Старските домови со лиценци и подобрени услови

• Креатор на темата Креатор на темата Jassna
  • Време на започнување Време на започнување
Се надевам за оваа сума на пари се мисли на приватни домови со лиценци?
Во државни геријатрии,од искуство на моја пријателка голи ги оставаат да спијат,ги откриваат зимно време за да можат побрзо да умрат.Иако има Господ,на моја баба тоа да и се деси со јаже ќе ги задавам сите вработени таму.
Од секогаш сум била за приватни старечки домови,не гледам причина дома да им сметаме и верувам дека е по природно да се наоѓаме со наши врсници. Е сега може сум гледала амерички филмови,со паркови,со чисти соби,со редовна контрола од лекар...

п.с.Еве и јас нешто ново да научам,30 000 пензија машала.

А чек ти сакаш само да користиш и после коа е беспомошен да ги фрлиш ко ѓубре в канта?

Не верувам дека Кадаиф на тоа мисли. Веројатно на делот дека таму има 24 часовна медицинска помош која му е неопходна на човекот,а фамилијата има секојдневни обврски,некој мора и да работи. Не е до желбата дали сакаш или не,туку дали можеш.

Се прашувам кој пензионер или негово семејство може ова да си го дозволи. Дома барем ќе остане пензијата, ќе биде и физички покорисен -пазарење, водење сметка за внуци, ручек.

А до колку години ќе биде и физички покорисен -пазарење, водење сметка за внуци, ручек?

Ако го поживее Господ единствено нешто што е корисно, е пензијата такво време дојде :), шала, заслужуваат внимание од семејството.

а ако нема кој да се грижи тогаш една од алтернативите се домовите за стари лица.

20.000-30.000 пензија... свака част.
Инаку никогаш родителите не би ги оставил во старечки дом, ниту пак сакам да ме остават во старечки дом моите деца. Да бркам жени, да редам животни успеси, да надминувам животни проблеми, и на крај да треба да завршам во дом... па со пензијата би си купил јаже и ајт упм.

Не верувам дека Кадаиф на тоа мисли. Веројатно на делот дека таму има 24 часовна медицинска помош која му е неопходна на човекот,а фамилијата има секојдневни обврски,некој мора и да работи. Не е до желбата дали сакаш или не,туку дали можеш.

Ај вака размисли , додека си била бебе ти да те даеле во дом бидејќи и тие имале обврски па да почуствуваше како е тоа?:smir:

Ај вака размисли , додека си била бебе ти да те даеле во дом бидејќи и тие имале обврски па да почуствуваше како е тоа?:smir:

Доколку пензионерот е здрав прав, нема никакви проблеми да живее со неговите деца, но на тие години се јавуваат еден куп болести кои прогресираат и од ден на ден, пензионерите добиваат инвалидитет од кое сума сумарум е баба или дедо кои пијат многу лекарства секој ден, нивниот организам со староста почнува да ги губи силите, здравствената ситуација му се влошува, самата слика, да се гледа свој член на семејството како се мачи од ден на ден прави психичка траума за блиските. (да не ти зборувам пак каков е проблемот со пациентите болни од рак, таму е уште потрагична ситуацијата)

Во западна Европа овој проблем е решен со здравствени установи кои се специјализирани за ваков тип на хронично болни пациенти, кои кај нас ги нема!

Убава ти е поентата,но ме дале во градинка да ме чуваат:) Секако дека ќе иде некој да ме посетува,барем се надевам :)

здравствената ситуација му се влошува, самата слика, да се гледа свој член на семејството како се мачи од ден на ден прави психичка траума за блиските.

Како стоиш со совест?
Не е доволно да не ја гледам болката на мојот родител за спијам раат, сакам да е добар навистина. Или ако веќе боледува, подобро нека боледува покрај неговите деца и внуци. Демек ако затскриеме нешто тоа и не постои, детска радост. Ставаш рачиња на очињата, и сега не ме гледаш, невидлив сум.
Како и да е, ова не е предмет на муабет (нашите ставови околу оваа проблематика) но сепак го очекувам од моите деца токму она што бескомпромисно сум спремен и да им го дадам - не ги оставам во дом, нека не ме оставаат во дом. Камо после дедо 20 денари да му даде на внучето за сладолед :smir:

--- надополнето ---

Убава ти е поентата,но ме дале во градинка да ме чуваат:) Секако дека ќе иде некој да ме посетува,барем се надевам :)

Неспоредливо различно. Те дале во градинка на 2-3 саати (или колку и да седат таму, не сум бил никогаш :)). Овде веќе се знае што се случува: го оставаш, па го посетуваш еднаш неделно. Потоа проретчуваш малку и се префрлаш на еднаш месечно, бизи особа си, нема заебанција, ти треба време и за тебе и твоите пријатели. На крај забораваш во кој дом го остави.

Јас моите не ги оставам,јас за себе си зборам дека сама ќе се сместам.

Како стоиш со совест?
Не е доволно да не ја гледам болката на мојот родител за спијам раат, сакам да е добар навистина. Или ако веќе боледува, подобро нека боледува покрај неговите деца и внуци. Демек ако затскриеме нешто тоа и не постои, детска радост. Ставаш рачиња на очињата, и сега не ме гледаш, невидлив сум.
Како и да е, ова не е предмет на муабет (нашите ставови околу оваа проблематика) но сепак го очекувам од моите деца токму она што бескомпромисно сум спремен и да им го дадам - не ги оставам во дом, нека не ме оставаат во дом. Камо после дедо 20 денари да му даде на внучето за сладолед :smir:

.

Тоа не е мој личен став да се разбереме, ова е мој заклучок од тоа што сум го видел
Сепак не си имал такви проблеми затоа вака зборуваш, а и по овој твој став излегува дека нема потреба од постоење на болници.

оф топик: реалноста е сурова, ако сум ја опишал, не значи дека таква ја посакувам и веднаш да ми се препише ко мој личен став:tapp:

Тебе дома внуците ќе те тепаат,јас ќе си бидам со генерацијата,ќе ми бидеш љубоморен бе :)

Темава веќе замина за Фантазии и смеа...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom