100.000 евра , најдобар начин да се инвестираат ?

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
greska vo bese prethodnit post so rekov deka se naojga pod supportot..mislev nad supportot... vo sekoj slu4aj zaklu4okot deka USD ke odi nagore na kratok rok treba da e to4en..

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
Ве исчитав сите по ред и можам да кажам дека кај нас во македонија има повеќе филозофи и големи мислители како никаде во светот.
Сите кажуваат што ќе направат ако имат 100 000 евра.
и јас ќе го кажам моето мислење,и ќе ви одговорам како ќе ги инвестирате паметно тије 100 000 евра
Никој на форумот не кажа како да се заработи во Македонија 100 000 евра на поштен начин,
ако успеете да заработите 100 000 евра ,тогаш ќе знаете како и каде да ги вложете,и 99% ќе имате успешна инвестиција.
А ако парите ви се во наслетсво,тогаш прашање на време е за колку време ќе ги потрошите.
Има една еврејска поговорка
кога стар евреин оде да купува Куќа и среќава млад дечко што ја продава куќата ,првото што го прашува не е колку пари е куќата,туку куќата што ја продаваш ти ли ја купи / изгради куќата или ја наследи,ако си ја наследил лесно ќе се договрим.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Najlesen nacin da se zarabotat 100.000 evra vo Makedonija e na 100.000 musterii vo nea da im prodades usluga ili sopstven proizvod za 5 evra..posle site trosoci i danoci kjarot e 100.000 evra.....bez da razmisluvas gi INVESTIRAS.... iliti samo prodolzuvas do milion , a izleguvajki i na svetskiot pazar milijarda ke ti bide samo pocetok.... ;)

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
Najlesen nacin da se zarabotat 100.000 evra vo Makedonija e na 100.000 musterii vo nea da im prodades usluga ili sopstven proizvod za 5 evra..posle site trosoci i danoci kjarot e 100.000 evra.....bez da razmisluvas gi INVESTIRAS.... iliti samo prodolzuvas do milion , a izleguvajki i na svetskiot pazar milijarda ke ti bide samo pocetok.... ;)
Нема лесен начим да се заработат пари,да не се залажуваме ,ако имаше тогаш сите ќе имавме пари,
да не делиме празна слама ,за секој прозивод што се нуди треба некој да го купи, а за да го купи треба некој да има потреба од тој прозиво,и третно тој производ не е единствен на пазарот,ама муштерите во македонија се сите,така да од овакви смешнии предлози сите сo празни џепови шетаме.И ти христос ;)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Нема лесен начим да се заработат пари,да не се залажуваме ,ако имаше тогаш сите ќе имавме пари,
да не делиме празна слама ,за секој прозивод што се нуди треба некој да го купи, а за да го купи треба некој да има потреба од тој прозиво,и третно тој производ не е единствен на пазарот,ама муштерите во македонија се сите,така да од овакви смешнии предлози сите сo празни џепови шетаме.И ти христос ;)
BARONE...da ne ti e drugoto ime BUKVALIST...???:).............inaku realno gledano sepak za da zarabotis 100.000 evra treba, vo najmala raka da proizvedes i prodades kraen proizvod od 500.000 minimum...;) kolku e toa lesno ili tesko.neznam...toa e sepak individualno cuvstvo...................

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
BARONE...da ne ti e drugoto ime BUKVALIST...???:).............inaku realno gledano sepak za da zarabotis 100.000 evra treba, vo najmala raka da proizvedes i prodades kraen proizvod od 500.000 minimum...;) kolku e toa lesno ili tesko.neznam...toa e sepak individualno cuvstvo...................
Ne sum Bukvalist,porano se imav reg so dr ime odamna bese,ne pomnam ni user ni pasw,ama tebe ne sum te zaboravil :)
inaku ,tvojata teoriaj e vo red.
Moeto Prasanje e kako da zarabotis primer 10 000 ili 100 000 vo mkaedonija,bez startni sretstva,znaci ida pocenes i niv da gi obezbedes,ako nekoj znae kako lesno ke zaraboti pari,i 10 000 i 100 000.
se drugoto e samo vetar i magla,da imam , voa treba da se napravi ako imas 100 000 e,
Inaku ima nacin mesecno da se zaraboti po 2000-3000 dolari,na posten nacin bez kriminal.toa nesto se vika ebay,zalno e sto za nas od makedonija ne edozovlena prodazba, a jas ja imam taa sreka da prodavam preko ebay,taka da za ebay 2000 dolari se zarabotuvaat od sala .ovaa nedela otcekuvam zarabotka od 2000-2500 dolari.
kaj nas se samo bistre politika i se pere mozok deka mnogu ubavo ziveeme.ovie 5 god od 2005 god do denes
makedonija zivee najedno od celio period na tranzicija.

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Извини што се обидовме, јас, Beneamata, Томсасо, Конкрит, Стефус-Рефус, Кано....и останатите *филозофи* да даваме идеи.
Аман бре Бароне каде беше досега? Дај едуцирај не малку нас што само бистриме политика, како се заработуваат 2-3,000 Долари месечно.... на поштен начин, како велиш *од шала*.....Ebay или не e-bay - времето ни проаѓа!
Како бре мајсторе?
Велиш 2-3000$ месечно, а неделава чекаш 2-2,500 $ ..... добра е математикава!
Само ти Baron Münchhausen не си!?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ne sum Bukvalist,porano se imav reg so dr ime odamna bese,ne pomnam ni user ni pasw,ama tebe ne sum te zaboravil :)
inaku ,tvojata teoriaj e vo red.
Moeto Prasanje e kako da zarabotis primer 10 000 ili 100 000 vo mkaedonija,bez startni sretstva,znaci ida pocenes i niv da gi obezbedes,ako nekoj znae kako lesno ke zaraboti pari,i 10 000 i 100 000.
se drugoto e samo vetar i magla,da imam , voa treba da se napravi ako imas 100 000 e,
Inaku ima nacin mesecno da se zaraboti po 2000-3000 dolari,na posten nacin bez kriminal.toa nesto se vika ebay,zalno e sto za nas od makedonija ne edozovlena prodazba, a jas ja imam taa sreka da prodavam preko ebay,taka da za ebay 2000 dolari se zarabotuvaat od sala .ovaa nedela otcekuvam zarabotka od 2000-2500 dolari.
kaj nas se samo bistre politika i se pere mozok deka mnogu ubavo ziveeme.ovie 5 god od 2005 god do denes
makedonija zivee najedno od celio period na tranzicija.
ЧОВЕЧЕ..., кај си бе до сега...што продаваш тоа, што можеш да го продаваш на ebay за ќар од 2-3000$..Сеа само намигни за да спиеме раат, ние горе спомнатите од Dr.Zmigo , инаку одма договарј семинар, спремни сме да платиме ДООБРО за да ни ја раскажеш техниката. Ние овде се сотревме од муабети како ebay не не ebayе ич нас у Македонија, ти доаѓаш ниоткуда со вакво откровење. Тоа што го продаваш е во форма на ветер и магла, па не ти треба транспорт или на некој начин го имаш решено и тој голем проблемот на испорака???????

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
ЧОВЕЧЕ..., кај си бе до сега...што продаваш тоа, што можеш да го продаваш на ebay за ќар од 2-3000$..Сеа само намигни за да спиеме раат, ние горе спомнатите од Dr.Zmigo , инаку одма договарј семинар, спремни сме да платиме ДООБРО за да ни ја раскажеш техниката. Ние овде се сотревме од муабети како ebay не не ebayе ич нас у Македонија, ти доаѓаш ниоткуда со вакво откровење. Тоа што го продаваш е во форма на ветер и магла, па не ти треба транспорт или на некој начин го имаш решено и тој голем проблемот на испорака???????
На ебаи е многу едноставно да се продава,а за транспортни трошоци си плаќа кувачот,конкретно јас што продавам,сигурно не е ветар и магла,по хоби се занимавам со нумимзатика,и продавам книжни пари и метални кованици легални со закон,секој предмет што го праќам е пријавен и прегледан од царина, се е легално,инакуу оваа недела продавам еден златник кој каталошки вреди 6000 усд,јас сум малку пореалне и отчекувам околу 2000 усд,до сега има достиганоте цена од 1500усд
така да не е научна фантастика и да мислиш дека е невозможно,оди на ебаи и види како се движат цените за колекционерски предмети,па ќе продолжиме со разговор.
Еве слика од моја аукција ан ебаи,некој податоци се избришани,сакам анониме да останам со продажбата дос ега има 1095 продажби
на ебаи
--- надополнето: Jul 3, 2011 8:51 PM ---
Еве и слика

Член од
4 февруари 2011
Мислења
56
Поени од реакции
7
Извини што се обидовме, јас, Beneamata, Томсасо, Конкрит, Стефус-Рефус, Кано....и останатите *филозофи* да даваме идеи.
Аман бре Бароне каде беше досега? Дај едуцирај не малку нас што само бистриме политика, како се заработуваат 2-3,000 Долари месечно.... на поштен начин, како велиш *од шала*.....Ebay или не e-bay - времето ни проаѓа!
Како бре мајсторе?
Велиш 2-3000$ месечно, а неделава чекаш 2-2,500 $ ..... добра е математикава!
Само ти Baron Münchhausen не си!?
Гледам дека не ме разбра добро,просечно се заработува без проблем 2000-3000 усд
оваа недела имам предмет што има повисока вредност и така за една недела имам можност да добијам повеќе заработка,тоа не е секоја недела и не е просечно,и немам пробелми со математиата
ако сумрекол дека просечно се заработува толку,а неделава јас отчекувам добра заработка.кога ќе заврши продажбата ќе биде прикачена со слика ,се работи за златна кованица.
Жално е што во Маќедонија сите останавме паметни со празни џепови ,и се бистре само политика,рекот кој заработува пишува на форумот,и ретко дека некој што заработува ќе сподели со некој на форум,така е кај нас,имате форуми и во бугарија и во хрватска кај нив ебаи продажбата е активна погкеднете што пишуват таму ,дали е научна фантастика или реалност.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Opa bato.. The numismatics bubble.. Momentalno vo USA ima dosta slepci sto ke platat premija za zlatnikot... t.e numizmati4ka premija nad melt value...

Inaku jas se izvinuvam sto filozofiraf sto ke pravam so 100k eura.. Ama razbrav deka temava e vo sto bi INVESTIRAL pari ... a ne kako bi ZARABOTIl pari...

Jas veruvam deka si prili4no ograni4en vo toa sto mozis da prodavash poradi transporot. E sea banknota mozi da pomini vo obi4en plik kako pismo taka da toa e vozmozno ama pak treba da najdish saglam o4ajni numizmati4ari za da uspeesh da se konkurirash od ovde.. Inaku ako veke trgna da se falish za ebay daj kazi nekoj proizvod sto prodavash ne mora da go kupime samo feedback ke ti ostajme ako treba..t.e ke go kupime kolku za feedback.

Inaku nema tajna ili recepta za vaganje pari one-fits-alll... Prosto kako ke se snajdish/kolku ke mozis/sto profesija ke odberish vo zivotot taka ke zarabotuvash... Mnogu pobitno spored mene e sto ke pravish so toa sto ke go zarabotuvas: kolku ke stedish i vo sto ke investirash...

My advice: get a job!...

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Гледам дека не ме разбра добро,просечно се заработува без проблем 2000-3000 усд
оваа недела имам предмет што има повисока вредност и така за една недела имам можност да добијам повеќе заработка,тоа не е секоја недела и не е просечно,и немам пробелми со математиата
ако сумрекол дека просечно се заработува толку,а неделава јас отчекувам добра заработка.кога ќе заврши продажбата ќе биде прикачена со слика ,се работи за златна кованица.
Жално е што во Маќедонија сите останавме паметни со празни џепови ,и се бистре само политика,рекот кој заработува пишува на форумот,и ретко дека некој што заработува ќе сподели со некој на форум,така е кај нас,имате форуми и во бугарија и во хрватска кај нив ебаи продажбата е активна погкеднете што пишуват таму ,дали е научна фантастика или реалност.
OK е со математиката, ако така кажуеш.... а и бизнисот веројатно си го погодил!? Нумизматика велиш.... интересно, незнам ништо за тоа, но како што се раритетни парите кои ги продаваш, уште по-раритетен е и бизнисот со кој се занимаваш. Неможеме сите со тоа да се бавиме, ниту пак повеќето што се во трговијата.
Мене ме интересира дали со е-баи трговија можеме масовно да продаваме нешто поопипливо и пореално отколку стари пари, кованици, часовници Philippe Patek, Vasheron Costantin.... табакерата на Гоце. Нешто пореално како на пример нашите земјоделски производи: доматите, крастајците, тутуно.....
Навистина не сум погледнал ништо на тема E-bay на хрватските форуми, а таму сум со некои паузи добри 6-7 години на forum.hr i na forumot na Index ...... незнам колку се тргува таму преку е баи, и колку милијарди и катаљарди Куни или Евра прават преку овој сервис.... ама знам и ги пратам потфорумите за економија (господарство) и гледам дека последниве 2-3 години како мали деца се радуваат на годишни приноси (од берзите, од инвестициските фондови и тн......) кои не се поголеми од 6-7%!!! Повторувам на годишно ниво! Читам како на истите потфоруми бараат идеи бизниси кои би им донеле барем 10% нето добивка годишно.... читам како *Пургери из Загреба* кои 200-300 години (генерации и генерации) не излегле со инвестиции од градската средина и градските бизниси.... а денешниве генерации со факултетски и неретко магистерски дипломи.... купуваат хектари обработливи земјишта по Славонија, па стануваат *фуј-сељаки* (како ги викале нивните татковци и дедовци).... а овие се бават со се-нешто од сељачките бизниси: јаткасти овоштија - садат бадеми, ореви, па натаму лубеници, јагоди, пипер...... Јеби га времињава се наопаку свртени како беше она: најбољи голфер е црнец, најбољи рапер е белец.... Германците се против војни.... а најдобриот бостан или пипер можеби ќе го одгледаат Пургерите!? Затоа нашиот извоз со зеленчук стагнирал!?..... Погледни ги нивните форуми и увери се! Се прашувам сега.... кога би имале такви бизниси на и-баи пред компјутер у климатизирана просторија, дали би се заебавале со прљавиот селски бизнис? Сонце дожд... ладно - топло, пласман, штети од елементарни непогоди... Или и тие се неинформирани, глупи можеби, или само политика бистрат.....
Уште едно знам.... во светски размери веќе бизнис кој континуирано ти носи нето приходи од околу или над 10% е реткост и тоа се смета за одличен принос. Ретки се компании како Ејпл, Гаспром, Кока Кола, Ли Нинг, рудниците за злато/сребро..... кои лани отстварива +30, + 40%..... Остави ти пријателе 2,000....3,000 $ месечно, нека ти се со среќа.... кажи ако знаеш како да се заработи нето 10% или нешто повеќе од тоа принос!?

Член од
25 јули 2008
Мислења
53
Поени од реакции
6
Ве молам некој нека иде нека научи нешто за инвестирање (со почит спрема ретки исклучоци). Каде и да сакаш да инвестираш, си има одредени показатели кои ќе си ги пресметаш, кои што ќе ти кажат дали ти се исплати инвестицијата. Во секој од нив е вметнат степенот на ризик, кој субјективно може да си го дадеш (доколку не сакаш, постои класификација на сите инструменти, колку ризик носат), па така и ти ќе си ја одредиш инвестицијата, според тоа колкав степен на ризик ти е прифатлив. Инаку, на мене 100.000 евра, кредитче плус, во Грчка или Хрватска на море, 5-6 апартмани, да си одмарам.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
OK е со математиката, ако така кажуеш.... а и бизнисот веројатно си го погодил!? Нумизматика велиш.... интересно, незнам ништо за тоа, но како што се раритетни парите кои ги продаваш, уште по-раритетен е и бизнисот со кој се занимаваш. Неможеме сите со тоа да се бавиме, ниту пак повеќето што се во трговијата.
Мене ме интересира дали со е-баи трговија можеме масовно да продаваме нешто поопипливо и пореално отколку стари пари, кованици, часовници Philippe Patek, Vasheron Costantin.... табакерата на Гоце. Нешто пореално како на пример нашите земјоделски производи: доматите, крастајците, тутуно.....
Навистина не сум погледнал ништо на тема E-bay на хрватските форуми, а таму сум со некои паузи добри 6-7 години на forum.hr i na forumot na Index ...... незнам колку се тргува таму преку е баи, и колку милијарди и катаљарди Куни или Евра прават преку овој сервис...............................................................................................................................во светски размери веќе бизнис кој континуирано ти носи нето приходи од околу или над 10% е реткост и тоа се смета за одличен принос. Ретки се компании како Ејпл, Гаспром, Кока Кола, Ли Нинг, рудниците за злато/сребро..... кои лани отстварива +30, + 40%..... Остави ти пријателе 2,000....3,000 $ месечно, нека ти се со среќа.... кажи ако знаеш како да се заработи нето 10% или нешто повеќе од тоа принос!?
Ако добро се сеќавам најпрвата варијанта беше: ништо не е како некогаш.., сеа германците тргуваат, евреите водат војни , а србите продаваат наука!! :)...занимливо е како ептен многу се намножија е-бајисти и слични жреци на религијата ЛЕСНА ПАРА....никој да свати дека се на крајот се сведува на лопата(у преносен смисол) многу пот и мерење на производот у килограми. Дури и најскапите кошули , на крајот, при продажбата на големо се продаваат у килограми.... :)

Kajgana Shop

На врв Bottom