Матура

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
мислам дека на есејот ако р го напишеш печатно а не ракописно комисијата зима поени.
исто важи и з ако се продолжува надоле, и на ш ако се става цртичка одоздола.
Зарем??? Тоа е индивидуално, зар треба да си измислувам нов ракопис специјално за матура?
--- надополнето: Jun 14, 2011 2:43 PM ---
Мхм, шо одговоривте на тоа за Големата вода последното. И претпоследното за која е темата на извадокот ми беше забегано. Се мислев дали мајчинска љубов или почит од воспитувачите.
Кое беше последно за Големата вода?

Gunner_L

Lord , Lord Bendtner
Член од
7 април 2009
Мислења
922
Поени од реакции
500
Со две ипол страни есеј дали има околу 350 збора ?? и дај кажете тие англиски шо полагат шо учат од кај се спремат , мн е двосмислено гледам од минатите години цц :S ... и тој зборот шо беше архизам или историизам ?

С

сашенко

Гостин
мислам дека на есејот ако р го напишеш печатно а не ракописно комисијата зима поени.
Јас цел живот т го пишувам печатно кога пишувам ракописно и не само таа туку секогаш ги мешам буквите и имам извртоперен ракопис.И тоа барем во сите случаи да користев исти букви така а јас си ги мењам како ми дојде.Во еден збор п ми е печатно т ракописо во друг обратно и така без ред никаков.

Член од
6 август 2007
Мислења
4.063
Поени од реакции
175
Лелееееее зезаш ? Па ја цел живот така р го пишувам.. и ш истоо :( Од каде се овие правила сега ?

I

Intex

Гостин
Кое беше последно за Големата вода?
Последното беше за значењето на фразата големата вода, ама според насловот, а не низ романот шо значи.:D

Тестарот ни сугерираше дека е енѕеро.:D

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
кај граматиката мислам направив неколку грешки, заокружив 4 наречја, одбрав проклитика, за кај Чичко Горио пишав дека е во времето на реализмот (17-18 век) во Франција, кај тоа едно што беше „некој“ мислам дека одбрав прилог итн. Нешто од ова точно е?
Има 3 наречја,за Чичко Горио да реализам е а се случува во Пaриз 1819.А за другиве не ми текнува баш баш :)

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
Последното беше за значењето на фразата големата вода, ама според насловот, а не низ романот шо значи.:D

Буквално е езерото, меѓутоа идејата на авторот е симболично да го прикаже стремежот за слобода. :)

Член од
30 ноември 2008
Мислења
40
Поени од реакции
9

како бре според насловот???

Член од
10 август 2008
Мислења
744
Поени од реакции
266
кај граматиката мислам направив неколку грешки, заокружив 4 наречја, одбрав проклитика, за кај Чичко Горио пишав дека е во времето на реализмот (17-18 век) во Франција, кај тоа едно што беше „некој“ мислам дека одбрав прилог итн. Нешто од ова точно е?
Шо сторе бе ти :) 3 наречја се, јужноисточно, северно и западно, полнозначни збора (колку, прилог и пари, именка), а реализам е 19 век и плус мислам дека требало да напишиш и Париз и ептен ако ситничариме и пансионот на г-ѓа Вокер.

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
А тоа кај извадокот од Црноризец Храбар, последното прашање за стилската фигура што беше? Реторско прашање или симбол или антитеза?

И таму меѓу последните што имаше стихови.. Кога појава беше? Обезвучување?

Член од
25 ноември 2007
Мислења
464
Поени од реакции
19
антитеза мислам проверив и у прирачник така пишува

Член од
21 ноември 2007
Мислења
10.721
Поени од реакции
9.442
А тоа кај извадокот од Црноризец Храбар, последното прашање за стилската фигура што беше? Реторско прашање или симбол или антитеза?

И таму меѓу последните што имаше стихови.. Кога појава беше? Обезвучување?
Реторско прашање :)

I

Intex

Гостин
како бре според насловот???
Е тоа е финтата де.:D
Тестарот ни сугерираше дека се работи за буквалното значење на насловот и значењето е езерото, а ако пишувало за тематски гледано, разработено детално делото би била слободата. Ма шо ги ебам.

Kajgana Shop

На врв Bottom