L
Lu
Гостин
Наједноставни риби за чување дефинитивно се Живоротките, а тоа се:
-Гупи
-Платици
-Моли (Блек Моли)
-Ксифо
-Велифера
-Гупи
-Платици
-Моли (Блек Моли)
-Ксифо
-Велифера
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Да, Живоротките се многу добра опција, најиздржливи се и најлесни за чување.Наједноставни риби за чување дефинитивно се Живоротките, а тоа се:
-Гупи
-Платици
-Моли (Блек Моли)
-Ксифо
-Велифера
Малце грешив не мислев на гупи ама ги вметнав и нив кога набројував мали риби, гупи се чуват со ксифо,со платици, со слични мали риби, али може да опстојат со живоротки и икрачите . Јас например имам , во еден аквариум скалари, трихогастери, зебри и борци, овие се икрачи, е сеа има и 2 моли, 3 платици тие живоротки се ама се сложуваат а и не планирам да ги тргнам оти убаво изгледаНеонки и Гупи не би требало да се мешаат бидејќи Неонките се икраши, а Гупите се живоротки, а икраши и живоротки нетреба да се чуваат заедно..
Малце грешив не мислев на гупи ама ги вметнав и нив кога набројував мали риби, гупи се чуват со ксифо,со платици, со слични мали риби, али може да опстојат со живоротки и икрачите . Јас например имам , во еден аквариум скалари, трихогастери, зебри и борци, овие се икрачи, е сеа има и 2 моли, 3 платици тие живоротки се ама се сложуваат а и не планирам да ги тргнам оти убаво изгледа![]()
Да, Живоротките се многу добра опција, најиздржливи се и најлесни за чување.
Јас чувам Гупи, Блек Моли и Ксифо.
А да не знаеш случајно каде можам да најдам алги и друга опрема, како греач (и ладач)ако воопшто постои такво нешто, зашто ми изгледа дека ќе се направат чорба летово.
Епа да де, истото и јас го реков, они ќе се сложуваат али ако сакаме да ги чуваме „по пропис“ - ова „по пропис“ се мисли на тоа се да е средено и ископирано од нивната природна средина до најситен детал, како на пример: точна ph вредност на водата, температура, киселост/тврдост, растениа... тогаш неможеме да ги мешаме икрашите со живоротките![]()
ти што чуваш?
Добар ти е, само ми се чини тесно ќе им биде на трихогастерите тукаАли нема веза, мојот привремен аквариум е иста големина колку твојот па има 40 риби
![]()
Метал,види,јас не се разбирам многу многу во акваристика,али имаме на на оваа тема поприлично дискутирано,ама ај пак ќе кажам:Рибите ќе живеат во кугла,али повеќе ќе биде како преживување,а помалку како живеење.Подобро земи си некој помал аквариум докај 20-30 л(ако не на крај краева напрај си не е многу скапо) и стави повеќе рипчиња а не да мачиш 1-2 во куглаКако што гласи темата така и барам сакам аквариум за со една до две риби највеќе, преферирам Кугла ако спаѓа воопшто во аквариум.
1. Колку пари кошта една кугла?
2. Дали сао борецот најдобро успева во таа кугла?
3. Можно е ли да се украси истиот?
4. Зависно од типот на рибата предлог за грижа и нега?
Нејќам да барам по други форуми бидејќи воопшто и нема за ваков случај има само за аквариуми по 50 литри и нагоре.... а јас сакам обична кугла...
Thumbs up за одговоров!Метал,види,јас не се разбирам многу многу во акваристика,али имаме на на оваа тема поприлично дискутирано,ама ај пак ќе кажам:Рибите ќе живеат во кугла,али повеќе ќе биде како преживување,а помалку како живеење.Подобро земи си некој помал аквариум докај 20-30 л(ако не на крај краева напрај си не е многу скапо) и стави повеќе рипчиња а не да мачиш 1-2 во кугла
еве и посликовито ќе кажам:Нека те затворат тебе во соба 2х2 без светло и греење/ладење само да ти даваат јадење и на 2-3 дена да ти проветруваат.Ти ќе живееш ама како?
Се надевам ме разбра.