Кој е Исус Христос?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јо, имам финансиски проблеми, но не и со читањето...:)
Што ќе ти се тебе финансии ти световниот материјален живот не го признаваш. Живеј духовно (т.е. црковно-духовно)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што ќе ти се тебе финансии ти световниот материјален живот не го признаваш. Живеј духовно (т.е. црковно-духовно)
Ја имаш мојата согласност...Така е, така нека биде. Амин!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.167
Се` ти е објаснето, нетуку се чатали.
Мене не ме задоволува ова објаснување, како што не ги задоволува ниту евреите, а Законот е нивни, така да не би одел против нивното познавање на Законот... така да, рисјански објаснувања за нешто еврејско, не оди...
Дека Исус се споменува во Стариот Завет може да верува и да се надева само фанатик или пак некој верник од американските мал милион цркви!

Дадов примери за еврејскиот јазик (мал пример за да не биде многу обемен за да не се збуниш, ама ти ни азбуката не ја знаеш, не пак еврејски) но ти почна со термити и слично.

Нема да објаснам ниту магиски ниту кабалистички ниту телемитски... ќе оставам да бидам во грешка според тебе, за тебе :)
Ќе те оставам ти да се чаталиш со филологија и компатаривна (ах ах што нема да ми кажат веќе) и да си наоѓаш доволно добри докази за тебе дека религијата ти е ок :)

Оди сега шетај, да те фати воздух.

П.С. Повторно прашањето: Зошто богот од стариот завет вели да се вика детето Исус(според хирстијанската теорија)? :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Мене не ме задоволува ова објаснување, како што не ги задоволува ниту евреите, а Законот е нивни, така да не би одел против нивното познавање на Законот... така да, рисјански објаснувања за нешто еврејско, не оди...
Дека Исус се споменува во Стариот Завет може да верува и да се надева само фанатик или пак некој верник од американските мал милион цркви!

Дадов примери за еврејскиот јазик (мал пример за да не биде многу обемен за да не се збуниш, ама ти ни азбуката не ја знаеш, не пак еврејски) но ти почна со термити и слично.

Нема да објаснам ниту магиски ниту кабалистички ниту телемитски... ќе оставам да бидам во грешка според тебе, за тебе :)
Ќе те оставам ти да се чаталиш со филологија и компатаривна (ах ах што нема да ми кажат веќе) и да си наоѓаш доволно добри докази за тебе дека религијата ти е ок :)

Оди сега шетај, да те фати воздух.

П.С. Повторно прашањето: Зошто богот од стариот завет вели да се вика детето Исус(според хирстијанската теорија)? :)
Oва е за последен пат -- не бидејќи си приучен термит, туку затоа што едноставно не читаш внимателно, немаш одговор, и ми го арчиш времето. Опули го болдот и потцртаното -- тоа е извртена реченица. Во мојот пост стои дека личното име Yeshua се спомнува. Објаснето, поткрепено со примери. Со инка у глаа да ти сипам, не можам, зашто толку ти сече. Така што сите останати коментари ти се небулози за фанатизам, цркви, дрн-дрн.:confused:

Многу ми е смешно да ме учи на азбука недоквакан “знаач“ како тебе. Читај си ги постовите бе мизеријо, полни ти се небулози и сакам-кажам, незнам-речам. Ми солиш памет за азбуки, а дрвиш како лингвистика, етимологија, филологија не вршеле работа. Не вршат за тебе зашто немаш никакви познавања од ниедна од нив. Тука би ти залепил иконичен смешко кој симулира фелацио, да ја долови твојата компетенција по темава. За беља старите емотикончиња не се достапни на оваа верзија на Кајгана.

Конечно, јас дадов концизен, јасен и аргуметиран одговор. Ти не даде никаков. Се чаталеше и ти понудив да објасниш од твој термитски агол, со твојата “наука“ и со цитати од книгите што ти фалиш. Пак никаков одговор. Не знаеш ништо за темава и не си партнер за дебата. :cool:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.167
Oва е за последен пат -- не бидејќи си приучен термит, туку затоа што едноставно не читаш внимателно, немаш одговор, и ми го арчиш времето. Опули го болдот и потцртаното -- тоа е извртена реченица. Во мојот пост стои дека личното име Yeshua се спомнува. Објаснето, поткрепено со примери. Со инка у глаа да ти сипам, не можам, зашто толку ти сече. Така што сите останати коментари ти се небулози за фанатизам, цркви, дрн-дрн.:confused:

Конечно, јас дадов концизен, јасен и аргуметиран одговор.
Ете сега... мора да има зборови како недоквакан, ваков онаков бидејќи некој ти кажа дека зборот не е лична именка и дека не се споменува во стариот завет...
Тоа може да го тврди само христијанин, и никој друг (или некој што му е платено да дрдори безсмислици).

Во стариот завет(македонски превод) си пишува Осија, не Исус... Лош превод? Или тука иде во игра филологија, етимологија?
Индијански имиња па преводи нешто? :)

Каде се твоите докази дека постои име кај евреите Исус? Ти мене ме зафркаваш? :) Читај море добро, православен христијанин си...
Само да се бунтуваш нешто...
Си дал концизен и јасен одговор за христијани! И за дечиња... Тоа се глупости и чисто манипулирање со Законот... Не е убаво тоа!

Нема зошто да се труди човек на христијанин да му покаже нешто, не пак да му докажува... тие разбираат и бездруго малку и само се бунтуваат кога ќе сака некој да ги поправи (дури и навредени се и понижени, па сакаат да навредат) и сепак бараат доказ :)

Сакаш цитати од книги???

Што и да ти се каже, од било кои книги, кога ќе имаш време да провериш? Кога ќе размислиш па и да пресудиш? Затоа и нема да ги разбереш и ќе зборуваш како ова или она е сакам-кажам, незнам-речам... И нормално јас крив.. Дури и да е прифатливо за тебе, ќе одбиеш и ќе дрдориш уште повеќе... Од искуство знам...

Оф леле ти си сакал мерење пениси, не да дознае нешто повеќе!

Но...
Мисли си ти дека Исус е сопствена именка, дека се споменува во Законот и живеј си животот со твоите концизни и аргументирани одговори :)
Кој сум јас да ти солам памет за без пари :)
Доволно се вмешав за да пробам да те натерам ти (и некој друг што ќе ти ги чита „аргументираните“ одговори) да побара повеќе и да дознае повеќе...

И пак ПРАШАЊЕТО (аман веќе со тоа прашање, ќе го одговори некој, не мора Тапетарот???): Зошто богот од стариот завет вели да се вика детето Исус(според христијанската теорија)?

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Сакаш цитати од книги???

Што и да ти се каже, од било кои книги, кога ќе имаш време да провериш? Кога ќе размислиш па и да пресудиш? Затоа и нема да ги разбереш и ќе зборуваш како ова или она е сакам-кажам, незнам-речам... И нормално јас крив.. Дури и да е прифатливо за тебе, ќе одбиеш и ќе дрдориш уште повеќе... Од искуство знам...
Ти признавам. Сакам цитати шо не ги даваш, ме трoгна твојата грижа шо ќе сум немал време да проверам, нема никад да (те) разберам, и од искуство знаеш. Твоето искуство е конечниот доказ кој ми ги отвори очите. Како да не ти верујам на реч? Нормално дека ти верујам и пред твоиве горепосочени аргументи ќе се повлече секој. А сеа, остај ме, бе термит, жити мене...си имаш другарчиња за споделување на вакви brain farts.:cool:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Биди појасен на што точно мислиш: некој конкретен стих?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
И пак ПРАШАЊЕТО (аман веќе со тоа прашање, ќе го одговори некој, не мора Тапетарот???): Зошто богот од стариот завет вели да се вика детето Исус(според христијанската теорија)?
Јас ќе ти одговорам. Но не го разбирам прашањето. Постави го појасно.
Зошто Бог, кој е објавен во Стариот Завет, односно во светите книги на Израилот, вели да се вика детето Исус. Не ми е јасно. Појасни.
Ќе добиеш сигурно одговор.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.167
Јас ќе ти одговорам. Но не го разбирам прашањето. Постави го појасно.
Зошто Бог, кој е објавен во Стариот Завет, односно во светите книги на Израилот, вели да се вика детето Исус. Не ми е јасно. Појасни.
Ќе добиеш сигурно одговор.

Еве конкретен стих, и ете што прашувам: Зошто богот преку гласник ги известува родителите, детето да се вика Исус? Зошто не друго име?

"21. Таа ќе роди Син и ти ќе Му го дадеш името Исус, зашто Тој ќе го спаси својот народ од нивните гревови.” - Евангелие по Матеј Поглавје I

Ова го вели гласникот на Јосиф бидејќи тој откако дознава дека жената му е трудна, сака да ја остави.

" 21. И кога навршија осум дена, за Неговото обрезание, Му го дадоа името Исус, како што Го нарече ангелот, пред да биде зачнат во утробата." - Еванѓелие по Лука, Поглавје II

„20. ταῦτα δὲ αὐτοῦ ἐνθυμηθέντος ἰδοὺ ἄγγελος (овој збор не означува надприроден гласник, само гласник, подоцна е накалемено објаснувањето дека тоа е божји гласник) κυρίου κατ' ὄναρ ἐφάνη αὐτῷ λέγων,Ἰωσὴφ υἱὸς Δαυίδ, μὴ φοβηθῇς παραλαβεῖν Μαρίαν τὴν γυναῖκά σου, τὸ γὰρ ἐναὐτῇ γεννηθὲν ἐκ πνεύματός ἐστιν ἁγίου:

21. τέξεται δὲ υἱὸν καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἰησοῦν, αὐτὸς γὰρ σώσει τὸν λαὸναὐτοῦ ἀπὸ τῶν ἁμαρτιῶν αὐτῶν. “ - Евангелие по Матеј, Поглавје I, стих 20-21

За да не дадете одговор сличен на наредните стихови од истото еванѓелие, Емануел, бог е со нас, и дека Исус значи исто(немојте со тоа само), ќе ви кажам дека на грчки е тоа исто така кованица(ајде нека биде транскрипција), оригиналниот збор кај Исаија (поглавје VII, стих 14) зборот е עִמָּנוּ אֵל. ЕЛ е Бог и עִמָּנוּ со нас... Аин, мем,нун,вав и алеф, ламед, читано од десно на лево.

Има некаде по стариот или нов завет одговор на ова? Зошто Исус а не некое друго име?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.167
Биди појасен на што точно мислиш: некој конкретен стих?
Ете го прашањето над овој пост, образложено! Одговор?
Јоан додека дојди да одговори, може ти да одговориш мислам дека сега е појасно што прашувам.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во ред, појасно е.

Исус=Спасител.
Христос=Цар-Помазаник.

Токму таков дојде Исус Богочовекот: да го спаси родот човечки од гревовите и од смртта, а дојде како Цар, ради Неговото потекло од Давидовото колено, а Е Помазаник, оти Неговата улога на спасител Му е од Отецот доделена.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.184
Поени од реакции
12.167
Исус на еврејски не значи спасител тоа е христијанско објаснување, не превод! :)
И Емануел на „грчки“ значеше спасител а испадна дека е само транскрипција од еврејски за бог со нас.

Ок, Јоан можеби ќе ми објасни зошто богот бара името да биде исус, според грчките записи од 4 век...

П.С. И не спаси исус од гревовите? НЕ!
Зборот на гревот е Ограничување! :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е ми, шом го знајш одговоро, зш поставуваш прашајна? :confused:

Член од
23 јуни 2011
Мислења
569
Поени од реакции
339
Исус Христос, спасителот, месијата.... ако веруваш во него тој постои во тебе :)

Kajgana Shop

На врв Bottom