OSHO

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Пеце на Надето...

:D
(y) точен одговор
--- надополнето: Jul 9, 2011 12:33 AM ---
Question: I have been Thinking all day of a way to ask the Question: How to stop thinking?
Osho: THINKING cannot be stopped. Not that it does not stop, but it cannot be stopped. It stops of its own accord. This distinction has to be understood, otherwise you can go mad chasing your mind. No-mind does not arise by stopping thinking. When the thinking is no more, no-mind is. The very effort to stop will create more anxiety, it will create conflict, it will make you split. You will be in a constant turmoil within. This is not going to help.

And even if you succeed in stopping it forcibly for a few moments, it is not an achievement at all -- because those few moments will be almost dead, they will not be alive. You may feel a sort of stillness, but not silence, because a forced stillness is not silence. Underneath it, deep in the unconscious, the repressed mind goes on working. So, there is no way to stop the mind. But the mind stops -- that is certain. It stops of its own accord.

So what to do? -- your question is relevant. Watch -- don't try to stop. There is no need to do any action against the mind. In the first place, who will do it? It will be mind fighting mind itself. You will divide your mind into two; one that is trying to boss over -- the top-dog -- trying to kill the other part of itself, which is absurd. It is a foolish game. It can drive you crazy. Don't try to stop the mind or the thinking -- just watch it, allow it. Allow it total freedom. Let it run as fast as it wants. You don't try in any way to control it. You just be a witness. It is beautiful!

Mind is one of the most beautiful mechanisms. Science has not yet been able to create anything parallel to mind. Mind still remains the masterpiece -- so complicated, so tremendously powerful, with so many potentialities. Watch it! Enjoy it! And don't watch like an enemy, because if you look at the mind like an enemy, you cannot watch. You are already prejudiced; you are already against. You have already decided that something is wrong with the mind -- you have already concluded.

And whenever you look at somebody as an enemy you never look deep, you never look into the eyes. You avoid! Watching the mind means: look at it with deep love, with deep respect, reverence -- it is God's gift to you! Nothing is wrong in mind itself. Nothing is wrong in thinking itself. It is a beautiful process as other processes are. Clouds moving in the sky are beautiful -- why not thoughts moving into the inner sky? Flowers coming to the trees are beautiful -- why not thoughts flowering into your being.

The river running to the ocean is beautiful -- why not this stream of thoughts running somewhere to an unknown destiny? is it not beautiful? Look with deep reverence. Don't be a fighter -- be a lover. Watch! -- the subtle nuances of the mind; the sudden turns, the beautiful turns; the sudden jumps and leaps; the games that mind goes on playing; the dreams that it weaves -- the imagination, the memory; the thousand and one projections that it creates. Watch! Standing there, aloof, distant, not involved, by and by you will start feeling...

The deeper your watchfulness becomes, the deeper your awareness becomes, and gaps start arising, intervals. One thought goes and another has not come, and there is a gap. One cloud has passed, another is coming and there is a gap. In those gaps, for the first time you will have glimpses of no-mind, you will have the taste of no-mind. Call it taste of Zen, or Tao, or Yoga. In those small intervals, suddenly the sky is clear and the sun is shining. Suddenly the world is full of mystery because all barriers are dropped. The screen on your eyes is no more there.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Игорче бе, планираш целокупниот опус на овој немиениот и небричениот да го постираш овде?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Игорче бе, планираш целокупниот опус на овој немиениот и небричениот да го постираш овде?
Па тоа е целта на темава, ако не те интересира не читај.
Знам дека ти е досадно ама јбг, имаш ЧДА како алтернатива.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Па тоа е целта на темава, ако не те интересира не читај.
Знам дека ти е досадно ама јбг, имаш ЧДА како алтернатива.
Не ми е досадно, ми се спие...

Дај една од твоите мантри за пред спиење. Нешто дека едното е две, трите се четири, умот не може да се запре, и такви работи...

Ајде бид фин дечко...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Не ми е досадно, ми се спие...

Дај една од твоите мантри за пред спиење. Нешто дека едното е две, трите се четири, умот не може да се запре, и такви работи...

Ајде бид фин дечко...
Кажи си:
Јас сум глуп ...... 10 пати по ред на секое вдишување.
Види што ќе се случи, ако не бива кажуј да бараме лек.
Ова е затоа што сум фин дечко, не дека сум по ТМ ама еве пробај си среќа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Кажи си:
Јас сум глуп ...... 10 пати по ред на секое вдишување.
Види што ќе се случи, ако не бива кажуј да бараме лек.
Ова е затоа што сум фин дечко, не дека сум по ТМ ама еве пробај си среќа.
Ме запусти сега.

Ништо, ќе одам малку да помедитирам, морам да си го вратам духовниот мир после овие твои тешки зборови...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ме запусти сега.

Ништо, ќе одам малку да помедитирам, морам да си го вратам духовниот мир после овие твои тешки зборови...
Знам дека ти е тешко
Accept yourself as you are
and then you will accept everything as it is.

With such acceptance comes transformation;
you will never be the same.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ја прочитав од мајсторов Тантра - Врвно Разбирање, долински и планински оргазам, техниките како од по ивицата, јавање на бранови, или општо трансцедетална сексуалност. Сега преостанува уште да најдам соодветен примерок и да ги имплементирам сите овие теоретски знаења собрани од мајсторов.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Ја прочитав од мајсторов Тантра - Врвно Разбирање, долински и планински оргазам, техниките како од по ивицата, јавање на бранови, или општо трансцедетална сексуалност. Сега преостанува уште да најдам соодветен примерок и да ги имплементирам сите овие теоретски знаења собрани од мајсторов.
Е тоа е тешкиот дел :D

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Е тоа е тешкиот дел :D
Не ме потсетувај на тоа.
Сега сите се презадоволни и со оралка, кој има врема за тантра и испробување техники:D

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Мозокот не е мозок, мислите не се мисли, атеистот е верник, а верникот е атеист, бог не постои ама постои, вистината не постои оти мислите не се мисли што значи дека уствари вистината постои, ама ако бог не постои, тогаш апссолутната вистина не постои, што значи атеизмот е лага, ама пошто секој е бог а не е, вистината постои, а ако постои вистината тогаш лагата не постои, ама пошто секој е бог и не е, лагата не постои, само ошоооо постои.... ама пошто ошо не е ошо ко шо бог постои и не постои, тогаш ошо не постои.

Или постои?

Едно е сигурно, ако станеш од столот на кој што седиш пред мониторот и ако се задржиш во таа положба одредено време, тоа значи дека ќе си постоиш.... :ROFLMAO:
Ne morash da bidesh cinicen. Zemi procitaj neshto pa diskutiraj.
Ili morash??
--- надополнето: Jul 9, 2011 6:07 PM ---
Toj nebricen (za nemien ne mozesh da kazesh), ima izdadeno preku 600 knigi. Iljadnici ljuge se otideni kaj nego samo da go vidat. Imash i psiholoh od Amerika, zatvara ordinacija i odi kaj nego. Najgolemite psiholozi od Evropa duri sega pocnaa da go kopiraat Osho, site nivni knigi sodrzat citati od nego, zatoa popametno ti e da ne go vregjash.Ako ne te interesira imash drugi temi, ako ne procitaj pa diskutiraj.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Toj nebricen (za nemien ne mozesh da kazash), ima izdadeno preku 600 knigi. Iljadnici ljuge se otideni kaj nego samo da go vidat. Imash i psiholoh od Amerika, zatvara ordinacija i odi kaj nego. Najgolemite psiholozi od Evropa duri sega pocnaa da go kopiraat Osho, site nivni knigi sodrzat citati od nego, zatoa popametno ti e da ne go vregjash.Ako ne te interesira imash drugi temi, ako ne procitaj pa diskutiraj.
600 книги е импресивна бројка за некого кој верува дека знаењето и мудроста не можат да се кажат.

А и каква врска има што го вреѓам? Зборовите не се зборови, мислите не се мисли, тие не постојат, тао мао лао..

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Мозокот не е мозок, мислите не се мисли, атеистот е верник, а верникот е атеист, бог не постои ама постои, вистината не постои оти мислите не се мисли што значи дека уствари вистината постои, ама ако бог не постои, тогаш апссолутната вистина не постои, што значи атеизмот е лага, ама пошто секој е бог а не е, вистината постои, а ако постои вистината тогаш лагата не постои, ама пошто секој е бог и не е, лагата не постои, само ошоооо постои.... ама пошто ошо не е ошо ко шо бог постои и не постои, тогаш ошо не постои.

Или постои?

Едно е сигурно, ако станеш од столот на кој што седиш пред мониторот и ако се задржиш во таа положба одредено време, тоа значи дека ќе си постоиш.... :ROFLMAO:
Не сум го видел ова.....хаххах абе не е само да пишеш нешто.
Jaсно ми е дека одредени комплекси ти се двигател.....и стварно ми е жал.
За твое добро немој да се јадеш толку.
Ако гаиш некои илузии дека можеш да ме повредиш некако...се лажеш.
Можеш да се повредиш сам, затоа немој со свој камен по глава.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
600 книги е импресивна бројка за некого кој верува дека знаењето и мудроста не можат да се кажат.

А и каква врска има што го вреѓам? Зборовите не се зборови, мислите не се мисли, тие не постојат, тао мао лао..
Pak...
Prvo procitaj pa kritukuvaj!!!!!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom