Во денешен Вест, интервју со Игор Митровиќ ( пејач):
Кевин Костнер прв пат запозна Македонец
Целиот свој живот од целиот свет запознавам луѓе, но од Македонија многу ретко. Вака му се обратил познатиот американски актер Кевин Костнер на поп пејачот Игор Митровиќ, кога се сретнале во рускиот град Санкт Петерсбург" на интернационалниот фестивал "Санкт Петерсбург бели ноќи", кој се одржал минатиот викенд. Игор на фестивалот настапил со песната "Малечка", со која настапи минатата година на националниот избор за евросонг. Се пласирал во финалето, но завршил на седмото место.
-Не ми е жал што не добив ниедна награда, зашто искуството што го стекнав таму и лугето со кои се запознав не се мерат со ниедна награда. Освен што се сликав со Костнер, си направив многу убав и долг разговор, бидејки цела вечер по финалето на забавата бев на иста маса со него. Му беше многу мило што ме запознал посебно зошто сум Македонец. Ми честиташе за настапот и ми ги кажа нешто што ќе го паметам цел мој живот: "Морам да ти кажам дека имаш несто во тебе, гледај да го искористиш тоа максимално колку можеш и ќе успееш". По ова не можам да ви кажам како се почувствував, вели Игор.
Овој фестивал за Игор е еден од најдобрите на кои бил, особено заради познатите ѕвезди кои досега биле во жири и кои имале свое шоу, како што се "А-ха", "Вајт снек", Џо Кокер, Крис Реа, "Статус Кво", Хулио Инглесиас, "Дип Парпл", Рики Мартин и многу други. Фестивалот се одржувал три вечери. Во полуфиналето се пласирале 12 пејачи меѓу кои и Игор, но за во финале биле потребни шест пејачИ а тој завршил на седмо место. Во жири комисија му биле Лиз Мичел од "Бони М", Кевин Костнер, Вуди Ален, Томас Андерс од "Модерн токинг" и други светски музичари, продуценти и менаџери.
-Воопшто не ми е жал што не влегов во финале. Важно ми беше да останам запаметен а тоа го постигнав. За влакно ми побегна финалето, но останав запаметен и пофален од Лиз Мичел која ми кажа многу убави и корисни работи што ќе ми служат за во иднина. Кога отидов кај неа за да се сликам ми каза: "Ааа, ти беше пеачот од Македонија што за малку не успеа да влезе во финалето". Јас само се насмевнав а таа ме гушна и ми шепна" "Да знаеш, ти дадов многу поени, имаш многу убав став на сцена, прекрасен вокал, добар изглед, само друг пат кога ќе настапуваш на интернационален фестивал, гледај да пееш на англиски јазик за да можат да те разбетат сите, бидејки тоа е многу важно". Оваа критика ја добив од сите. За жал со Вуди Ален, не можев ни да се запознаам ни да се сликам, бидејќи немаше пристап до него. Кога си одеше од бекстејџ помина покрај мене со големо обезбедување. Навистина сум среќен што пеев на иста сцена со Кевин Костнер, Вуди Ален, Лиз Мичел и други. Воодушевен сум и од хотелот со пет звезди, што 24 часа беше ден, бидејќи беше бела ноќ. А токму и по тоа се викаше фестивалот, вели воодушевено Игор. (В.М.)
Кевин Костнер не сретнал до сега Македонец, шо чудо од човек ќе е тоа. Браво за Игор го просветлил Кевин.
И плус све пејачи до пејачи и Кевин Костнер и Вуди Ален и Арнолд Шварценегер и Силвестер Сталоне голем успех и за Игор и за новинаркава.