Келнерите низ локалите

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Она што во последно време можам да го приметам во повеќето кафулиња во Скопје е дека момците и девојките кои работат како келнери се навистина несоодветни за таа работа.
Пред сè, брзината со која послужуваат е никаква. Една обична Кока Кола се чека и по 15 минути. Втора работа која навистина не можам да ја разберам е неможноста да се сфати дека кога некој ќе побара чаша вода, навистина му се пие и истата не треба да пристигне по 20на минути.
Но она што највеќе ме вади од кожа е фактот дека многу од келнерите се навистина безобразни и одбивни. Доаѓа, те убива со поглед, остро те прашува што сакаш, и на крај кога ќе ти го донесе она што си го побарал го треска (не буквално нели) од масата.
Некој ќе рече дека се нервозни поради работата што ја работат, меѓутоа тие се оние кои треба да бидат расположени и услужливи од самата причина дека ако ми се допадне услугата, утре пак ќе отидам на истото место.

Што мислите вие, какви се според вас услугите по локалите низ кои се движите? Сте имале ли некоја непријатна случка само затоа што келнерот/келнерката не бил/а расположена?
Која е причината за ваквото однесување ?

:) :) :)
 
S

Sagan

Гостин
Помислив темата е нешто у стил “Леле, сте ги виделе ли келнерите низ локалите, колку јаки типци се...“ а оно било за послугата :)

Шегата на страна, девојките и дечките кои го работат ова во голем дел се почетници, непрофесионални, во борба за некој денар, луѓе со проблеми како и сите ние, па може да им се погоди и лош ден.

Работа цел ден на нога не е лесно, посебно за грбот и вените... затоа имам разбирање и кога не ми носат вода со еспресото или не ја донесуваат ако им речам.
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Помислив темата е нешто у стил “Леле, сте ги виделе ли келнерите низ локалите, колку јаки типци се...“ а оно било за послугата :)

Шегата на страна, девојките и дечките кои го работат ова во голем дел се почетници, непрофесионални, во борба за некој денар, луѓе со проблеми како и сите ние, па може да им се погоди и лош ден.

Работа цел ден на нога не е лесно, посебно за грбот и вените... затоа имам разбирање и кога не ми носат вода со еспресото или не ја донесуваат ако им речам.
Муабетот ми е (да се дообјаснам) конкретно за келнери и келнерки кои веќе долго време си ја работат работата и долго време си го држат тоа расположение. Јасно ми е мене дека се обидуваат да заработат за живот, и фала богу дека немаат лесна работа, ама ако веќе го работат тоа, нека го работат како што треба.
Барем мислам дека тоа е правилно, ако ништо повеќе:)
 

FortuneTeller

ВРАГ
Член од
20 мај 2011
Мислења
476
Поени од реакции
138
Јас би рекол дека услугите се прилично добри низ кафулињава. Некоја непријатна случка со келнер/ка ми се нема случено. Впрочем и јас се обидувам да бидам што пољубезен со келнерите,а има некои луѓе што баш она арогантно се понашаат спрема келнери или у кафич у голема гужва по 5 пати бараат вода,па шеќерче па уште едно шеќерче,па лажичето ми падна донеси ми друго и на некои келнери им е доста мучно со одредени луѓе. А и професијата е напорна да ти кажам јас не сум работел како келнер и не знам дали би можел:unsure: Точно тоа што велиш треба да ти се допадне услугата за пак утре да одиш таму,меѓутим денес има доста доста деца вработени преку пријател на пријател на газдата на кафичот и баш ги заболе дали тебе кафето ти било добро или кока-колата ти била донесена топла,гледаат да си земат дневница и наредниот слободен ден што го имаат да се начукаат и после на работа може и со мамурлук и да има непријатни ситуации. Уосталом,доста од кафичите си имаат некој углед и свој имиџ и стандард. Ќе си идеш на кафенце на неколку места кај што ти е најтоп и услуга и све и нели подруго е кога си редовен гостин;)
 
S

Sagan

Гостин
Муабетот ми е (да се дообјаснам) конкретно за келнери и келнерки кои веќе долго време си ја работат работата и долго време си го држат тоа расположение.
Ах, ако се карактерно така... едноставно не се за таа работа. Исфрустрирани се оти малку заработуваат (ако делат бакшиш), па работат оти мораат, не оти сакат.

Таквите поарно да бараат друга работа.
Иако мене ми е сеедно и да ме послужува Ѓаволот лично. Моето расположение зависи од тоа со кого сум седнал и дали тоа што сум го нарачал е со коректен квалитет. Ако нешто не и се допаѓа, келнерката може слободно да плаче кога ќе ми носи кафе :) И така повеќе ги гледам на други места, отколку во лице (лол).
 

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
What they don't really understand is, that, for the time being, they are your bitches.
You pay them, they serve you.
And when bitches don't obey you, they get pipmpish bitchslap.
And. Don't forget. It's only arrogance if you're wrong.
And pimps are never wrong.
 

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.285
Поени од реакции
30.610
Остај послугата, нешто шо иритира највише е дека те гледа ко свекрва или ко убиец.
Кога одам независно каде, сакам убаво да поминам а не таму некој намќор шо работи ради реда да ми го упропасти денот.
Дали би ги убило ако еднаш се насмеат и покажат учтивост?
Ја сваќам дека не им е тешко и дека цел ден работат тантарапантара ама они прифатиле работа шо налага да бидат учтиви со муштериите.
 
Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Пример за келнерки се оние во фуфо со миничите црвени
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Келнерите кај нас заработуваат малку, не добиваат стандарден бакшиш а работат многу, со други зборови работат од беда затоа што мораат така да тешко им паѓа да глумат љубезност.

Сепак тоа не оправдува такво некултурно однесување спрема гостинот затоа што сме ние најмалку криви за таа нивна состојба и се согласдувам со претходно кажаното ако веќе се нафатиле да работат треба да бидат љубезни и ефективни колку што можат а не да чекаш по 15-20 мин или што често ми се случува чашата вода се некако ја забораваат па треба неколку пати да ги потсетиш.
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Да, ми се случува доста често да начекам непријатна услуга од персонал низ кафичите. Мада низ Скопје е поретко тоа, сепак во некои има што се држат до професионалност.
Не е воопшто мој проблем дали и’ има дојдено на келнерката или и’ се скарал дечкото претходниот ден па е накурчена или не ја плаќа газдата. Јас кога ќе седнам и платам, сакам да добијам услуга што вреди, во спротивно нема уште еднаш да седнам на тоа место.
И ако веќе си решил да бидеш келнер/ка, држи се до професионалност... Биди љубезен, учтив, културен и услужлив со гостите, а личните проблеми и фрустрации лечи си ги на друго место, во слободното време.
Иначе, за Прилеп што да кажам... мизерија невидена е. Келнерка нема ни за лек во градот. Секаде кај и да појдиш те служат орјати, некои ги познавам (најголемите селјаци во градот, до матура не знаеја името на кирилица да си го напишат). Професионалност нула, услуга катастрофа... а за сметка да ти донесат треба војни да водиш. Се случувало чаша да ми донесат мрсна целата немиена, маса ретко да избришат од тие претходно што седеле. Добар ден! Повелете! = Нема шанса...
 
Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Проблемот е во повеќе фактори, но никако во самиот муштерија.

Како прво, газдите на кафичиве низ Скопје, со мали исклучоци, се суртуци со основно одделение, па не знаат за контрола на квалитет на услуга и слични "срања" за нив. Зашто, на пример, во Џино секој од келнерите и келнерките е фин? Зашто има шеф на смена, уствари не еден, повеќе...

Како второ, глупата америчка традиција на оставање бакшиш. Во несот што го плаќам 100ка (кој реално не вреди ни 20 денари), јас веќе оставам пари за местото кое го изнајмуваат, како и услугата. Е сега газдиве пак се алчни, сакаат они помалку да им плаќаат на келнерите, а остатокот да доаѓа од бакшиш. Како што реков, со 100ката јас веќе давам бакшиш, апсурдно е ова.

Тоа со водата што го спомнувате сите, не е до келнерите. По наредба на газдите е, намерно не се носи вода за да се земе пијалок со кафето. Спрајт, кока-кола или слично. : )
 
Член од
28 мај 2008
Мислења
3.231
Поени од реакции
4.103
Тоа со водата што го спомнувате сите, не е до келнерите. По наредба на газдите е, намерно не се носи вода за да се земе пијалок со кафето. Спрајт, кока-кола или слично. : )
Затоа иди си во флуид во лептокарија, ем вода ти носат со нес-кафето без дополнително да им бараш, ем убави келнерки има и секогаш се љубезни. А и не е скапо.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Значи секаде се носи вода со примање на порачка. Само кај нас водата се носи по 20 минути.
Еден келнер на 15 маси...невозможно да има добра услуга.Особено во место каде се служи храна. Последен пример ми е Пантелемон во Скопје. За една ракија чекавме 20 минути,за салатата уште 30,за јадењето уште еден саат. На крај дехидриравме. А го вбројуваат во елитни ресторани...абе од елитен ни Е.
 

outTake

Psychonautic
Член од
2 септември 2009
Мислења
140
Поени од реакции
118
Јас тврдам дека секоја келнерска услуга (било добра или лоша) зависи токму од газдите. Ако мене ми даде 14 маси за служење, јас би ги услужил на време ако би немало водење евиденција во компјутер што точно секој од нив изел и испил, и тоа по шифри кои треба да ги научиш на памет за секој пијалок и јадење. Башка масите ги водиш по своја бројка, може да се случи на една маса да запишеш нешто што некој испил од друга маса и нема бришење веќе (таа шифра за бришење газдата не ти ја кажува за да не го крадеш). Втора работа е што келнерите мнгоу често се навредувани од газдите и пијаните гости. Искрено, кој друг може да биде газда на кафиќи и ресторани ако не мафијаш? Мислам во најголем дел случаи, нели.. И ете зошто Џино има добра послуга, затоа тој не седи во локалот цело време а менаџерот кој го води си бира точна бројка на келнери колку му треба, зошто би штедел кога не е газда? И така, недостаток од содоветна бројка персонал, лошо поднесување со нив и плаќање по 300 денари за 15-6 саати на нозе; се главните причини за лоша келнерска услуга. Башка келнерите и крадат поради овие причини, што од газда, што од гостот, за да наполнат 500-600 денари дневница.
 
Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
Јас тврдам дека секоја келнерска услуга (било добра или лоша) зависи токму од газдите. Ако мене ми даде 14 маси за служење, јас би ги услужил на време ако би немало водење евиденција во компјутер што точно секој од нив изел и испил, и тоа по шифри кои треба да ги научиш на памет за секој пијалок и јадење. Башка масите ги водиш по своја бројка, може да се случи на една маса да запишеш нешто што некој испил од друга маса и нема бришење веќе (таа шифра за бришење газдата не ти ја кажува за да не го крадеш). Втора работа е што келнерите мнгоу често се навредувани од газдите и пијаните гости. Искрено, кој друг може да биде газда на кафиќи и ресторани ако не мафијаш? Мислам во најголем дел случаи, нели.. И ете зошто Џино има добра послуга, затоа тој не седи во локалот цело време а менаџерот кој го води си бира точна бројка на келнери колку му треба, зошто би штедел кога не е газда? И така, недостаток од содоветна бројка персонал, лошо поднесување со нив и плаќање по 300 денари за 15-6 саати на нозе; се главните причини за лоша келнерска услуга. Башка келнерите и крадат поради овие причини, што од газда, што од гостот, за да наполнат 500-600 денари дневница.
Не секогаш зависи од Газдите, некогаш и приватните проблеми на келнерите знаат да ја расипат професионалноста на работата, како и да е...точно е дека и газдата доколку им врши притисок работата нема да им оди како подмачкано.
А за однесувањето за мене подобро ми е да ме ослужи некој со вистинското лице одколку со маска.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom