Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

Децата да се воспитуваат во семејната не/вера?

• да

Гласови: 36 39,6%
  • не

Гласови: 47 51,6%
  • не знам

Гласови: 8 8,8%

• Вкупно гласачи
    91

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Море, „никаквото„ си е никакво, и „такво„ си остануе...Никаквото не нуди нешто, т.е. нуди „ништо„, во името од ѓоамити објективното васпитавање човеци. И после, родителите си кршат глајте, зашто децата им фанале погрешни патој, иако родителите имале години и години можност, во перидот од детството од нивните деца, да ги васпитат во некаков дух, кон ненаков правец и цел, а притоа тоа васпитавање да не биде обична „испразност„ и рутина во живеењето, попут она: се раѓаш, растеш, се школуваш, се вработуваш, се мажиш/жениш, раѓаш човеци, и на крајо, ко ќе ти дојди дено, да не знајш шо да кажиш...
Никаквото е празно, има шанси да го наполниш, ама ако го наполниш со гомна, тешко се мие и да го испразниш.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.853
Немогуче! Не е ова ама не е ни она...Ако не е религиозно, тогаш што е, ако не антирелигиозно?
--- надополнето: Jun 21, 2011 8:25 AM ---

Ааааа, значи, ако не збориш нит „за„ или нит „против„, тоа го нарекуваш „објективно „васпитавање, не?
--- надополнето: Jun 21, 2011 8:28 AM ---

Најблаго речено, се сомневам дена нема да имаш против, ако детето Ти стане религиозно...А не би била нит прв нит последен родител, кој глумејќи „објективност„, не изреагирал во стилот „..детето ми забега!...„ ако детето се определи за некоја религија. За таквите родители, најприфатлива е состојбата во која детето или или децата си „тераат„ вообичена световност во нивното живеење, која нема ни грам религиозност.
Ама навистина, без врска проценуваш.
Што е објективност кажи ми ти? Ако некој не е објективен, тоа сте вие, религиозните, така да, некако последен си што имаш право да зборуваш за објективност.
И нема да речам дека детето ,,ми забегало,, освен ако не се приклучи на секта која духовно се исполнува со сечење вени. Ако си верува во православие, ислам.... Нека си верува. Немам против. Барем нема да го одвраќам, иако имам реално против.

Јас немам никаква световност во мојот живот, зошто би го барала тоа од моето дете?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:08 PM ---
Значи, „никаквото„ воспитување е „објективно„, а? :ROFLMAO:
Никаквото воспитување?
Можам 1000 зошто и затоа тука да напишам, што нема да е мој став, туку на истражувачи на детската психологија, педагози и научни работници општо.
РЕЛИГИЈАТА НЕ СПАЃА ВО ,,ВАЖНО,, ВОСПИТУВАЊЕ!
Сакал ти или не!

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ама навистина, без врска проценуваш.
У реди, ствар укуса е тоа...
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:28 PM ---
Што е објективност кажи ми ти?
Појма неам шо е тоа „објективност„ оти и ја го поставив истово прашање на форимов, ама никој нејчи да ми одговорит.
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:29 PM ---
Што е објективност кажи ми ти? Ако некој не е објективен, тоа сте вие, религиозните, така да, некако последен си што имаш право да зборуваш за објективност.
Се согласувам во Тебе: ја су увек субјективен, чак и мојта вера кога е у питање.
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:30 PM ---
И нема да речам дека детето ,,ми забегало,, освен ако не се приклучи на секта која духовно се исполнува со сечење вени.
А по шо разлукваш „секта„ од „не-секта„?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:31 PM ---
Немам против. Барем нема да го одвраќам, иако имам реално против.
Хе-хе, Ти велам ја...

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас немам никаква световност во мојот живот, зошто би го барала тоа од моето дете?
А што е тоа „световност„?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:34 PM ---
РЕЛИГИЈАТА НЕ СПАЃА ВО ,,ВАЖНО,, ВОСПИТУВАЊЕ!
Нема „поважно„ воспитување од религиозното. Последиците од нерелигиозното (не)воспитување, се мерливи и за социлогијата и за Црквата!
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:35 PM ---
Е ова и мене ме интересира посебно кај нерелигиозните личности :)
Да сачекаме малце, се надевам дека форумџиката ќе не удостои сос квалитетен, содржаен и сеопфатен социолошки коментар...:)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Мислам на сите нерелигиозни како ќе објаснат што е тоа секта а што не е...
Некако по светот бледнее ставот дека секта треба да означува нешто негативно (со мали исклучоци на групи кои се само самоубијци)....

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Некако по светот бледнее ставот дека секта треба да означува нешто негативно (со мали исклучоци на групи кои се само самоубијци)....
Мислам дека „појаки“ дефиниции за секта ќе имаш кај верниците

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Секакви дефиниции има... :)
Да се прави муабет нели :)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.655
Поени од реакции
31.539
e kako majstorsko materijalistichki izbegnuvate da dadete odgovor od prashanja na koi shto nemate odgovor., aj vo zoo novata e super pa site da si go vidite vashiot pra...............pra dedo ili baba ., nezbam shto momentalno imaat na lager., bup:ROFLMAO:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Секакви дефиниции има... :)
Да се прави муабет нели :)
Искрено, секоја „секта“ која не прави зло (како некои сатанистички) не ми смета. Ако така гледаме и Христијанството и Исламот се секти, нели?

Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Извадок од учебник по социологија (Марија Ташева):

Сектата е религиска организација која ја отфрла општествената средина во која дејствува. Таа поддржува норми што се битно различни од оние на основа на кои е организиран општествениот живот и затоа нејзиниот однос кон општествената средина е непријателски. Таа ги отфрла елементите на пошироката култура и е отфрлена од неа.

Црквата и сектата се два идеални типа (теориски концепции). Реалноста открива вариетет кој може да се смести во еден континуум на чии полови се сместени двата типа. Затоа и многу практикувана поделба е онаа на религии кои што личат на цркви и религии што личат на секти.

Во групата религии што личат на цркви влегуваат: еклесии и деноминации.
...
Постои голем варијабилитет на религиите што се наоѓаат во тензија со општеството. Една од поделбите, која овде ќе биде претставена е: култови(со најголема тензија), секти и востпоставени секти.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Член од
13 мај 2010
Мислења
569
Поени од реакции
437
Ова е одговор од религиозен или нерелигиозен човек? :)
Нејзин став или превод од некаде?
Незнам, никаде во учебникот авторката не се има изјаснато за нејзината религиозна определба:ROFLMAO:
А за второто, незнам. Како и да е, тоа е од гледна точка на социологијата, не смее да се пишуваат лични ставови на авторите во учебниците.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.251
Сакаш да кажеш дека професорката ги истражувала сектите во Македонија за да ја напише книгата? :)

Kajgana Shop

На врв Bottom