Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еве чекам Македонцки од 21391283102-38102 градби да каже што не му се допаѓа?
Мене ми се допаѓаат улиците што се прошируваат и асфалтираат ако не спаѓаат во проектот навистина ќе ми е жал :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
како што реков, изборите стивнаа, партиите С не спомнуваат од Скопје2014 но останаа закоравените послужници да плукаат и делат не знаејки зошто, им заглави плочата.

ок, ако работниот наслов е сржта на проблемот(среде судски спор) нек биде..еве ја не спиев како е именуван во дозволите, тоа што се изгради после 2000 години споменик среде Македонска држава е најмалце битно.

чекај

од негодување и плукање сега реагирате на називот на споменикот ???? сега вие буткате да се вика Александар??? кое лицемерие
Или ти е испран мозокот или е ти е испран мозокот - трето нема.

Значи според тебе, патриотот лидер на форумот, нема да ти пречи и името да се смени на Македонија. Те боли, барем ние ќе си знаеме како се викаме, другите кој ги врти. (y)

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Мене ми се допаѓаат улиците што се прошируваат и асфалтираат ако не спаѓаат во проектот навистина ќе ми е жал :)
да го тргнеме на страна - не сум партиски член на црвените, не работам во адмиснистрација, напротив државата досега ме има препнато со неколку стотици евра казни, малтретирањен по шалтери болници судови и што ти не.

за проектот

мегатронските лавови (па и класичните сучки) на мостот гоце делчев, лавови да, но требаше подостоинствени!
плитиките и очајни релјефи на речиси сите споменици освен на фонтаната
едноличните и некративни постаменти(исклучок се одличните целокупни изработки на кирил и наум)

симетрија форма, материјали и тематика ке ги ставам во едно
- на Ченто местото му е или пред влада или поблиску до Александар или Чирот на Самуил подалеку од фонтаната
- што бара Јустинијан во бел мермер во Илинденската целина, основачите на vmro ке беа идеални на тој место, кружен споменик, од истиот период во БРОНЗА кој ке направеа одлична тематска целина со гемиџиите
- Кирил и Методи на Бунтовнички мост - Димитиар беровски или Иљо Малешевски на коњи ке прилегаа, мостот ке добиеше востаничко- ајдустска содржина од карпошовот до илинденското востание, Кирил и Методи можеа да одат во друга духовна целина, пред соборна можеби?
- жена парк, одлична е идејата паркот да биде парк на незнајните јунаци, бранителите и децата бегалци, но што бараат бисти на украински писатели во позадината, НА културата местото и е во градски парк, МОСТОТ око со 30 статуи од културно уметничкиот ѓивот кој води до АРХЕЛОЛОШКИОТ музеј...логика бе..поминуваш до миладиновци и тоше проевски и валагаш во НЕОЛИТ!!!

- ПОРТА МАКЕДОНИЈА - неоргинална непотребна кичерајска глупост на милениумот
- БАНКАТА НА КАМЧЕВ - модерно грда некомпатибилна ужасија од објект.
- да не навлегувам во МИЛИОНИТЕ но не кој се потрошија, туку кој отидоа на проценти, на избори и во приватни тендерски џебови.
- СКОПЈЕ НЕ Е МАКЕДОНИЈА - зошто во другите градови не се финансира сличен проект- споменик на филип и самуил еден до друг на охридската Тврдина, зошто споменикот на ФИлип во една автокоманда од 20.000 е пограндиозен од оној во Битола со 200.000 жители
- да се дислоцираат шмизлите питачите и швалерите
- музејот македонска борба - освен глупиот наслов во три наслови(жртви на комунизмот) просечната изведба се до восочните фигури!!! восочни фигури еј!!!+слики од украински сликари - ние ко да немавме достојни уметници, патриотизам у п.м.
- да не се знае за доста, споменици по рамковен клуч на некој си министер за здравство од 1945! дај на Бујар Османи да му направиме еден кога сме почнале...ке редиме споменици и кукавички ке гласаме албански знамиња..ама 30% помали, да се тешиме:tapp:

да не редам...тоа ти е 2 милиона луге - исто толку мислења, НО НЕ МОЖАМ ПАПАГАЛСКИ ДА ПЛУКАМ зошто А1 и СДС за грчко - партиски интереси рекле така или да пагам у транс зошто црвениве глумат комити, комитите не факале тендери.

да не редам понатаму

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
- да не се знае за доста
Верувај дека немаше ниту еден да гукне во оваа земја ако се трошеа пари полека полека или како што вели нашиот народ: Пушти си ги нозете колку што ти е долга чергата.
Проектот од старт предизвика лавина несогласувања и денес се потврди токму тоа: Да не се знае за доста. Значи кога се претерува се претерува до крајни граници. Да беше Аце на плоштад макар и 50 метра повисок ќе беше повкусно. Вака се се исфрли на плоштад, Самоил личи на чир лавовите и плажите не ни сакам да ги кометирам.
Значи убаво е да се гради и треба да се гради,полека постепено со памет и пресметани трошоци, да градат наши компании, да работат наши граѓани.
Вака проектот Скопје 2014 не силува во секоја смисла на зборот. И тие што првично го подржуваа сега молат да запрат. Не една порта две,не еден споменик 5, не една градба десет. Јас ги разбирам парите мора да се исперат на било кој начин,почнаа да владеат со популизам и милиони за реклами па прават само нешто што може да се гледа. Ама луѓе ја претеравте СТОП!

Додека се ставаа на почеток повеќето одевте со мислата грд лав грда плажа ама барем се гради.Затоа создадовте одбивност на многу луѓе кој денес ви изгледаат дека на се плукаат, исто како што јас не сум приметила дека тебе 70% од градбите не ти се допаѓаат :)

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Не ми се допаѓа следново: Портата, мостот Око, пренатрупаноста, не мора да има два хотели, објектите не мора да се во Барок, новите фонтани (освен онаа кај Аце), новиот изглед на Собранието, обеликсот кој го планираат...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не ми се допаѓа следново: Портата, мостот Око, пренатрупаноста, не мора да има два хотели, објектите не мора да се во Барок, новите фонтани (освен онаа кај Аце), новиот изглед на Собранието, обеликсот кој го планираат...
Се масонско окултните симболи не ти се допаѓаат, ако ги тргнеме нив што останува друго :pos::pos::pos::pos::pos:, коцките на плоштадот :icon_lol:.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Го забораваме `Лондонкото око` кај Мепсо, објект кој е конкуренција на `Портата` на врвот на глупоста...

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618

На нас ни треба нешо вакво, ко споменикот на Мерлинка у Чикаго. Доста со антика дајте малку секс симболи.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ај кога почнавте да кажам и јас што не ми се допаѓа.
Пренатрупаноста! Најдобро ќе беше да е само Аце на плоштад и тоа во центарот, да доминира во просторот.
Триумфалната ако е непотребна мислам дека убаво ќе изгледа.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
Ај и јас.
Не ми се допаѓаат сите споменици.Потоа, Портата, фонтаните, мостот Око, Уставниот суд,Агенција за електронски комуникации, Јавно обвинителство, Водовод, Министерството за надворешни работи.Не ми се допаѓа менувањето на фасадите.Не ми се допаѓа стилот на Театарот, Офицерскиот, хотелот и Музејот.А објектите ми се допаѓаат(само музејот да биде музеј на нешто друго :D)Не ми се допаѓаат и плажите.
Се друго што не е спомнато ми се допаѓа.

Член од
16 август 2008
Мислења
3.293
Поени од реакции
637
3.Зошто КОНЕЧНО ќе се скрие она ругло од бетон наречено МНТ
Зградата на Македонска опера и балет во времето кога била изградена претставувала врв на светската архитектура, а жално е што денес се наоѓаат некои да го оквалификуваат објектот како „комуњарски“ или „ругло од бетон“ и слични улични изрази.
Она што беше еден од белезите на новото Скопје денес се покрива со куп згради кои сосема го рушат идентитетот на Скопје какво што требало да биде и кои се градат на недозволено преблиско место до Вардар.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Зградата на Македонска опера и балет во времето кога била изградена претставувала врв на светската архитектура, а жално е што денес се наоѓаат некои да го оквалификуваат објектот како „комуњарски“ или „ругло од бетон“ и слични улични изрази.
Она што беше еден од белезите на новото Скопје денес се покрива со куп згради кои сосема го рушат идентитетот на Скопје какво што требало да биде и кои се градат на недозволено преблиско место до Вардар.

Мене ми личи на бункер, и ако е ова врв би сакал да сме при дното на светската архитектура. Влезот е убав поради светилките а не поради фасцинантната архитектура.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.895

Врв може..ама во некој си комунистички врв..по теркот на советската архитектура.. човече не се заебавај сам себе,ова е грда,гнасна зграда,кога си во неа се чувствуваш ко во затвор да си..тоа лавиринтите и ѕидините мислиш во некој средновековен утврден град си,страв да те фати..еднаш имам влњезено и никогаш повеќе !

Kajgana Shop

На врв Bottom