Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Убо велиш, ама зас сите нисв стои изразот „теорија„. Ниту дена теорија досега не е во потполност „докажана„ (поправи ме ако грешам!) оти напросто, немет „време„ за нејзино „докажување„: само што пркнала одредена теорија, и оп! Веќе е заменета со нова, море не, со уште „понова„ теорија за ова и за она...

Ако некој и некад ја/ги „докаже„ теориите на релативитетот од славниот Ајнштајн, слободно јави ми, оти ја су трпелив и ќе сачекам такво докажување....
Теоријата на релативитетот е оддамна докажана пријателче, затоа можеш да користиш GPS например.Не бунцај глупости.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Убо велиш, ама зас сите нисв стои изразот „теорија„. Ниту дена теорија досега не е во потполност „докажана„ (поправи ме ако грешам!) оти напросто, немет „време„ за нејзино „докажување„: само што пркнала одредена теорија, и оп! Веќе е заменета со нова, море не, со уште „понова„ теорија за ова и за она...

Ако некој и некад ја/ги „докаже„ теориите на релативитетот од славниот Ајнштајн, слободно јави ми, оти ја су трпелив и ќе сачекам такво докажување....
Нема потреба да те поправам за нешто што не грешиш. Токму така е. Теории се. Може една,две,три од нив да е/се точна/и. Можда и ниедна. Поената е дека не се само 2 можности туку повеќе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
До Gade:

Одамна докажана? Ц...А то ГПС-от нема блага врска со релативитетот, туку со некои други сознанија од физиката.

Таа теорија ќе биде докажана кога самиот субјект ќе може да ги увиди нешата, движејќи се со огромна брзина, денес само во областа на научната фантастика.

F

Frankie Yale

Гостин

Mnogu mi se dopagjaat vakvi obidi, ne e dokazana nekoja teorija, ne znaeme nekoi raboti i op! Mesto za gospod... Mesto za idiotskite prikazni za sozdavanje na covek od kal, zena od rebro, trevopasni lavovi, zmii sto zboruvaat, rajski grandini sto se naogjaat na neboto ama ne se naogjaat na neboto i taka nataka.

Sala na strana, do koga ke bides prost Miki? Do koga?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Sala na strana, do koga ke bides prost Miki? Do koga?
Не ги барај раските во моето око, туку тркни и погледни се во огледало и ќе ги видиш своите греди...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Одамна докажана? Ц...А то ГПС-от нема блага врска со релативитетот, туку со некои други сознанија од физиката.

Таа теорија ќе биде докажана кога самиот субјект ќе може да ги увиди нешата, движејќи се со огромна брзина, денес само во областа на научната фантастика.
Докажана е бидејќи гравитацијата го успорува времето, па токму поради тоа сателитите мора да се штелуваат, бидејќи времето во орбитата и времето на земјата не тече со иста брзина!
Кога ќе решиш да треснеш некое тврдење од ракав, изброј до десет, посебно кога немаш ни основни познавања од тоа што го тврдиш.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
До Gade:

or GPS satellites, GR predicts that the atomic clocks at GPS orbital altitudes will tick faster by about 45,900 ns/day because they are in a weaker gravitational field than atomic clocks on Earth's surface. Special Relativity (SR) predicts that atomic clocks moving at GPS orbital speeds will tick slower by about 7,200 ns/day than stationary ground clocks. Rather than have clocks with such large rate differences, the satellite clocks are reset in rate before launch to compensate for these predicted effects.

Чоек не се срами, жити мене, има милион докази за релативитетот.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Докажана е бидејќи гравитацијата го успорува времето, па токму поради тоа сателитите мора да се штелуваат, бидејќи времето во орбитата и времето на земјата не тече со иста брзина!
Кога ќе решиш да треснеш некое тврдење од ракав, изброј до десет, посебно кога немаш ни основни познавања од тоа што го тврдиш.
Ај пак: реков/напишав, која теорија е во ПОТПОЛНОСТ докажана, а не која теорија е ПАРЦИЈАЛНО докажана...Дека теориите имаат некаква своја поткрепа во лабораторискте опити, тоа е повеќе од јасно, иако тија опити се ИЗОЛИРАНИ и ИЗВАДЕНИ од нивниот реален контекст.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај пак: реков/напишав, која теорија е во ПОТПОЛНОСТ докажана, а не која теорија е ПАРЦИЈАЛНО докажана...Дека теориите имаат некаква своја поткрепа во лабораторискте опити, тоа е повеќе од јасно, иако тија опити се ИЗОЛИРАНИ и ИЗВАДЕНИ од нивниот реален контекст.
Ти како прво појма немаш што во науката значи "теорија"!
Не е докажана ако е хипотеза, кога ќе се прогласи за теорија тогаш значи дека е докажана!
Еве ти дефиниции:
"A hypothesis is the first postulation of an idea, usually based on an observation and the indication of a relationship. It usually includes a statement of the kind "x is proportional to the square of y".
A theory is the final stage in the proof of an idea, where enough evidence has been collected to verify the exact relationship ("x is equal to 3y + 7") and there is no evidence refuting the postulation or contradicting the relationship; put another way, all data fits the relationship for all x and y."

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Уште си стоиш на тврдењето дека сонцето кружи околу земјата?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Уште си стоиш на тврдењето дека сонцето кружи околу земјата?
Не, јас стојам на тоа дека не е „исто„ ако нештата ги (у)видам сам, преку своите сетила и ум, како што не е „исто„ ако некој друг нешто ми каже за вистинито и тоа го земам за јааааака вистина.

Зашто моето око би ми кажувало поинаква вистина од нечие туѓо око? Зашто туѓото око е „поточно„ од моето (в)родено око?

F

Frankie Yale

Гостин
Не, јас стојам на тоа дека не е „исто„ ако нештата ги (у)видам сам, преку своите сетила и ум, како што не е „исто„ ако некој друг нешто ми каже за вистинито и тоа го земам за јааааака вистина.

Зашто моето око би ми кажувало поинаква вистина од нечие туѓо око? Зашто туѓото око е „поточно„ од моето (в)родено око?
Zosto ne se raboti za tvoe oko protiv necie drugo bre mutav eden kako mozes da si tolku glup ova da ne go sfatis? Bree cepanico edna trula. Ednostavno sum fasciniran do kade moze da stigne coveckata glupavost.

I sega ke mi repliciras nesto slicno na "pa jas istoto go mislam i za tebe"...

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.614
Поени од реакции
31.436
samo vaka nakratko aj da pretpostavime deka ateistite se vo pravo., no samo edno prashanje ., nastapuva fizichka smrt ., fizichko izumiranje na teloto., vo red., no dali se zaprashale shto e so delot koj sega go poseduvaat kako proces na misla ., oset za ljubov ., mrazenje., ..... i bidejki mnogu dobro znaat na shto mislam ., teloto odi kaj odi ., ., tuku ednostavno shto so ovie senzacii na bitisuvanjeto., :confused:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom