- Член од
- 4 октомври 2010
- Мислења
- 8.238
- Поени од реакции
- 14.529
1. Тоа што го пишуваш со конкуренцијата не го негира тоа што го напишав предмалку. Пак доаѓаме до тоа дека играчот ќе вреди толку колку што ќе даде одреден тим. Тоа што има повеќе заинтересирани зборува само за квалитетот на играчот (производот).Конкуренцијата на пазарот ја диктира цената а не купувачот. Доколку во една трка влезат двајца или повеќе купувачи,продавачот ке си игра со цената според онаа која е највисока но секој продавач има цена под која не го дава производот а тоа е почетната цена. На пр доколку Интер или Јувентус не понуди 40 милиони за Агуеро, Атлетико нема да ја намали цената бидејки знај за играч кој вреди и има квалитет секогаш ке има купувач така да ако Интер и Јувентус излезат од игра за тој играч или не понудат повеќе тука се Челзи,Сити,РМ па дури и малага и дури постојат такви тимови заинтересирани или кој трчаат по тој играч продавачот нема да попушта со цената знаејки дека доколку еден не ја задоволи баранта цена тогаш секогаш ке има друг. Стално има некој кој нема во главата а има во нозете.
2. Ако Јувентус и Интер, како што велиш, не дадат 40 милиони за Агуеро, а Атлетико не го продаде за помала сума, тоа не значи дека Агуеро вреди повеќе, туку продавачот има субјективно мислење дека тој вреди повеќе, но пазарот вели поинаку, а пазарот е единствено меродавен. А, доколку некој друг тим е спремен да даде толку пари, а ти наброја повеќе тимови, тогаш значи дека тој играч навистина вреди толку. Значи ако има 5 тима кои се спремни за него да дадат 40 милиони, тогаш тука не станува збор за преценувања, туку за реална пазарна цена, а поради големата заинтересираност може да постигне и поголема цена.
Не знам што те буни. Јас и ти продаваме патлиџани, јас сум нашол некого и сум ги продал за 1 000 денари по килограм, на теби ти нудат само 50 денари по килограм. Ти можеш да кажеш дека Хм_Хм ги продаде за илјади и јас не ги давам за помалку. Но, тогаш ќе си останеш со патлиџаните дома, тие ќе ти скапат и на крај ќе претрпиш само загуба, за да повратиш барем некој денар ќе ги продадеш и за 30 денари по килограм...