Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.901
Поени од реакции
722
Дали може на Матизот гумите му се 155/65 фабрички може ли на пример да се прошират и да се стават поголеми гуми на пример 165 или некоја друга варијанта?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Дали може на Матизот гумите му се 155/65 фабрички може ли на пример да се прошират и да се стават поголеми гуми на пример 165 или некоја друга варијанта?
Незнам што мислиш да прошириш ама на истите бандажи може да ставиш 165-ки

Член од
21 април 2009
Мислења
139
Поени од реакции
16
Дали може на Матизот гумите му се 155/65 фабрички може ли на пример да се прошират и да се стават поголеми гуми на пример 165 или некоја друга варијанта
Можеш да ставиш еден број поголеми на истите бандаши (бандаши не се шират) со то ќе добиеш поголема стабилност ама и поголема потрошувачка

Член од
6 јануари 2008
Мислења
1.901
Поени од реакции
722
Незнам што мислиш да прошириш ама на истите бандажи може да ставиш 165-ки
Па на пример поголема(поширока) гума да се стави на пример 165/65 или 60 незнам како одат тие бројките.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Па на пример поголема(поширока) гума да се стави на пример 165/65 или 60 незнам како одат тие бројките.
можеш да ставиш поголема гума и нема да имаш никаков проблем, сем што километражникот и брзиномерот нема да ти покажуваат точно (со поголема гума ке покажува помалце па ке бидеш на ризик да бидеш казнет за пребрзо возење) и секако секое мењање на димензија на гума (помала или поголема) повлекува и поголема потрошња на гориво...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Во принцип може, ама има некои правила...
Дијаметарот на новата гума не смее да преминува 3% од оригиналната димензија.
На интернет има разни калкулатори, еве ти еден, па играј си со димензии:
http://www.kouki.co.uk/utilities/visual-tyre-size-calculator

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
165 ти е ширината, 65 пример е висината на гумата

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Имам Астра Г 2000 модел. Задното седиште помалото не сака да се спушти. Го притискам копчето за да се спушти не реагира ништо. Можам ли сам да го направам или треба мајстор? Ако треба мајсто кај да се обратам?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Имам Астра Г 2000 модел. Задното седиште помалото не сака да се спушти. Го притискам копчето за да се спушти не реагира ништо. Можам ли сам да го направам или треба мајстор? Ако треба мајсто кај да се обратам?
Ах колку тапа им е механизмот, мене на едната корса ми се заглави ете така не мрда, а на новава па вдлабнато е од едната страна и цело време е притиснато :p тврди се за притискање прсти да искршиш

А можеле толку едноставно како на други коли да го решат :(

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Има некој што ги решава овие случаи?

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Има некој што ги решава овие случаи?
Па во сервисов авто куќа кај олимписки јас ја носам, треба да отворат внатре и да го средат, се поправа

Член од
16 април 2011
Мислења
607
Поени од реакции
154
Таму со закажување е а тоа многу ме нервира.:(

Alekr

Kajgana's Heroj Ulice
Член од
28 ноември 2010
Мислења
2.728
Поени од реакции
1.913
Здраво автомафија :D .... Абе пред 1 месец негде ова дисплејот на Вектрата моја почна да дупи некогаш како што ќе му текни, некогаш е добар ама повеќе време е цел измешан и ништо не се чита, а си го гледав сатот и температурата и супер ми беше, а сеа не можам ми откажа, еве ви слика па ако знае некој како би можело да се среди ова....Фала :D

Kajgana Shop

На врв Bottom