Преспа

• Креатор на темата Креатор на темата victoria
  • Време на започнување Време на започнување
Полно е езерото... со вода xD

Како и да е, се подобрува ситуацијата а ќе биде уште подобро, влеговме во проект од светска банка и има огромни планови за развој на крајбрежјето и целокупната инфраструктура + изглед на околината - патиштата кои водат до езерото итн....

Треба уште работа па промоција на домашните и странските туристи... ама битно заживува.

п.с сликите ти се 2 години стари. :p

На островот имаш еднемски видови на дрва и црква, ама нема организирани тури за посета... или ги има ама во сосема краток период и се прескапи (не сум бил ни јас :S)
Алал да му е на тој шо му текнало црква да изгради таму.
Иначе најискрено Преспа ми се допаѓа повеќе од Охрид.Сега се сетив сум бил уште еднаш,на припреми ракомет,само да ме убиеш не ми текнува името.

Ако сакаш да одиш на одмор поради бањање, топла вода во езеро, убави плажи со ситен песок, тогаш Преспа е вистинското место. Али ако сакаш да одиш на одмор поради журки до раните утрински часеви, плажи каде што има многу народ, тогаш треба да одиш во Охрид. Не дека во Преспа нема журки, него нема толку како што има во Охрид. Али пак, не знам што толку младинава Охрид та Охрид, со добро друштво секаде може да си поминеш убаво, а во Преспа и многу поефтино ќе си поминеш. За мене секогаш Преспа (без разлика кое место само да е убаво средено како Претор) ќе биде подобро место за одмор отколку Охрид.

Јас секоја година одам на Преспа т.е во Стење. Таму имам вила, песокот на плажата е убав, минатата година малку ја потсредија плажата ама во водата ако сакаш да одитеш на подалеку да пливаш има премногу треви, исти случај е и во Отешево. Во Стење има еден Хотел каде можат да се сместат туристите и вили на секој чекор, обично за една вечер по 400-500 денари е од соба. За ноќен живот има во хотелот некои журки а плус има еден кафич на плажата, таму сите млади се собираат. За спортистите има и игралиште веднаш до плажата.

7932843.jpg

3930422-West_shore_of_Lake_Prespa_at_Stenje-Stenje.jpg

n2lgrt.jpg

На островот имаш еднемски видови на дрва и црква, ама нема организирани тури за посета... или ги има ама во сосема краток период и се прескапи (не сум бил ни јас :S)

Мислам слушнав на вестите пред некоја ден, група фински туристи се за ''заглавија'' на островот. Биле само онака да го посетат па времето се влошило и они испаничени се јавиле за да дојде некој да ги спаси. Биле заглавени околу 2-3 часа.

Инаку како мал доста летував во Претор(јас го викам Претор не Преспа). Бев во Мите Богоевски неколку години, па во хотелот Шеќерана(така мислам дека се викаше) и на уште едно место на кое не се сеќавам. Доста е убаво и не е пренатрупано за разлика од Охрид.

Финците... бог знае што мислеле, тргнале на островот во 11 навечер, и си го добиле. Среќа и тоа голема е што езерската полиција е навистина добро опремена а плус специјалците (тигрите) имаат база во селото Крани и обуката за нурање и останати операции во вода им е таму... па Финците останаа ...фини :D

конечно од лани Преспа полека го враќа својот сјај,има доста луѓе што се обидуваат да ја вратат атрактивноста на овој крај,но сето тоа зависи од водостојот на езерото - колку и да се трудат ако не е подигнато нивото на водата целиот труд оди за џабе......

охриѓани веќе повеќе години си даваат автоголови,така ништо чудно ако Преспа го преземи приматот за некоја година

Па пред 6-7 години имам одено во Крани бевме 2 фамилии и си поминавме нај нај што можеше.Бевме преку агенција и сместени бевме во куќи/вили. Тоа место секогаш ќе го паметам,знам во близина до куќата кај што бевме сместени имаше игралиште за фудбал и др. Имаше и од оние судирачките коли многу многу работи. Знам дека плажата не беше многу средена и требаше да се оди 2-3 минути за да почниш да пливаш :D. Тоа место е измислено за фамилијарен квалитетен одмор со мали деца.

Убаво е, имам еднаш отидено во Отешево:)

Алал да му е на тој шо му текнало црква да изгради таму.
Иначе најискрено Преспа ми се допаѓа повеќе од Охрид.Сега се сетив сум бил уште еднаш,на припреми ракомет,само да ме убиеш не ми текнува името.
Хаха, речи фала на Цар Самоил за црквата xD

Имаме тема за Охрид и Дојран,па нека имаме и за Преспа.

filesfileDojransko-ezero.jpg
Is it the photo of Prespa or Dojran? Because I saw this photo in story about Dojran
http://forum.kajgana.com/threads/Дојран.42819/
--- надополнето: Jul 2, 2011 9:23 AM ---
I will go through Macedonia this year and I plan to see Matka canyon, Ohrid and Prespa lakes, and trip to Pelister and Golemo lake. But I will have only three days this year. I hope will return to Macedonia with my friends next year and we plan to stay some weeks.
Could you recommend me which places I must see on the Prespa (the best beaches, places of interest and etc.)?
After this I will go to Greece and I have one more question. As I know there is only one customs office on the border in this place Medzhitlija (Macedonia) – Niki (Greece). The road through Dolno Dupeni is dead end. Am I right?

Is it the photo of Prespa or Dojran? Because I saw this photo in story about Dojran
http://forum.kajgana.com/threads/Дојран.42819/
--- надополнето: Jul 2, 2011 9:23 AM ---
I will go through Macedonia this year and I plan to see Matka canyon, Ohrid and Prespa lakes, and trip to Pelister and Golemo lake. But I will have only three days this year. I hope will return to Macedonia with my friends next year and we plan to stay some weeks.
Could you recommend me which places I must see on the Prespa (the best beaches, places of interest and etc.)?
After this I will go to Greece and I have one more question. As I know there is only one customs office on the border in this place Medzhitlija (Macedonia) – Niki (Greece). The road through Dolno Dupeni is dead end. Am I right?
The road its dead end but its planned that the border will be opened soon, and as recomendation - u can visit Dupeni beach that its really nice plase - soft sand and clear water.
The picture from above its from Oteshevo - not Dojran, u can also visit St. George monastery at village of Kurbinovo and Prespa Cross at the vilage of Podmochani also u can visit Brajcino and Ljubojno and taste some old delicious macedonian food.

No problem, write me, before u come here, we are open for visitors.

p.s in the place where i live u can find ethnological museum ;)

Боже здравје на 23 јули ние 3 пара одиме во Асамати затоа што не најдовме слободни кампови во градиште и љубаниште па очекувам во претор ( асамати било 10 минути пешачење до Претор ? ) добри вечерни журки. Сите ми го огрдија местото, било вакво, било такво... очекувам драстична промена оваа година за разлика од минатите, па да биде преполно од млади, плажата да биде супер и така... Ако оди некој Асамати од 20 јули па натака нека ми пише да се запознаеме таму. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom