Да ги прашам сите поупатени : Колку студенти примаат во Еконосмкиов факултет секоја година? По колку души просек има во секој смер? Барав на сајтот но не најдов.
Секоја ли година е фул потполнета бројката?
Инаку поконкретно, резултатите од средна школа ми се : 1 година одличен 4.7 просек, 2 година мн. добар 3.7 просек, 3 година мн добар 3.5 просек, и 4 година одличен 4.6 просек.
Има ли и колкави се шансите да влезам во државна квота со некоја солидна матура??
И како оди, на пример се запишувам на отсек Е-Бизнис, ако не ме примат таму автоматски не ме примаат у факсот или ми нудат рандом смер?
Фала.
Еве ти го конкурсот, скролај низ документот ќе видиш колку примаат на економски оваа година.
http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=98&glavno=1
Зависи секоја година, различно колку примаат и со колку бода, ама лани имаше случаи и со 78-80 бода (вкупни бодови, матура и успех), или помалце, на е-бизнис примија во приватна квота, така да имаш шанси.
И да, ќе те префрлат во друг смер, ако ги задоволуваш бодовите, ако нема место, на е-бизнис, а оваа година не верувам да има (примаат само 50 души), ќе те префрлат на некои од другите департмани.
За државна квота, зависи од смерот, ќе ти треба околу 87-90, барем според мене, не ме држи за збор.