Зелениoт чаj - извор на убавина и долг живот

• Креатор на темата Креатор на темата TWEETY***
  • Време на започнување Време на започнување
Во врска со зелениот чај би сакал да Ве прашам дали знаете за следново.
Имено и јас сум читал и ги знам придобивките на зелениот чај за здравјето и убавината, но она што ме остави фрапиран е тоа што ми го кажаа две другарки во последниве две недели дека преголемото консуирање (мислат на повеке од 2 чаши дневно) влијае негативно на желудникот, бубрезите итн. Па затоа сакам да Ве прашам дали имате нешто од ова разбрано или прочитано, дека покрај корисноста има и нешто негативно.

Имено и јас сум читал и ги знам придобивките на зелениот чај за здравјето и убавината, но она што ме остави фрапиран е тоа што ми го кажаа две другарки во последниве две недели дека преголемото консуирање (мислат на повеке од 2 чаши дневно) влијае негативно на желудникот, бубрезите итн. Па затоа сакам да Ве прашам дали имате нешто од ова разбрано или прочитано, дека покрај корисноста има и нешто негативно.

јас пијам веќе 4 години секој ден по 5 шолји зелен чај и не сум имал никакви проблеми , туку напротив имам доста продобивки , ми подобрува физичка и ментална состојба , ме освежува , помага во слабеење со термогенеза итн .. За каква марка и од кој производител станува збор ? Или можеби не било од чајот ..

А дали се препорачува на тинејџери?
Кај мене мајка ми го пие и е презадоволна.
[PS:рефус е подобар нели?]

Да, тоа е точно дека прекумерното конзумирање на зелениот чај може да предизвика негативни последици по здравјето. Иако нели пред се претстувува еден од најдобрите антиоксиданси, треба да не се конзумира во претерани количини. Ова ми го има кажано доктор.

А дали се препорачува на тинејџери?
Кај мене мајка ми го пие и е презадоволна.
[PS:рефус е подобар нели?]
Секако дека може да го конзумираат и тинејџери! Зелениот чај е здрав за секој, и за млад и за возрасен човек

Од се што сум читал за чајов се одлучив за една чаша на ден од сабајле кога ќе станам и засега на тоа ќе остане. Сум читал дека ако претераш може да удри на хормони така да не ми се ризикува да зголемам доза. И нормално не треба да се врие туку да биде малку подоладена водата.

Од се што сум читал за чајов се одлучив за една чаша на ден од сабајле кога ќе станам и засега на тоа ќе остане. Сум читал дека ако претераш може да удри на хормони така да не ми се ризикува да зголемам доза. И нормално не треба да се врие туку да биде малку подоладена водата.
И јас сметам дека оваа е одлична доза, не дека може да направи некои сериозни здравствени проблеми, туку нема потреба од внесување во голема количина, подобро внесувајте чиста и здрава вода во поголеми количини одкако било што друго, залениот чај како и сите други е добар, но не го преценувајте не е ништо претерано здраво што би требало да се пие во литри

Мислам дека е најдобро 60 степени да е водата. Преголемата топлина ги убива сите здрави состојки на било кој чај.

Мислам дека е најдобро 60 степени да е водата. Преголемата топлина ги убива сите здрави состојки на било кој чај.

Има чајови кои треба да се попарат со вриена вода (барем така пишува во сите книги за лечење со тревки) како и некои кои треба да провријат (тие се многу помалку).

За зелениов мислам беше од 60 до 80 степени. Јас ја зовривам водата и ја оставам 30 до 40 секунди да олади па го преливам чајот и го оставам 4 минути пред да го пијам.

За зелениов мислам беше од 60 до 80 степени. Јас ја зовривам водата и ја оставам 30 до 40 секунди да олади па го преливам чајот и го оставам 4 минути пред да го пијам.

Истото го правам и јас. Само не ја ладам водата, туку малку пред зовривање ја тргам од шпоретот. Го оставам чајот најчесто 4 минути, поретко 5, затоа што потоа ми горчи. И, не користам шеќер, туку мед, далеку поубав ми е со мед. Ова ми е утринска доза, наместо кафе.

Истото го правам и јас. Само не ја ладам водата, туку малку пред зовривање ја тргам од шпоретот. Го оставам чајот најчесто 4 минути, поретко 5, затоа што потоа ми горчи. И, не користам шеќер, туку мед, далеку поубав ми е со мед. Ова ми е утринска доза, наместо кафе.

Мене не ми е толку убав на вкус (повеќе сакам планински, нане и хибискус) ама толку читав дека бил добар за здравје така да решив да го тестирам и засега е добар само јас на неколку месеци си правам мала пауза и се така на периоди.

Јас без шеќер го пијам, доволно ставам шеќер во кафе така да многу би ми дошло :).

И јас пијам зелен чај веќе неколку месеци, порано пиев 2-3 шолји дневно, а сега една, отприлика половина час после доручек или ручек. Навечер избегнувам бидејќи содржи кофеин, а добриот сон многу ми значи :)

Сега зелениот чај е толку изкомерцијализиран, да домашниве фирми не го прават како што треба.
Ви препорачувам да купувате од странскиве фирми, а уште подобро како тревка.

Каде може да се најде како тревка?

И јас пијам зелен чај веќе неколку месеци, порано пиев 2-3 шолји дневно, а сега една, отприлика половина час после доручек или ручек. Навечер избегнувам бидејќи содржи кофеин, а добриот сон многу ми значи :)

Каде може да се најде како тревка?

Оди во La Soy (измеѓу X Shop и Кинг Бургер, карши Вулкан). Таму имаш во тревка многу чаеви (зелен,црн,црвен...) со најразлични ароми и ти мерат на грамажа (50 грама - од 90 денари до 130 и 100 грама од 180 до 260 денари). Некое време веќе ги конзумирам и можам да кажам дека ги имаат едни од најдобрите (ако не најдобри) чаеви кај нас.
Ако сакате силент антиоксидант, земете црвен чај. Не содржи кофеин, што значи можете без проблем да го пиете навечер и содржи околу 20-25% повеќе антиоксиданти од другите чаеви.
Имам пробано повеќе чаеви што ги продаваат тука и за сега најомилен ми е црниот чај со арома на ананас и минт, совршена комбинација за сабајле да те освежи и расони :)

Пијам зелен чај секојдневно по 1л веќе 2ипол години и ми помогна во одржувањето на телесната тежина и ми е замена за вода или сок:)

Според некои истражувања зелениот чај кај машките го намалува тестостеронот, така да лоша опција е.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom