Oва е за последен пат -- не бидејќи си приучен термит, туку затоа што едноставно не читаш внимателно, немаш одговор, и ми го арчиш времето. Опули го болдот и потцртаното -- тоа е извртена реченица. Во мојот пост стои дека личното име Yeshua се спомнува. Објаснето, поткрепено со примери. Со инка у глаа да ти сипам, не можам, зашто толку ти сече. Така што сите останати коментари ти се небулози за фанатизам, цркви, дрн-дрн.
Конечно, јас дадов концизен, јасен и аргуметиран одговор.
Ете сега... мора да има зборови како недоквакан, ваков онаков бидејќи некој ти кажа дека зборот не е лична именка и дека не се споменува во стариот завет...
Тоа може да го тврди само христијанин, и никој друг (или некој што му е платено да дрдори безсмислици).
Во стариот завет(македонски превод) си пишува Осија, не Исус... Лош превод? Или тука иде во игра филологија, етимологија?
Индијански имиња па преводи нешто?
Каде се твоите докази дека постои име кај евреите Исус? Ти мене ме зафркаваш?
Читај море добро, православен христијанин си...
Само да се бунтуваш нешто...
Си дал концизен и јасен одговор за христијани! И за дечиња... Тоа се глупости и чисто манипулирање со Законот... Не е убаво тоа!
Нема зошто да се труди човек на христијанин да му покаже нешто, не пак да му докажува... тие разбираат и бездруго малку и само се бунтуваат кога ќе сака некој да ги поправи (дури и навредени се и понижени, па сакаат да навредат) и сепак бараат доказ
Сакаш цитати од книги???
Што и да ти се каже, од било кои книги, кога ќе имаш време да провериш? Кога ќе размислиш па и да пресудиш? Затоа и нема да ги разбереш и ќе зборуваш како ова или она е сакам-кажам, незнам-речам... И нормално јас крив.. Дури и да е прифатливо за тебе, ќе одбиеш и ќе дрдориш уште повеќе... Од искуство знам...
Оф леле ти си сакал мерење пениси, не да дознае нешто повеќе!
Но...
Мисли си ти дека Исус е сопствена именка, дека се споменува во Законот и живеј си животот со твоите концизни и аргументирани одговори
Кој сум јас да ти солам памет за без пари
Доволно се вмешав за да пробам да те натерам ти (и некој друг што ќе ти ги чита „аргументираните“ одговори) да побара повеќе и да дознае повеќе...
И пак ПРАШАЊЕТО (аман веќе со тоа прашање, ќе го одговори некој, не мора Тапетарот???):
Зошто богот од стариот завет вели да се вика детето Исус(според христијанската теорија)?