Кризата во Грција (продолжетоци пред пенали)

B

Borg_Drone

Гостин
Папандреу паѓа, по се изгледа нема ни да има коалиција:

Der konservativen Opposition hatte Papandreou angeboten, sich an der Regierung zu beteiligen. Allerdings habe die oppositionelle Partei Nea Dimokratia (ND) unerfüllbare Bedingungen gestellt, bevor Gespräche überhaupt richtig hätten starten können, berichtete der Premier. Die Konservativen fordern eine Neuverhandlung des Spar- und Reformprogramms mit der Europäischen Union und dem Internationalen Währungsfonds (IWF). Doch genau dies lehnt Papandreou kategorisch ab: "Ich werde meinen Kurs beibehalten." Das sei seine Pflicht, erklärte der Regierungschef im Staatsfernsehen.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6549351,00.html

Неа Демократија сакаат да учествуваат во власта, но опозициската партија поставила услови што не можат да бидат исполнети од страна на Папандреу, и тоа уште пред да почнат разговорите.Конзервативците побарале ново преговарање да се воведе за штедната политика, односно да преговараат за други услови со Европската Унија и Меѓународниот монетарен фонд, што ова било одбиено од страна на Папандреу.И он е цврсто решен да остане на овој курс ама колку ќе остане ќе видиме, подобро нека си поднесе оставка овие од 2008 тераат со протести а полицајциве кога тогаш ќе паднат, ќе им дојде и на нив преку глава тогаш не знам кој ќе ги брани....
Од една страна ми е малку жал зошто пропаста нивна е одлика на несовесното работење на нивните политичари, а борбен народ се а од друга страна пак треба да потонат го заслужија гадовите тоа...

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Прекасно е за било што, народот треба да свати дека самите си се криви, они го гласаа Самарас, они го гласаа Папандреу. Не мо=е да ми биде жал, иако сум хрисијанин, кога гледам колку се националисти и колку нем разат. Може кризава ќе ги научи на доблест и контрола.

T

Tetro

Гостин
1. Грците лажеа за да влезат во еврозоната.
Баш ме интересира што имаат излажано пред да влезат во еврозоната, тој дел не ми е познат. Знам тоа дека до 2009-тата им одеше доста добро, ама после дојдоа до ситуација да народот има пари, додека државата им се гуши во долгови.
Кај нас важеше обратното. Државата имаше пари, народот немаше. Сега и државата ни е на кредити, само што народот го лажат уште повеќе и повеќе.

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Баш ме интересира што имаат излажано пред да влезат во еврозоната, тој дел не ми е познат. Знам тоа дека до 2009-тата им одеше доста добро, ама после дојдоа до ситуација да народот има пари, додека државата им се гуши во долгови.
Кај нас важеше обратното. Државата имаше пари, народот немаше. Сега и државата ни е на кредити, само што народот го лажат уште повеќе и повеќе.
Види си на нет, со некоја гркинка вработена во Goldman Sachs ги излажале ЕУ дека имаат помал дефицит и долг отколку што реално имале.
http://economicsnewspaper.com/policy/spain/issing-formerly-bce-greece-lied-to-enter-the-euro-28769.html
http://seekingalpha.com/article/188715-did-goldman-help-greece-trick-its-way-into-the-eu
Понатаму ти барај си. Инаку реално решение е Министерство за финансии на ЕУ, тоа да собира данок, тоа да гледа на колку години ќе се пензионираш и да биде исто тоа за цела ЕУ.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
грција е вештачка творба создадена од западните сили.Истите тие западни сили сега и даваат милијарди долари за да ја спасат.Ама парите еден ден ќе се потрошат,а не бара само грција пари.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Не ја спасуваат Грција заради Грција, туку затоа што е дел од еврозоната и грчкото срање веднаш ќе се преслика во Ирска и Португалија. А тоа е веќе опасно подривање на системот. Ако не ја смират Грција, истата ситуација истовремено ќе ја имаат во Ирска. Вака или онака, Грција банкротираше, тоа е битното за нас, нивното не вреди и не се слуша.

Најлошото сценарио за Грција е таа целосно да биде отстранета од пазарот за капитал (таа сега и онака е отстранета, но зборуваме за 102.3% немање пристап до капитал). Тоа значи грчките банки и општество да бидат вратени во камено доба во однос на начинот на стопанисување. Сепак не мислам дека ЕУ ќе дозволи да паднат на тоа ниво, колку и да е скапо за неа, но да видиме, ништо не се знае. Ќе мора да се помират Грциве дека заврши приказната.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Не ја спасуваат Грција заради Грција, туку затоа што е дел од еврозоната и грчкото срање веднаш ќе се преслика во Ирска и Португалија. А тоа е веќе опасно подривање на системот. Ако не ја смират Грција, истата ситуација истовремено ќе ја имаат во Ирска. Вака или онака, Грција банкротираше, тоа е битното за нас, нивното не вреди и не се слуша.

Најлошото сценарио за Грција е таа целосно да биде отстранета од пазарот за капитал (таа сега и онака е отстранета, но зборуваме за 102.3% немање пристап до капитал). Тоа значи грчките банки и општество да бидат вратени во камено доба во однос на начинот на стопанисување. Сепак не мислам дека ЕУ ќе дозволи да паднат на тоа ниво, колку и да е скапо за неа, но да видиме, ништо не се знае. Ќе мора да се помират Грциве дека заврши приказната.
А што се радуваш ти толку со Грчката криза??

Грција бре дечко е членка на ЕУ и НАТО, колку и да паѓаат пак има чаре за нив, ти кажи ми мене ако Македонија пропаѓа кој ќе ни помогне нас?? Македонија е слаба,сиромашна,и полни со проблеми, плус не е членка на ЕУ и НАТО...
Така да секој треба да си чисти во свој двор, а не да гледа кај комшиите..

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375

Види си на нет, со некоја гркинка вработена во Goldman Sachs ги излажале ЕУ дека имаат помал дефицит и долг отколку што реално имале.
http://economicsnewspaper.com/policy/spain/issing-formerly-bce-greece-lied-to-enter-the-euro-28769.html
http://seekingalpha.com/article/188715-did-goldman-help-greece-trick-its-way-into-the-eu
Понатаму ти барај си. Инаку реално решение е Министерство за финансии на ЕУ, тоа да собира данок, тоа да гледа на колку години ќе се пензионираш и да биде исто тоа за цела ЕУ.
Jas citav za ova na on.net imase analiza od nekoj zapaden analiticar izrabotena, covekot bil nekoe vreme vo grcija i istrazuval kako e nastanata krizata.

Covekot objasnuvase deka junistan e vlezena vo monetarnata unija so falcifikuvanje, t.s. laziranje na dokumentite i podatocite na ekonomijata. I toa strikno eden covek go pravel seto ova.

Statijata bese nekolku stranici, ja citav pred godina vreme. Prebarajte na on.net, ima dosta informacii.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
абе ве читам грција ке ја спаселе нато и еу.. добро бе дечки вие свесни сте за колкави суими станува збор? знаете колку е заглавена у гомна целата држава? што мислите вие според вас. грција да паѓа у гомна од ден на ден се повеќе и повеќе до кога ке ја извлекуваат нато и еу? и тие имаат црвена линија. на крај краева ке ја шутнат од ЕУ па нека се спасува како знае и умее.. и онаа поговоркана што била у југославија ДУЖЕН СИ КО ГРЧКА мислите дека е измислиена? ова не им се дешава прв пат на нив. има нешто што нечини а тоа е што си играле курот со парите кои им ги давала ЕУ и дури си земале ЧЕТРНАЕСТА ПЛАТА !!! замислете.. и тоа земали ДУРИ И ФРИЗЕРКИ!!! кога земале пари од државата никој не се жалел сите си ќутеле а сеа кога треба да се помогне на соопствената држава никој несака да чуе така? епа кај го има тоа? НИКАДЕ ( ок осим у грција ). тетин ми на времето уште пред 5 6 години викаше дека грците цел живот живеат на туѓ грб. он живее у германија и баш кажуваше како германија превзела мерки за покачување на даноците во нивната држава за да можат да одделат за грција да ја спасуваат. епа извини брат ама не иде тоа така. и мене ке ми биде убаво да се задолжувам некаде а после да не враќам долг ама тоа баш никаде го нема! така да јужниве цигани што си барале тоа си добиле како ке се справат со кризата само они си знаат а богами лично мене ил таквото не ме боли кога слушам за нив пошто они во секоја ама баш во секоја можна прилика и неприлика плукаат по нас. епа чим се толку себични и деволични нека го јадат стапот.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Eврозоната денес ја одложи траншата од 12 милијарди евра додека не поминат мерките за затегнување на ременот во грчкиот парламент плус зголемување на данокот.

Утре (вторник) ќе имаат гласање на доверба на владата. Ако не поминат мерките во парламентот, владата ќе падне и ги чека банкрот во јули.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/greece/

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Ако не поминат мерките во парламент, ќе има сериозни срања во(н) еврозоната, т.е. целиот светски пазар ќе се дестабилизира.

Не знам колку да се радуваме на банкрот, иако сме зајадени со грциве - лошо е и за нас. Единствен бенефит (ако може да биде бенефит) е што сме надвор од ЕУ, па донекаде не не` загрижува дестабилизација на еврозона (колку и глупаво да звучи бидејќи имаме фиксна валута врзана за еврото, доларот).

Интересен факт е што Британија се покажа како добар играч на политичка сцена одбивајќи го еврото како валута и куп други легислативи во ЕУ.

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Има ли криза во Европа, ке има и во МКД ништо дека е надвор од ЕУ. Немоите да се лажете.
Малко са земите дека можат да живеат затворено, сами.

Kajgana Shop

На врв Bottom