Ај и јас едно прашање да поставам...
Опел Астра од 95та (аутоматик менувач) откако прилично ќе се излади (пример рано наутро) многу тешко менува брзини. Без разлика колку додаваш гас ептен тешко оди во втора, а кога веќе ќе префрли те лепи за седиште.
Јас практикувам сабајле (или кога е изладена) да ја возам ептен споро, во прва, онака лизга по пат некои 2 км, и после веќе почнува да префрла втора-трета-итн (откако ќе се згрее).
Прашањето ми е што би можело да биде причината за ова, односно решението?
Јас се мислам маслото во менувачот да не треба да се смени, ама никој автомеханичар да најдам да знае со сигурност да ми каже дали е за менување маслото. Не ја знам историјата на колата бидејќи пред некои 4 месеци ја купив јас, а претходниот газда ја има купено од друг газда исто така 4-5 месеци пред да ми ја продаде мене...
Ми рекоа маслото треба да мириса гадно ако е за менување - го помирисав и навистина мириса гадно, ама може така треба да мириса, од кај да знам јас.
Значи не сакам да го сменам, ама ако има некој совет и мисли дека менувањето може да помогне за проблемов, тогаш секако дека ќе го сменам маслото и филтерот за маслото во менувачот.