Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Слушам на вести за споменициве и реакциите на луѓето и уште по смешните изјави што ги даваат граѓаните. И само една мисла ми помина низ глава во тој момент - ОВА Е БОЛЕСТ!
--- надополнето: Jun 21, 2011 10:11 PM ---
[quote/]ОВА Е ДИРЕКТНО НЕГИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЗЕМЈА И ИСТОРИЈА - НЕ ЗНАМ КАКО ТЕ ТОЛЕРИРААТ, ај може не те виделе[/quote]

Добро бе тогаш ајде јас сакам покрај Ацета да стават уште поголем споменик од Тито, бива?

Член од
16 јули 2008
Мислења
1.858
Поени од реакции
1.034
Се, се, ама ова не ти го сфаќам?
Да не беше во странство последниве 1-2 години?
Народот никогаш не бил толку поделен како сега.
(таа поделеност нема врска со СК2014)
Поделеност имало и ќе има.Без разлика за што се работи.Дури и на референдумот за независност на Македонија не биле 100% за.Комити - Шверцери.МЗТ- Работнички.ВМРО - СДСМ.Чудно ќе биде ако нема поделеност - не сме зомби да го е..ам.Ќе престанете да гледате А1 (уште малку) и ќе ги заборавите тие поделености,мрачни сценарија,заговори,црни дупки,вуду маѓии и што ти уште не од нивна режија.
--- надополнето: Jun 21, 2011 10:17 PM ---
Слушам на вести за споменициве и реакциите на луѓето и уште по смешните изјави што ги даваат граѓаните. И само една мисла ми помина низ глава во тој момент - ОВА Е БОЛЕСТ!
--- надополнето: Jun 21, 2011 10:11 PM ---
[quote/]ОВА Е ДИРЕКТНО НЕГИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЗЕМЈА И ИСТОРИЈА - НЕ ЗНАМ КАКО ТЕ ТОЛЕРИРААТ, ај може не те виделе
Добро бе тогаш ајде јас сакам покрај Ацета да стават уште поголем споменик од Тито, бива?[/quote]

А ТИТО да не беше Хрват?

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
А Тито да не имаше вака голем удел во македонската историја или ајде ќе се навраќаме на нешто што е дури под знак прашалник?

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Штом почнаа со типци шо си немаат врска со нас, нека стават и од Франческо Петрарка, Нелсон Мандеала и Хуго Чавез, замисли која атракција ќе биде.
Брат, ти со ништо немаш врска. Најубаво ортомата, одбери подебела греда и заврши си со животот.
--- надополнето: Jun 21, 2011 11:16 PM ---
туку сите колку биле горди на аце и неговите постигнувања пред ебани два и пол века
Да , сите се горди на борбата против отоманската империја од страна на фалангата на Александар.

М

Мартин`

Гостин
Еве ги и Лавовиве кои ќе бидат составен дел од фонтаната ..

Ова ваљда за постаментот ќе биде 'обложен' и изгледа супер ..

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Штом почнаа со типци шо си немаат врска со нас, нека стават и од Франческо Петрарка, Нелсон Мандеала и Хуго Чавез, замисли која атракција ќе биде.
--- надополнето: Jun 22, 2011 1:09 AM ---
Боби ако твоето постоење е провокација за некого има само еден начин да не го провоцираш - ИСЧЕЗНИ ...ние останатите ке си продолжиме како МАКЕДОНЦИ ДА ГО ПРОВОЦИРАМЕ СВЕТОТ...муабетов е политички обоен и закаснет едно две три години
--- надополнето: Jun 21, 2011 9:00 PM ---

ОВА Е ДИРЕКТНО НЕГИРАЊЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД ЗЕМЈА И ИСТОРИЈА - НЕ ЗНАМ КАКО ТЕ ТОЛЕРИРААТ, ај може не те виделе
Изглеа тебе не ти е јасно што е муабетот,Боби и уште некој се побунија затоа што Ванчо Михајлов и Тодор Александров се поставени во музејот на ВМРО,инаку споменатите револуционери се сметале себе си за Бугари и се бореле за македонска држава во која ќе живеат Бугари,значи тие не ги признавале Македонците како народ и се бореле за бугарската кауза.Во нашата историја и официјално се сметаат за предавници,а Бугарите ги величаат и слават.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.502
Поени од реакции
2.805
Спомениците не го дефинираат моето постоење и моето национално чуство, крај крајева е сосема неисплатливо во една од најсиромашните земји во европа да се размислува така, народот пати а и денес се искинав од смеење со коментарите на телевизиине за споменикот, немаше еден коментар кој ќе ја пофали естетиката на проектот туку сите колку биле горди на аце и неговите постигнувања пред ебани два и пол века не размислувајќи дека цел свет си игра со нас низ странските медиуми. Историјата ја пишат победниците, не една мала напатена земја со несигурна иднина. Толку од мене па нека ме банираат за некое си негирање на големата македонска историја.
Дечко ти живееш во некој тежок филм што дури кога ти ги читам коментариве те жалам зошто да те прашаат што си незнаеш што да кажеш а си во толкава заблуда и незнаење западнат тоа чудо невидено. А дали си се запрашал зошто сите тие луѓе и овде што ти објаснуваат имаат исто мислење и се повеќе од тебе и неколку души што мислите дека сте паметни и реално размислувате а благе везе си немате од читање историски факти за тоа од каде ТИ потекнуваш. А гледам дека си испран мозок и не вреди човек да ти објаснува ништо така да не ме зачудуваш ич бидејќи во историјата на Македонецот секогаш сме имале вакви изроди како тебе... И АЈДЕ ГИТЛА ОСТАЈ МЕ ДА СЕ РАДУВАМ НА ЧОВЕКОТ ШТО ГО ПРОСЛАВИЛ ИМЕТО НА МОЈАТА ЗЕМЈА НА КОЕ МУ СЕ ПОКЛОНУВАМ ДО БЕСКРАЈ !!! ДА Е ВЕЧНА МАКЕДОНИЈА И ДА ОСТАНЕ ЗА НАВЕК МОЌНА КАКО НЕЈЗИНОТО ИМЕ !!!

Член од
5 јануари 2010
Мислења
195
Поени од реакции
154
gi citam site komentari po red i svakjam deka na nekoi lugje ne im lesno ...

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Дечко ти живееш во некој тежок филм што дури кога ти ги читам коментариве те жалам зошто да те прашаат што си незнаеш што да кажеш а си во толкава заблуда и незнаење западнат тоа чудо невидено. А дали си се запрашал зошто сите тие луѓе и овде што ти објаснуваат имаат исто мислење и се повеќе од тебе и неколку души што мислите дека сте паметни и реално размислувате а благе везе си немате од читање историски факти за тоа од каде ТИ потекнуваш. А гледам дека си испран мозок и не вреди човек да ти објаснува ништо така да не ме зачудуваш ич бидејќи во историјата на Македонецот секогаш сме имале вакви изроди како тебе... И АЈДЕ ГИТЛА ОСТАЈ МЕ ДА СЕ РАДУВАМ НА ЧОВЕКОТ ШТО ГО ПРОСЛАВИЛ ИМЕТО НА МОЈАТА ЗЕМЈА НА КОЕ МУ СЕ ПОКЛОНУВАМ ДО БЕСКРАЈ !!! ДА Е ВЕЧНА МАКЕДОНИЈА И ДА ОСТАНЕ ЗА НАВЕК МОЌНА КАКО НЕЈЗИНОТО ИМЕ !!!
Македонија нема М од моќна ама ај... терајте си патриотизмот.

Член од
6 февруари 2011
Мислења
851
Поени од реакции
3.699
Македонија нема М од моќна ама ај... терајте си патриотизмот.
можи малце вие плавите , да одморите ... и да не оставите малце да си се порадваме оти ова е за сите не е за вмро-дпмне не е ни за сдсм ова е за македонците албанците србите американците русите еѓипјаните за сите што го поштоват делото на александар македонски... веќе таа личност прерасна во космополитска

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.214
Поени од реакции
30.420
Покрај еден куп навистина непотребни споменици, овој е еден од оние кои што фалеа.
Споменикот е убав, има странци што се навистина одушевени од него покрај македонци.
Незнам што е толку лошо ако го славам моето минато. Сепак се касни со проектов, требаше уште пред 20 години да се направи нешто, пред да почнат проблемите со името и споменикот сега да го носи збунувачкото име Воин на Коњ.
Еве гледам од тоа време уште останале проТИТО насочени душички. Што направил Тито за Македонија? Епа ги пратил на повеќегодишен одмор на Голи Оток оние што на времето се бореле за независна Македонија.
Читнете малце за историјата на Амброз не само друже Тито ми ти се кунемо.

С

сашенко

Гостин
Мене повеќе ова ми делува на испран мозок искрено.И јас се радувам на спомениците, и на тоа што се гради исто како и сите други (секој на свој начин ама сите се радуваат за ова верувај).И јас плукам по тоа што треба да се направи а не се прави и се забушава.АМа треба да си ептен испран мозок за да те заслепи убавината на споменикот и на се што изградија во последно време и да заборавиш дека оваа држава имаше и други потреби.Никој не е против историјата и против градењето на споменици на наши големи и заслужни личности.Ама сите сме против да се гради без усул.Сите сме против да се гради со пари чија намена можеше да помогне многу на земјава за нешто од кое што имаме потреба.Сите ние знаеме што значат спомениците и каква улога имаат ама во иднината.А ние имаме проблеми сега.АКо ние изградиме споменик на Александар и Филип нема заради тоа некој да го смени мислењето.Еве изградивме неможеме ни со правото име да го крстиме.Воин на коњ го направија.Толку сме моќни ние денес.Македонија била моќна некогаш другар искочи од сонот.Сега сме мала земјичка која има проблеми и која мора да најде начин како да ги реши нив прво па после да гради споменици од минатото.Тоа што ке го имаме Александар на плоштадот е голема чест и гордост за сите нас.Ама тоа нема да донесе никакво подобрување на ниедно поле.Нема да донесе ништо во сегашноста а тоа е огромен губиток.Откако ке го постават пак ќе се вратиме во реалноста со проблемите од секојдневието.Народот го разделија партиите и сега автоматски позитивните мислења за работата на едните ги прават нивини партиски работници а негативното одма тие се од оние другите.Толку е дебилно, кретенско ова сваќање и размислување што ми се поврќа кога ке слушнам некој таков коментар.Никој не гледа да го промени тоа.А тоа се оние реални проблеми со кои се соочува Македонецот во својата земја.Неможеме да никогаш да се оправиме доколку овој проблем не се реши.Народот ни е расзделен на две страни, а ти се радуваш на еден куп бакар и бетон во облик на еден човек кој некогаш направил многу за Македонија.Ние ке го гледаме одоздолу како си стои со коњот и ке се потсеќаме што некогаш тој правел.Ама Александар не правеше само споменици.Александар освојуваше бате.Работеше нешто и како резултат на тоа градел.А ние денес не сме му ни до петиците на Александар.Ако сакаме да направиме нешто добро за својата земја треба да размислиме прво што е тоа што и е најпотребно и тоа да го направиме.Споменикот можеше да почека.Ако толку проблеми почекаа и уште чекаат уште пред 10-15 години и колку и влади да се сменија не се решија тогаш ке почекаше и Александар уште некоја година.Не викам дека е лошо, ама ова нема да помогне другар никако.Гледај ја малдинава.Колкав е бројот на тие што ке ти објаснат кој бил Алексанар и што направил? Споменикот нема да им каже.Тие и денес а и пред да го направат споменикот знаеја да кажат дека тој бил Македонец и дека го освојувал многу.Ама незнаат ништо од македонската историја.Незнаат ништо за него.Незнаат да ти набројат 5 личности од Македонската историја кои се достојни за почит и да ги кажат нивните заслуги какви се.Со што го заслужиле тоа.Незнаат едно востание да ти објаснат од поблиската историја.Незнаат кој е Самоил, незнаат за Кирил и Методиј, незнаат за Климент и Наум, немаат појма кои биле границите на Македонија во 3 различни временски периоди да објаснат.Прашај ги омилен дел од историјата на Македонија кој им е поради кој се чуствуваат горди и да го објаснат зошто.Ама само еден да кажат и да ти објаснат.Без оној одговор целата ја сака.Нема да знаат 50% од младинава да ти го објасни тоа.И ти мислиш дека ова е нешто на што Македонците треба да бидат горди? Да се радуваме на ова? Е ова се реалните проблеми со кои ние се соочуваме денес.Т.е не се соочуваме се правиме дека не ги знаеме и ги игнорираме.Спомениците за ова нема да допринесат ништо.Тоа на кое ти се радуваш и восхитуваш спомениците нема да го донесат сигурно.Јас ке се радувам што Аце ке го гледам секој ден на плоштад.Ке се гордееме сите.Ама тоа не не прави поголеми Македонци.Само ке го гледаме од ниско и ке се восхитуваме на неговата големина како човек и како македонец.Како човек кој знаеше што да направи за да има корист од тоа неговата земја.Ние сме како муви без глави денес само и не сенката туку и од сенката негова далеку сме.Џабе ни е ова и се вакво што ке изградат кога остануваме исти ние.Ништо не е променето.Пак ке се тепаме за политички партии, пак ке се вреѓаме на избори.Пак ке се лечиме во крш болници, пак ке гледаат луѓето како да заработат на црно без даноци и обврски кон државата.Пак ке се криеме едни од други и секој својот интерес ке го гледа.Пропадна Македонското и Патриотското во народов одамна.Може само да се залажуваме.А ако ти гледаш во сето тоа нешто позитивно те молам кажи ми од каде ја набавуваш дрогата.

Член од
20 јуни 2011
Мислења
119
Поени од реакции
28
Vremeto ke pokaze se.Dali bilo edna golema greska 2014 ili ne.Dali bilo skapo ili ne.Dali gi podeli lugeto ili ne.Samo se plasam nekoi sto se tupaat sega vo ramo kako "hrabri patrioti" i gi plukaat site sto sumjaat(dali se e vo red so obijektite dali navistina tolku pari se potroseni dali vremenskiot period go pogodija) i gi narekuvaat "predavnici" epa ova ako ne e delenje na narod neznam vise sto da kazam.
Vremeto ke kaze koj i za sto bil vo pravo.

Kajgana Shop

На врв Bottom