Што ви недостига од детството?

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Играње џамлии ама веќе никој не игра.

Член од
1 март 2008
Мислења
1.396
Поени од реакции
1.050
Mi nedostiga cistiot um, bezgriznoto nasladuvanje na vozduhot i sonceto ... mi nedostiga ne natrovenata dusa so gnev ... cistata misla ... pozitivnoto mislenje bez strav od idninata ...

Denes ... nemame cisti umovi, natroveni sme so negativno vlijanie od site strani ... natroveno e neboto, sonceto ne e isto .... go nemame vekje pozitivnoto mislenje, i uste pogolem e stravot ot idninata .... od zivoto ....

Denes zivotot ne e naslada .... denes zivotot e borba ..... a koga bevme deca zivotot bese Kjef ... denes zivotot e uzas ....

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Sladoledot Snezec i maalskiot fudbal. :)

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Ми недостига...
Кога се каравме кој да биде Дарко Панчев...
Кога крадевме праски и детето од чиј двор крадевме праскички бегаше заедно со нас ( да не го фатат)...
Кога се враќав дома и ме чекаше на масата чаша топло млеко/какао...
Кога по млечната револуција си легнуваш по дифолт со мајчин бакнеж у чело...

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Дедо ми и Баба ми највеќе и одење на одмор со моите!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.712
Поени од реакции
59.954
Кога се каравме кој да биде Дарко Панчев...
Имавме еден другар во екипата кој имаше плава коса и немаше конкуренција за Просинечки, а за Панчев ќе се потепавме...

Ми недостига, што не ми недостига... Ми недостига што радиус од 1km од дома беше најголемата и непозната територија на светов, подготвена за истражување. И секој ден имаше нешто ново. Ми недостигаат ливадите на кои игравме фудбал и местата на кои се криевме ноќе додека родителите не бараа да се прибереме дома. Бавчите на комшиите од кои крадевме сливи и пченки и повремено добивавме шамари. Сите оние места на кои ноќе можевме да запалиме оган, да легнеме и да ги гледаме ѕвездите. Сите оние места кои денес се претворени во луксузни куќи, деловни објекти, осветлени и бетонирани места без душа. Ми недостигаат улиците кои ги врвев со мојот BMX, на кои некогаш имаше редици дрва и зеленило. Ми недостигаат старите камп-приколки на кои им ги отваравме прозорците со ножиња и си теравме викенд, пошто кампот отишол под стечај и никому не му е гајле. Ми недостига лимонадата што ја правеше еден стар чичко, не најдов ни приближно добра во следните 2 децении. Никаде. Бурек со јогурт секое сабајле со другарите. После назад во кревет :) Флипери, проклетство, колку ми фалат флиперите. Хебеш интернет, флиперите беа права ствар. Хеви метал лепенките и маиците од ГнР и Металика. Во диско до 4 сабајле на 13 години и никој не те чепка и не ти нуди дрога. Freedom, baby!

На крај не заебаа, пораснавме...

Член од
11 октомври 2010
Мислења
1.942
Поени од реакции
1.750
Ми недостига фантазијата која ја имав кога бев мал. И сега имам фантазија поголема од повеќето, ама тогаш имав преголема.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Dobro prasanje.Detstvoto za poveketo od nas ni pretstavuva najubav period od zivotot.Mene mi nedostiga igranjeto na ulica,mizana,drugi detski igri,nezgriznosta za nisto da ne mu ja mislam...mi nedostigaat nokite koga poveke do 20 deca ke igravme mizana i ke se krievme po gruski, na drva.pod kamioni,zad burinja,vo nekoi dvorovi...

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.442
Поени од реакции
25.389
Многу пишале работи кои и јас сум ги правел, секако, порано такви беа времињата. Ми недостига се. Буквално се.
Освен другарите, нема простор тие да ми недостигаат затоа што цел живот се дружам со истите, во исто време не правеле родителите, во иста улица сме се погодиле и таква ми била судбината.

Најголем ќејф имавме кога игравме фудбал по цел ден, возевме точаци во 9 сабајле, а поручек одевме на плажа. Многу рано научив да пливам и по цел ден не излегував од вода. Денес во вода не можам да издржам ни 10 минути, влегувам колку да се освежам и одам под сенка. Годините стегаат кога-тогаш а никој не ми гарантира дека 100ката ќе ја доживеам.
После, ми недостигаат тепачките. Многу гледавме Мортал Комбат и имавме навика да го гледаме филмот и да излезиме надвор и да се скршиме од мавање. После излезе и Мортал Комбат 4 (играта) и по цели денови ја игравме. Не знаевме Fatality како да правиме кога ќе победиме и еднаш еден другар од Гостивар дојде и ни кажа за Куан Чи како е фаталито па сите бевме ќејфови ко да ја откривме Америка.

Во исто време изнајмувавме вестерни од видеотека и сите глумевме дека сме Клинт Иствуд. На панаѓур купивме пиштоли со патлошки и по цел ден на улица изигрававме шерифи. Ако некој го гледал For a few dollars more ако се потсети на сцената со џебниот часовник што свири кога ќе рече тој типот "пукај кога ќе заврши музикава" е тоа го правевме ние и така по цели денови, пресреќни.

Во меѓувреме излезе Mars Attacks! и веќе тогаш почнавме малку да дискутираме за вонземјани и слични работи. Седевме навечер со часови дискутирајќи и фантазирајќи за работи за кои немавме никаква врска.
Крадењето беше посебна приказна. Крадевме сливи, пченки, се собиравме 2-3ца за да крениме карпуз од 10 кила затоа што едни комшии имаа жива вода в двор и имаа обичај тука да го оставаат.
Фаќавме жени за газ, слушавме туристки како офкаат. На лето беше лудници. Најкористената фраза ни беше "прај ми индијанка да се качам да гледам ебење". Секое лето имаше по некој пар низ улицава кој го гледавме
За Василица крадевме дрва за оган од луѓе кои идаа на Василица што беше најтрагично и не знаеја дека со нивни дрва организаториве палат оган ама ајде најбитно беше прасето секогаш.

Одевме на утакмици да го гледаме Охрид. Најакото дерби беше Охрид Велмеј. На стадион од 7 до 77 години. Баби дојдени со сирење и кифли в најлонче, ние копиљаци уште недоквакани, цела Дебрца дојдена навиваше за Велмеј, освен неколку ко нас, па постарите ни правеа филмови од типот "еден ден и Вардар овде ќе паднит" па еве уште го чекаме тој ден. Сонувавме дека ќе станеме големи фудбалери кога гледавме светски, европски првенства.

И ете, денес ги правиме скоро истите работи ама со толку омраза, со толку себичност и нечовечност.
И денес се дружам со истите тие со кои се тепав кога игравме Мортал Комбат и играм фудбал со истите со кои играв порано. Ама сега е поинаку. Сега фудбалите се груби, сега секој сака да биде прв и да се докажува притоа не гледајќи никаква забава. Играме фудбал затоа што место да се истепаме прописно, пичкарски сакаме да искршиме некоја нога.
Па еве, на 28 август Вардар игра кај нас, киното одамна не работи како што треба, луѓето веќе не одат, затворени се дома и по цел ден седат на интернет. Табу темите кои постоеја тогаш денес се нормална работа, а темите тогаш што се сметаа за нормални денес се табу. И оди речи и на некоја дека си заљубен денес. Ќе те пикнат во лудница. А оди речи дека сакаш да се ебиш со нејзе и со сестра и, ќе ти речат "па така требит".

Додека со истата страст ги правам работите кои сум ги правел во детството, тогаш знам дека вреди животот.

Chanel

I feel like a tiny bird with a big song!
Член од
22 мај 2011
Мислења
478
Поени од реакции
307
Ми недостига детството, собиранките по улица со децата од маало, играењето мижитатара, цигари и опаљач, пу златна џамија, јадењето сендвичи направени од баба по улица :D , нервирањето на комшиите, брканицата со дедо Крсте... Ми недостига бучавата на детските гласови, џагорот. А сега се е толку тивко и празно. Децата со кои израснав сега се далечни и секој е тргнат по свој пат. Ми недостасува безгрижноста и тој најубав период од човековиот живот.

Член од
22 септември 2010
Мислења
130
Поени од реакции
27
Се ми фали од детството... се беше подруго, совршено... Нема нешто што не ми фали! Многу ми фали чистата среќа и начинот на кој ги доживував сите работи... несвесно реално и несвесно совршено.

Kajgana Shop

На врв Bottom