Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• Креатор на темата Креатор на темата Almala
  • Време на започнување Време на започнување

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91
Родителите да не се замараат со религијата на нивното дете, тоа не е клучната работа која треба да му ја овозможат во животот.

Биг бенг теорија имаа феноменална сцена за религијата и семејството.
Уште подобро е мислењето на мајката на Шелдон: everyone is entitled to their opinion. :D :D :D

Човек кој не верува дека постои бог/божества.

Толку,

Јасно, значи се работи за едноставно отсуство на вера, така? И уште едно: дали атеизмот подразбира свесна одлука или е само отсуство на вера?

Јасно, значи се работи за едноставно отсуство на вера, така?
Апсолутно. Нема ништо друго.

Јас сметам дека Бог (никаков бог) НЕ ПОСТОИ.

И, Оп! јас сум атеист.

НИКАКОВ ДРУГ ЗАКЛУЧОК не може да се извлече за мене. Ни што сакам или што мрзам, ни во што верувам, за што се залагам, како го живеам животот или какви мислења имам за црнците или паралелопипедот.

Атеизам е едноставно отсуство на верба во божества.

ТОЛКУ.

Нема идеологија, нема ритуали, песни, гардероба, правила, очекувања, структура, организација... Едноставно „Бог НЕ ПОСТОИ“

Апсолутно. Нема ништо друго.

Јас сметам дека Бог (никаков бог) НЕ ПОСТОИ.

И, Оп! јас сум атеист.

НИКАКОВ ДРУГ ЗАКЛУЧОК не може да се извлече за мене. Ни што сакам или што мрзам, ни во што верувам, за што се залагам, како го живеам животот или какви мислења имам за црнците или паралелопипедот.

Атеизам е едноставно отсуство на верба во божества.

ТОЛКУ.

Нема идеологија, нема ритуали, песни, гардероба, правила, очекувања, структура, организација... Едноставно „Бог НЕ ПОСТОИ“

Пак јасно. Дали има свесна одлука во таквото отсуство на вера или е само фактичко отсуство на вера? Извини го едитирав претходното прашање додека ти си го пишувал одговорот.

Човек кој не верува дека постои бог/божества.

Толку,
Oва е полесниот дел од работата.
Она што барем сега за сега ќе остане "нешто" надвор од доменот на
дефинирани поими се секако Бог и божества.
Илузија е неверување во нешто што не е дефинирано.
Затоа може да кажеш дека си атеист....ама само по одредени прашања.
Тоа е друга математика, ама ај да не должиме многу :)

Oва е полесниот дел од работата.
Она што барем сега за сега ќе остане "нешто" надвор од доменот на
дефинирани поими се секако Бог и божества.
Илузија е неверување во нешто што не е дефинирано.
Затоа може да кажеш дека си атеист....ама само по одредени прашања.
Тоа е друга математика, ама ај да не должиме многу :)

Дечко, фак оф!

Пак јасно. Дали има свесна одлука во таквото отсуство на вера или е само фактичко отсуство на вера? Извини го едитирав претходното прашање додека ти си го пишувал одговорот.
Мислам дека станува збор за свесност.

Во мојот случај, тоа е свесност за (1) обемот/опфатот на универзумот и (2) диверзитетот и заедничкото потекло на видовите илустрирано со генетиката и филогенетското дрво.

Овие 2 точки ми го прават присуството на антропоморфно божество (било кое од 5000-те активни) бесмислено.

Можеби и би оставил простор за досега неидентификувани природни закони и/или сили, но антропоморфно божество - јок!

Captain Obvious припреми за напад врз атеизмот или нешто друго?
Да видиме...

Мислам дека станува збор за свесност.

Во мојот случај, тоа е свесност за (1) обемот/опфатот на универзумот и (2) диверзитетот и заедничкото потекло на видовите илустрирано со генетиката и филогенетското дрво.

Овие 2 точки ми го прават присуството на антропоморфно божество (било кое од 5000-те активни) бесмислено.

Можеби и би оставил простор за досега неидентификувани природни закони и/или сили, но антропоморфно божество - јок!

Да, твојот случај е свесна одлука (заклучок) базирана на тврди факти и искуство. Прашањето ми е, дали новороденото дете како tabula rasa (по однос на спознавање на светот) може да се категоризира како атеист? Како ќе докажеш дека новородениот човек е свесен за непостоењето на Бог?

Да, твојот случај е свесна одлука (заклучок) базирана на тврди факти и искуство. Прашањето ми е, дали новороденото дете како tabula rasa (по однос на спознавање на светот) може да се категоризира како атеист.
Прашај го дали е атеист или теист де...(n)
Go AGNOSTICS wooopp

Да, твојот случај е свесна одлука (заклучок) базирана на тврди факти и искуство. Прашањето ми е, дали новороденото дете како tabula rasa (по однос на спознавање на светот) може да се категоризира како атеист.
Па на некој начин може, бидејќи не е запознаено со господ. Јас повеќе би рекол дека е пантеист.

Па на некој начин може, бидејќи не е запознаено со господ. Јас повеќе би рекол дека е пантеист.

Преферирам одговор од DBack, бидејќи и тврдењето беше негово. Сепак, фала за одговорот. Еве и прашања до тебе: На кој начин, поточно, може? Кои докази ги имаш да заклучиш дека е пантеист?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom