Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Со таа сериозност и разум со која ќе ми кажеш како се вика статуата? Воин на коњ се вика така? Не викаш слепи. О ти моќнику со око на орел, кажи ни како се вика статуата?

Верувај ми, јас имам поголема причина да се срамам од тебе што се дичиш со статуа на безимен воин, жити амбасадорот што си. И самиот Александар а и Филип би се срамеле со сево ова.
како што реков, изборите стивнаа, партиите С не спомнуваат од Скопје2014 но останаа закоравените послужници да плукаат и делат не знаејки зошто, им заглави плочата.

ок, ако работниот наслов е сржта на проблемот(среде судски спор) нек биде..еве ја не спиев како е именуван во дозволите, тоа што се изгради после 2000 години споменик среде Македонска држава е најмалце битно.

чекај

од негодување и плукање сега реагирате на називот на споменикот ???? сега вие буткате да се вика Александар??? кое лицемерие

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
http://www.plusinfo.mk/vest/5090/Zgradata-na-Vodovod-vo-barok-stil
Зградата на “Водовод” во барок стил

Новата зграда на јавното претпријатие “Водовод и канализација” ќе се гради на местото на старите бараки на Кале, во барок стил и нема да отскокнува од другите проекти предвидени во проектот “Скопје 2014”. Проектот е изработен според идејното решение на архитектот Жарко Чаушевски. Зградата ќе биде лоцирана веднаш до новата Градска куќа за која неодамна беа поставени темелите и која ќе се гради 4 години. Австриската фирма “Алпине бау” се јавува како изведувач на објектот, а изградбата ќе почне сладната недела и се очекува да трае три години. Новата зграда на “Водовод и канализација” ќе биде на пет ката, а ќе има и три новоа за подземен паркинг. Изградбата ќе чини 10 милиони евра, кои според најавите ќе ги плати јавното претпријатие кое тврди дека обезбедило пари за да ги плати градежните работи во првата година, а за понатаму можно е да земе кредит.
ЈП “Водовод и канализација” претходно беше сместено во бараки донирани по земјотресот во Скопје во 1963 година. Поради нивната дотраеност и немање услови за нормално работење јавното претпријатие реши да инвестира во нова управна зграда.

П Р Е П Р Д У В А Њ Е !

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Леандра што е ПРЕПРДУВАЊЕ во конкретниот случај???

1.дали е препрдување што водовод и ред други иснтитуции живуркаа во скапани бараки, набрзина поставени за време на ЗЕМЈОТРЕСОТ ПРЕД ПОЛОВИНА ВЕК?

2.дали е препрдување што административна зграда КЕ ГО КРАСИ централното градско подрачје и ке биде во контекст и стил со еден поширок проект или има непишано правило државните згради ДА БИДАТ ГРДИ, НЕФУНКЦИОНАЛНИ и САДИСТИЧКИ проектирани во однос на нивните конзументи

3.дали е препрдубвање зголемувањето на енергетската ефикасност и работната функционалност на водовод истовремено решавајки го паркинг проблемот растеретувајки ја сообракајната околина?

единственото е препрдување е што го дале на австриска место на македонска фирма и што авторот на текстот и плукачите кој го постираат НЕМААТ ОСНОВНО ПОЗНАВАЊЕ вобило која градежна гранка и не се способни да направат разлика помегу барок и НЕОКЛАСИЦИЗАМ! како папагали повторувајки што ке им се сервира.барок бе:pos:

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Македонцки замини на летен одмор ти треба многу верувај.
јас одмор земав речиси цела година, верувај многу кнедли проголтав и се изнагледав..еве сега лично од дно на душата ме интересира јадот што ве обземал...пробувам аргументирано со точки и факти - а добивам клетви и потсмев од другата страна.

објасни ми леандра (набројано) подобри поефикасни и полични ли беа бараките???

*како инфо бараките (од школи до општини) беа времено решение, се предвидуваше Скопје да се реизгради со нормални објекти...но некако заглавивме што во братства и единства што во војни и транзиции...и сега кога конечно се гради, најподло се плука..мене ме интересира ЗОШТО?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
јас одмор земав речиси цела година, верувај многу кнедли проголтав и се изнагледав..еве сега лично од дно на душата ме интересира јадот што ве обземал...пробувам аргументирано со точки и факти - а добивам клетви и потсмев од другата страна.

објасни ми леандра (набројано) подобри поефикасни и полични ли беа бараките???

*како инфо бараките (од школи до општини) беа времено решение, се предвидуваше Скопје да се реизгради со нормални објекти...но некако заглавивме што вобратства и единства што во војни и транзиции...и сега кога се гради, најподло се плука..мене ме интересира ЗОШТО?
Незнам колку пати имам повторено дека целиот проект го гледам само и само од економска точка. Не сум архитект да давам свое гледиште на проектот. А економијата тебе видовме како ти оди и џабе ми е да се мачам да ти објаснувам.
Зграда на водовод од 10 милиони евра кои пари завршуваат во Австриски џеб. Зарем треба да ти набројувам точки?
Продуктивност на зградата? Банкарски камати?
Паркинг просторот ќе се решел,оди бе удави се негде.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
после овие градби и градења- за едно година-две очекувајте во Македонија да се појават мнооооогу нови фацки на богаташи- :giggle:иако лично немам ништо против изграденото- но, лошото е што бедата кај народот останува, никнуваат милионери преку ноќ, а средната класа исчезна

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Мое видување во врска со прашањето дали беше подобро порано*

То му доаѓа исто ко мртов гладен човек, откако ќе изеде бајат, една недела стоен сендвич кој можеби и го натплатил да се праша дали му било подобро порано ко бил мртов гладен. Секако не ама пак за истите пари што ги дал за бајатиот сендвич можел да си купи некој свеж од којшто стомакот немало да го боли.

Значи има многу објекти (не сите!) за коишто сметам дека не се вклопуваат во просторот и делуваат кичесто (мое лично видување - не инсистирам дека е точно). Други пак засега (и според визуелизацијата) ми делуваат ОК.

А имајќи предвид дека Скопје 2014 е широк поим бе бачко, не сум многу на јасно со тоа како некој би можел целосно да го подржува или целосно да го негира. То и само една зграда да ја гледаш има аспекти од кои би добила позитивна оцена и аспекти од кои би добила негативни.

*поставено не од некого од форум конкретно, туку од поголем број на подржувачи на проектот Скопје 2014

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Еди како може на Македонцки и на Цитро целиот проект да им се допаѓа? Можно ли е некој со здрав разум така да размислува? Или со платен?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Продуктивност на зградата? Банкарски камати?
Паркинг просторот ќе се решел,оди бе удави се негде.
толку млада а толку отров..греота

колку енергија троши и со која изолациона мок се сега бараките, дали се дотраени? уште колку ке траат? колку чини нивното одржување и континуирано репарирање, ги задоволуваат ли потребите?

колку човечки часови и колку грешки поради лоша поставеност и немање основна работна комуникација чинат сега бараките, споед тебе цел свет треба да е во барака стил..смешно е...

во право си за сообракајното решение? не ни треба три катна подземна гаража, подобро е стотина воила да се паркираат на тротоарот под кале - браво, ваков економско архитектонски аналитичар на бел свет не се наога:cuc:

*наврати се некоја страна, ништо јас 100% не подржувам,сум набројал - но прашањето е дали генерално го подржувам проектот -ДА! за несогласувањата ке дискутирам иако не кпжам ништо да направам, но дискусијата на тотално негирање плукање и неодобрување - БЕЗ НИЕДЕН ФАКТ ИЛИ АРГУМЕНТИРАНА КОНТРА ДИСКУСИЈА НЕ ЈА РАЗБИРАМ - преку разговор се обидувам, и гледам карактери на јадови и отрови, наместо на мислења и ставови, место дискусија со подточки - добивам предлози за давење

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ајде Македонцки слободно кажи што не ти се допаѓа? Што?

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Еди како може на Македонцки и на Цитро целиот проект да им се допаѓа? Можно ли е некој со здрав разум така да размислува? Или со платен?
Еј не алудирав на никого од форумот :)

Се согласувам со тебе дека доколку некој тврди оти нешто толку обемно како проектот Скопје 2014 е апсолутно добро или апсолутно лошо, веројатно е или заблуден или платен.

За Цитро јас го немам впечатокот оти целиот проект му се допаѓа. Има во темата за нови скулптури негови коментари во коишто не се согласува со некои делови од Скопје 2014. Пример со споменикот на Филип на Карпошово востние кој треба да е повисок и од оној на Александар. Ако не се лажам и Македонцки има изнесувано свои забелешки за некои споменици, ама тоа тие ќе си кажат :)

Kajgana Shop

На врв Bottom