луѓето се моќ :) Затоа и си заминаа боговите од лицето на земјата! Одамна :)
Благодарам за Вашиот исцрпен одговор. Разбира се, немам никаква обврска за да се согласам со Твојте одговори.
--- надополнето: Jul 25, 2011 8:04 AM ---
Господ прво нека ги открие тајните на нелогичностите, контрадикторностите и лагите во неговите свети книги, па после Божјите тајни нека ги објавува.
Немет пробљем Игорче, за Тебе посебно ќе бидат наведени таквите нелогичности...:D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Jsa se secam koa zborevme za vizantiska filozofija i jas rekov deka svetoto trojstvo e tajna koja kako tajna ne znaat logicki da ja objasnat ni samite teolozi od taa religija i edna mi rece ne nego ti ne znaes da ja objasnis!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е ми, убо Ти рекла....:D

Наместо да се обидуваш „логички„ да ја спознаеш Троичноста Божја, полесно ќе Ти биде ако поверуваш и ако прифатиш како Бог самиот ни се открива, а не како некој се обидел да ја објасни „логички„ (???) Божјата природа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Наместо да се обидуваш „логички„ да ја спознаеш Троичноста Божја, полесно ќе Ти биде ако поверуваш и ако прифатиш како Бог самиот ни се открива, а не како некој се обидел да ја објасни „логички„ (???) Божјата природа.
Така е Мики, прво ќе поверуваш во глупостите, а потоа ќе се обидуваш со духовна логика да го објаснеш, па ќе се претвориш во дворска луда на форумот...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ставрогин,

жима среќа е за мене тоа што почна да ми ги отекуваш на пладне. Како ли ќе ми беше ако почнеше со отекување уште посабајлеечи...

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ставрогин,

жима среќа е за мене тоа што почна да ми ги отекуваш на пладне. Како ли ќе ми беше ако почнеше со отекување уште посабајлеечи...
Тоа ти е речник и став достоен за еден христијанин...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549

Самиот си признаваш дека убедувањата не ти се базираат на логика и разумност.
Браво! Првиот чекор до спасение е спознанието дека не си во право.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:18 AM ---
Тоа ти е речник и став достоен за еден христијанин...
Од кај па Ти, како антихрист, знајш шо е рисјанско а шо не е?...:confused:
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:20 AM ---
Самиот си признаваш дека убедувањата не ти се базираат на логика и разумност.
.
Тачно: се засноваат на над-логика и над-умност, но то за Тебе е претешко за разбирајне...
Хвала...
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:21 AM ---
Првиот чекор до спасение е спознанието дека не си во право.
Така е. Наместо да си живеам со убедувајне дека су апсолутно во право, ја се потпирам на црковните вистини ,не на „рекла-кажала„.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Тачно: се засноваат на над-лога и над-разумност, но то за Тебе е претешко за разбирајне...

Хвала...
Треба да имаш под-лога за својата над-лога, и јас можам да измислувам поими и да тврдам дека си ментално инфериорен спрема мене за да ги разбереш. Објасни се.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Од кај па Ти, како антихрист, знајш шо е рисјанско а шо не е?...:confused:
Не сум бе Мики јас Антихристот, јас ти сум мало лошо демонче, испратено овде да ја тестира твојата вера...

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Така е. Наместо да си живеам со убедувајне дека су апсолутно во право, ја се потпирам на црковните вистини ,не на „рекла-кажала„.
Во мојот речник црковите вистини и рекла-казала муабети се во ист кош.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Треба да имаш под-лога за својата над-лога, и јас можам да измислувам поими и да тврдам дека си ментално инфериорен спрема мене за да ги разбереш.
Што се тиче мене, слободно живеј во Твоето убедувајне за наводната Твоја „менталан супериосност„. Слободно...
Ама да си стварно посупеиорен, тоа и ќе го докажеше не со празни зборој и самозалажување за Твојата јаааака супериорност, туку и на дело!
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:25 AM ---
Не сум бе Мики јас Антихристот, јас ти сум мало лошо демонче, испратено овде да ја тестира твојата вера...
Не си ласкај...:D
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:26 AM ---
Во мојот речник црковите вистини и рекла-казала муабети се во ист кош.
Значи, имаш јааако богат речник, кој е саставен од чак 125 зборови, така? :D

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Што се тиче мене, слободно живеј во Твоето убедувајне за наводната Твоја „менталан супериосност„. Слободно...
Ама да си стварно посупеиорен, тоа и ќе го докажеше не со празни зборој и самозалажување за Твојата јаааака супериорност, туку и на дело!
Го правиш тоа во што си најдобар, извртување зборови.
Ти беше тој кој тврдеше ментална супериорност, прочитај си ги претходните 2 поста.
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:28 AM ---
Ставрогин,

Значи, имаш јааако богат речник, кој е саставен од чак 125 зборови, така? :D
Ти ли зборуваш за богати речници?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Го правиш тоа во што си најдобар, извртување зборови.
Ти беше тој кој тврдеше ментална супериорност, прочитај си ги претходните 2 поста.
Ја батка, саде го тврдев и сеуште го тврдам она кое е за Тебе претешко за разбирање, разбираш...

А тоа е: над-логичноста и над-умноста, кои се засноваат на вера во Бога, а не на нечија (или моја) наводна интелектуална супериорност, разбираш...
--- надополнето: Jul 25, 2011 10:29 AM ---
Ти ли зборуваш за богати речници?
Да бе....:D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Науката не е способна да проникне во тајните Божји: затоа и се нарекуват „тајни„ и тие тајни Бог ги чува за оние поединци, кои ќе заработат свое место во Рајот.

А Бог ни откри и сеуште ни открива само она и само онолку, колку можеме да примиме со ограничените умови и онолку колку ни е доволно за спасение на душите. Секој обид за „проникнување„ во Божјите тајни не е ништо друго туку пројава на демонска гордост.
Сакаш да кажеш дека развојот на науката оди со толкава брзина која ја дозволува самиот Бог???
Откаде паушалниот заклучок дека науката не е способна да проникне во Божјите тајни???

Смртта не е божја тајна, таа е божја казна.
Дали болеста е божја казна? Дали искоренетите болести кои убивале пред пар векови не се проникнување во божјите тајни??? Или Бог ни дозволил да проникнеме во тие тајни на лечење?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom