Аквариумски риби (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата рок-кејт
  • Време на започнување Време на започнување
може малку помос имам 4 риби 2 скалари и усте две рибиб не знам која раса се денес ги купив ми треба помош за како да ги крстам

--- надополнето ---

сакам да прашам дали добро е за рибите имам пумпа која не дува туку ја зема водата од аквариумот и ја врака назад дали со ваква пумпа можат да живеат со ваква пумпа

Lu нема да ги вознемири, баш напротив
оти дреч црвено е вештачко фарбано, песокта е обично потемна или не толку дречава боја (повеќе на темно кафено е отколку на црвено)

по шоповите апсолутно ништо немаат, обичен песок со оргомна гранулација од 4++ мм вештачки фарбано(со нетоксични бои) за кугли

може малку помос имам 4 риби 2 скалари и усте две рибиб не знам која раса се денес ги купив ми треба помош за како да ги крстам

--- надополнето ---

сакам да прашам дали добро е за рибите имам пумпа која не дува туку ја зема водата од аквариумот и ја врака назад дали со ваква пумпа можат да живеат со ваква пумпа
крсти ги како сакаш.....
најдобар филтер (барем според мене) е надворешен филтер(сад одделен од главниот аквариум,низ кој треба да помине загадената вода од аквариумот низ сунѓер или песок пред повратокот во главниот сад - ова е накратко
ти сигурно имаш земено внатрешна пумпа со филтер-не знам кој ја измислил,ама мислам дека е навистина моронска таа пумпа затоа што ја исфрла водата која циркулира низ неа со голема брзина ! за помал аквариум воопшто не одговара

Sakam da prasam dali moze da se mesaat skalari i ksifif u 40 litarski akvarium

--- надополнето ---

aj odgovor ve molam

Sakam da prasam dali moze da se mesaat skalari i ksifif u 40 litarski akvarium

--- надополнето ---

aj odgovor ve molam

НЕ!
Како прво и на самите Скалари им е тесно во толку мал аквариум од 40 литри.
А како второ Скаларите се икраши а Ксифо е живоротка. Икраши и живоротки не се мешаат.
Јас би ти препорачала да ги извадиш Скаларите да не се мачат во малиот аквариум и да си останеш само со живоротките (Ксифо), бидејќи живоротките не бараат некои си посебно големи аквариуми и овој 40 литарскиот би бил таман за нив.

Зедов “Ајкула“ денеска за аквариумот, и само што ја донесов, прво помислив дека е умрена, паѓаше на земја како мртва, после тоа си шеташе нормално наоколу али се околу тревите и околу филтерот никако да излези надвор..има некој проблем или својствено е за ајкулите така?

Зедов “Ајкула“ денеска за аквариумот, и само што ја донесов, прво помислив дека е умрена, паѓаше на земја како мртва, после тоа си шеташе нормално наоколу али се околу тревите и околу филтерот никако да излези надвор..има некој проблем или својствено е за ајкулите така?

Колку литри ти е аквариумот ама ја би ти препорачал што читам по овој форум од сите искусни акваристи особено од Goch не ја мачи ајкулата бидејќи тие не се за во аквариум во природата тие растат по неколку метри а во аквариум само неколку сантиметри јас не сум многу искусен акварист сеусте сум дете имам 12 години ама сум седнал и пред да земам риби се информираф за се па затоа пред да земеш риби добро информирај се на пример по вакви форуми или страници за акваристика јас прво имав аквариум од 40 литри во него 2 скалари и две ксифи али ми бесе зал за скаларите и одма другиот ден си земав аквариум од 75 литир и сега во него си ги ставив рибите и ене ги си пливаат а и плус си земав и други добро знам дека икраш и ксифо не се мешаат ама планирам сега ксифите да ги продадам да си земам други риби и до сега сум немал никакви проблеми на пример убивање на риби тепање бркање и.т.н си земаф и природни растениа и неонки многу се криат по растенијата па затоа би ти препорацал да не ја мацис ајкулата земиси некои помали риби твој исзбор си е само сум тука некако да ти помогна

патем да не имас некои неонки да ми дадес барем две те молам бас сакам да направам јато од неонки цитав на нет дека треба минимум 6 неонки за да имам едно јато ја имам 2 ако најдам усе 2 ке имам 4 и усе две ке побарам и ке пробам да ги спарам ... :)

--- надополнето ---

Сакам да прасам дали има некој неонки риби да ми даде да направам јато ја имам 4 ми требаат усе 4 ако нема некој 4 нека ми даде барем 3 или 2 :):)

Имам само 5 неонки, по 50 денари се продават во продавницине:) Иначе да можев да ги мрестам ќе ти даев :-)

Ми умре чистачот,го чував од склопувањето на мојот аквариум,пред четири ипол години.Највеќе си го сакав зошто беше осуден на живот без секс.

хахахахаха :)

--- надополнето ---

ајде ке си земес нов :)

--- надополнето ---

да не имас неонки риби "Аеродром"?

--- надополнето ---

а каде живееш?

--- надополнето ---

хахах

Зависи каква ајкула е. Има nursing sharks што обично се влечат по дното. Има и други што мора да се движат за да можат дишат :helou:

Зависи каква ајкула е. Има nursing sharks што обично се влечат по дното. Има и други што мора да се движат за да можат дишат :helou:

Сеа открив дека било шок додека ја донесов, пошто 4 саати беше во кесичката, денес пуштив уште една, pangasius и една bala shark и двете се супер со се таа старата:-)

Сеа открив дека било шок додека ја донесов, пошто 4 саати беше во кесичката, денес пуштив уште една, pangasius и една bala shark и двете се супер со се таа старата:-)

хаххааа...леле 4 саата, од каде ја носеше дома? Ја имав Leopard Shark и ми се самоуби. Или тоа или јагулата Green Moray ми ја отфрли од аквариум. Маж ми сабајлечки ја најде на теписон мртва :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom