Кој ќе работи во фабриките?

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Интересно е што сите споменуваат државно, ко којзнае колку пари да земаат во него. Ебати државата во која 300 до 500 евра плата е висок стандард:)
Си ја пцуеш сопствената држава? А народот те избра како најдобар? Уште и премиер стана. Па кај да се селиме у п*чку?:(

I

Iblis

Гостин
Интересно е што сите споменуваат државно, ко којзнае колку пари да земаат во него. Ебати државата во која 300 до 500 евра плата е висок стандард:)
Рече државникот!
Време е за фабрика правење(колку да не е скроз оф-топик)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Владата треба да ги намали даноците и обврските, нема што јас да плаќам за здравствено кога во изминативе 10 години од кога работам ни еднаш не сум се разболел. Ако недај боже ми треба, ќе одам на приватно.
Исто и со пензиите. Ако до 60 години не сум успеал да тргнам на страна пари за да си живеам лагодно до 100+, тогаш сум погрешил во приоритетите.
А што мислиш дека таму нешто подобро ке те причекаат? Ако имаш многу пари да, ама немој да мислиш дека секогаш приватното е подобро, има многу случаи кај што луѓето продале коли и куќи и овие од приватниве има ветувале здравје ама пациентите тоа никогаш не го добиле. Така да не се летај, со приватните.
Икогаш не се знае како ке ти тече животот, сите си мислиме дека ке бидеме нешто, ке зимаме висока плата, ке имаме свој бизнис, ама неможе сите да сме тоа, некој ке копа улици, некој ке седи во фотеља. Знам дека не звучи добро тоа ама едноставно така е, и поради тоа не може секој да заштеди до 60та и после да има уште за 20 години резерва пари.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Знам дека не звучи добро тоа ама едноставно така е, и поради тоа не може секој да заштеди до 60та и после да има уште за 20 години резерва пари.
И затоа јас треба да му дадам од моите пари?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Еј не јади многу бурек, ако не ти одговара не само плачи ко некоја п***а него направи да ти биде подобро. Ако беше паметен немаше да кукаш по државата него ке почнеш некој бизнис, ке работиш нешто, ке имаш некаква идеја за твојата иднина.
Најмногу ме нервираат вакви ко тебе, мрш гони се од тука, кога веќе не правиш ништо во корист да ја подобриш ситуацијата.
Колку години имаш бе ти?
--- надополнето: Jul 13, 2011 12:17 PM ---
И затоа јас треба да му дадам од моите пари?
Бидејки јас сум така воспитан, јас би му дал мои пари ако јас имам повеќе на оној кој работи а не може да има доволно за нормален живот. Јас не сакам да сум богат. Сакам да имам онолку колку што ми се потребни. Да имам за јадење, да имам за облека, и да имам за да одржувам фамилија, и да си го изживеам животот во здравје и мир, без многу проблеми. Ова искрено го мислам.
Така да мојот одговор е, да треба да му дадеш од твоите пари, но на оној кој се трудел кој работел а не сепак не успеал да стекне доволно.
А има многу легачи кои само прибираат нешто, све нешто не им одговара, се им смета, плукаат по држава, која како така ги израснала и ги исхранила, а најверојатно и нивните деца ке ги израсне и исхрани пошото нема ништо повеќе да направат за да биде подобро него што е сега, ке си останат такви цел живот, гомнојадачи.
На нив не треба ни динар да им се даде.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Јас не сум хипи како тебе човек, сакам за мојот труд да одам на одмор на Малдиви, а не да му давам на некој друг па заедно да одиме во Преспа.
Замисли ситуација, државата не ме оданочува како стока туку ми остануваат пари со кои почнувам бизнис и го вработувам гореспоменатиот несреќник, па тој со саглам плата може да си оствари пензија, а јас можам да одам на Малдиви.
Од апстрактно расмисливање глава ве боли изгледа.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Бидејки јас сум така воспитан, јас би му дал мои пари ако јас имам повеќе на оној кој работи а не може да има доволно за нормален живот. Јас не сакам да сум богат. Сакам да имам онолку колку што ми се потребни. Да имам за јадење, да имам за облека, и да имам за да одржувам фамилија, и да си го изживеам животот во здравје и мир, без многу проблеми. Ова искрено го мислам.
Така да мојот одговор е, да треба да му дадеш од твоите пари, но на оној кој се трудел кој работел а не сепак не успеал да стекне доволно.
Ептен добро те воспитале :pos: Барем си го знаеш местото тоа се поштува.

Член од
3 јули 2010
Мислења
1.230
Поени од реакции
1.863
Darmon, државата и институциите колку што се твои толку се и мои, колку ти што имаш право да бидеш со розеви очила, толку и ја имам право и секој друг да плука по институциите и нивната неспособност. Да надвор од мојата држава сум патриот и си ја сакам Македонија највеќе, но кога сум таму не си свесен колку пати до сега сум сакал да се откажам од се што има врска со Македонија. Да јас си ги исполнувам своите граѓански должности но досега за возврат ништо не сум добил од државата. И да Никола многу лесно е да се соли памет на луѓе ако веќе имаш 300-500 евра месечна плата, и да лесно е да се жалиш како и тоа ти е малку, и да ти си сигурно некој во администрација, на којшто јавното здравство му е под "ниво" па оди по приватни клиники, а луѓе невработени треба дури и да плаќаат за јавно здравство... Да ајде како што кажа Chosen ќе работиме земјоделие, сакам да го прашам со кои пари да се почне? Да државата дава пари за тоа, но како што секој не може да биде инженер, не може и секој да биде земјоделец. Плус тоа само за документацијата за да почнеш свој бизнис ќе те одерат од земање пари, нели за да земеш нешто што е помош од државата. И да да се плукнам во едношалтерскиот систем во Македонија, никогаш нема да проработи од нашата ни Бадентерова администрација, и нивното незадоволство што го истураат на граѓаните затоа што имале 300-500 евра плата. Ете тоа е нашиот проблем.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Ептен добро те воспитале :pos: Барем си го знаеш местото тоа се поштува.
Смеј се но јас знам како е да се живее кога се нема, а не ти го посакувам истото.
За мене благословот од некој човек на кој ке му помогнеш е многу повреден него некакво парче хартија што нсме го нарекле пара. Јас повеќе сум насочен кон креационизмот него кон материјализмот.Јас парите ги гледам како посредно средство за размена на материјални добра. Така да, ако ти сонуваш навечер како да направиш пари, јас сонувам како да го направам светот подобро место за живеење, а во исто време сум свесен и сигурен дека парите сами ке си дојдат, преку мојата креација. Значи треба да го имаш она духовното за да го имаш материјалното.
И на крај, знам дека добро ме воспитале, а сигурно подобро ме воспитале од тебе.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Еј дај не се карајте побогу,

Не сме ние криви што фати криза во државата а фати секаде на секое место од планетава,

Фабриките не се решение и да има фабрики пак ќе кукате како ви се мали платите и како неможете да идете на одмор и да купите најскап телефон и брза кола,леп провод,

Башка у денешно време една фабрика има таква технологија со што се намалува бројот на вработени за цели 20% до 30% така да тука не гледам некоја иднина,

Штета што кај нас сите фирми увозно извозни фирми што работат немаат интерес да вработуваат луѓе од проста причина што фирмите немаат сигурна иднина и не знаат што ќе се случува со Македонската економија во иднина,стравот им влева рецесија,

Ја поздравуваме секоја идеја за бизнис ама џабе е бизнис ако треба да чекате да ви платат после 1 година.
--- надополнето: Jul 13, 2011 12:45 PM ---
Darmon, државата и институциите колку што се твои толку се и мои, колку ти што имаш право да бидеш со розеви очила, толку и ја имам право и секој друг да плука по институциите и нивната неспособност. Да надвор од мојата држава сум патриот и си ја сакам Македонија највеќе, но кога сум таму не си свесен колку пати до сега сум сакал да се откажам од се што има врска со Македонија. Да јас си ги исполнувам своите граѓански должности но досега за возврат ништо не сум добил од државата. И да Никола многу лесно е да се соли памет на луѓе ако веќе имаш 300-500 евра месечна плата, и да лесно е да се жалиш како и тоа ти е малку, и да ти си сигурно некој во администрација, на којшто јавното здравство му е под "ниво" па оди по приватни клиники, а луѓе невработени треба дури и да плаќаат за јавно здравство... Да ајде како што кажа Chosen ќе работиме земјоделие, сакам да го прашам со кои пари да се почне? Да државата дава пари за тоа, но како што секој не може да биде инженер, не може и секој да биде земјоделец. Плус тоа само за документацијата за да почнеш свој бизнис ќе те одерат од земање пари, нели за да земеш нешто што е помош од државата. И да да се плукнам во едношалтерскиот систем во Македонија, никогаш нема да проработи од нашата ни Бадентерова администрација, и нивното незадоволство што го истураат на граѓаните затоа што имале 300-500 евра плата. Ете тоа е нашиот проблем.
Дечко не се криви толку шалтерите до луѓето е ,да речеме и брат да имаш со кој треба да праиш бизнис ако нема пари нема бизнис така,

Ова со државата може да се пегла ако има превработени можат да се отпуштат и да се реши проблемот,

Или ако имаат голема плата во администрација да им се намали,

Најголемиот проблем кој неможе да се РЕШИ се глупавите политичари и ПАСИВНИОТ народ кој мисли дека ако гласа за една ГОЛЕМААААААААААААААА партија ќе добие седмица на лото и Ќе му се позлати раката.така е тоа нажалост

А за инжинери и луѓе со Високо Образование знам многу кој немаат работа па работат друго нешто се снаоѓаат и можам да кажам дека им е далеку подобро.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.581
Се разбирам, затоа што знам, но ако сме до ова некакво ниво на развој да го наречам, и ако сакаме да биде подобро, да бидеме на повисоко ниво, треба ние самите, ти, јас, и овие што лежат а плукаат по држава, постојано да се трудат да направат нешто или да подобрат нешто. Ние сме тие кои треба да ги поправаме работите нема некој од марс да дојде и да ни ги среди проблемите.
Знам дека има многу луѓе кои работат и кои ги шибаат во здрав мозок, е за тие луѓе јас зборам да им се даде од сопственото, ако се има нели.
Поентата на целиот мој муабет е, зошто да се лежи и да се плука, кога може да се работи и да се креира.Таа ми беше целната група која сакав да ја искритикувам.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Замисли просечен Амер, станува насабајле и почнува да работи во магацин утовар-растовар онака за утринска фискултура, кога ќе му се смачи кај 10-тина наутро, го облекува мантилот и оди да направи операција на отворен мозок. Таман завршил со операцијата време е за ручек и одмор, додека руча куца кодови во Јава за Мајкрософт, после ручек за да му спадни малку јадењето оди во некој шоп и менува гуми за камиони. Веќе дошло време за дома, па по одморот и вечерата работи во Старбакс кафе како келнер за занимација.

Идила
Работниот век на еден амер не е еден ден,и точно е тоа дека на неколку години ги менуваат професиите.На некој ако му здосади работата,зема курс од нешто друго и се преквалификува за неколку месеци,и со тоа добива ново работно место.Тука кај нас ако се снајдеш да работиш нешто,40 години ќе го работиш истото и коските ќе си ги оставиш таму...

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Смеј се но јас знам како е да се живее кога се нема, а не ти го посакувам истото.
За мене благословот од некој човек на кој ке му помогнеш е многу повреден него некакво парче хартија што нсме го нарекле пара. Јас повеќе сум насочен кон креационизмот него кон материјализмот.Јас парите ги гледам како посредно средство за размена на материјални добра. Така да, ако ти сонуваш навечер како да направиш пари, јас сонувам како да го направам светот подобро место за живеење, а во исто време сум свесен и сигурен дека парите сами ке си дојдат, преку мојата креација. Значи треба да го имаш она духовното за да го имаш материјалното.
И на крај, знам дека добро ме воспитале, а сигурно подобро ме воспитале од тебе.
Убаво и тоа е за луѓе. Но, за да ти се оствари сонот треба некој да направи профит од тебе. Се е поврзно треба и креативност треба и капитал кога тие работи ќе се спојат сите се среќни и капиталистот и креативниот хипик. Се е дел од големиот систем.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Убаво и тоа е за луѓе. Но, за да ти се оствари сонот треба некој да направи профит од тебе. Се е поврзно треба и креативност треба и капитал кога тие работи ќе се спојат сите се среќни и капиталистот и креативниот хипик. Се е дел од големиот систем.
Да и капитализмот има крај како што дошол крајот на комунизот ,значи контрола е најважна во све .

Денеска луѓето многу повеќе трошат отколку заработуваат па затоа има разводи и други проблеми во животот.

ЕГОИЗМОТ Е НА ЦЕНА.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Еј не јади многу бурек, ако не ти одговара не само плачи ко некоја п***а него направи да ти биде подобро. Ако беше паметен немаше да кукаш по државата него ке почнеш некој бизнис, ке работиш нешто, ке имаш некаква идеја за твојата иднина.
Најмногу ме нервираат вакви ко тебе, мрш гони се од тука, кога веќе не правиш ништо во корист да ја подобриш ситуацијата.
Колку години имаш бе ти?
Каде примети дека кукам по државата?
Напротив, за мене нема ништо полошо од луѓе кои бараат државата нешто да им обезбеди.
Ако ме следиш, ќе прочиташе дека јас сум за намалување на регулативите, субвенциите, даноците, администрацијата, соцојалната помош и се она кое држава значи.
Јас сум баш она спротивно од што ти ме претстави - јас сметам дека секој човек треба да се бори како поединечен капиталистички елемент, па колку вреди толку и да добива.

Kajgana Shop

На врв Bottom