Followers - следбеници или следачи?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Како е правилно?

• Вкупно гласачи
    101
Вака сеа, follow, според мене го означува оној позитивен аспект на следењето. Значи, не прикриено и не со задни намери. Како што рече некој претходно, доколку следиш некој со лоша намера, зборот би бил stalker. Значи, ако сакаме најпрецизен превод на follower тогаш би требало да го одбереме следбеник, затоа што баш тоа е значењето што го носи follower - некој што стои зад нечии идеи, ги поддржува, го споделува мислењето, се согласува, му е приврзаник. И не, следбеник не е исто што и наследник.

Има многу логика во ова што го велиш. Сепак, можам некого да следам, иако сметам дека е комплетен идиот -- затоа што ми го разубавува денот со своите моронштини, му се чудам на умот, итн. Исто така, можам некого да следам затоа што ми е симпатичен со „кинење зелени“ или затоа што има добра смисла за хумор. Значи, ниту ги поддржувам неговите/нејзините идеи, ниту се согласувам со него/неа, ниту пак сум му/и` приврзаник. Ете затоа гласав за „следач.“

„Следбеници“ (приврзаници) повеќе е како група луѓе кои следат и поддржуваат нечии идеологии и ставови, а може да биде и во конотација на потомци и најмногу заради таа асоцијација не ми фаќа око за превод на followers во овој контекст тука.

Кога би бирала меѓу двата термина би одбрала „следачи“ макар што и тоа не е баш соодветно и нема широка примена. „Набљудувачи“ е добро решение, или пак оставете го оригиналот.

И јас помислив за набљудувачи, ама некако зборот е долг и не знам како би изгледало. Се согласувам дека тоа е правиот збор, ама јас одбрав од двете опции 1. Млку Црногорски бев расположена. :)

Вака сеа, follow, според мене го означува оној позитивен аспект на следењето. Значи, не прикриено и не со задни намери. Како што рече некој претходно, доколку следиш некој со лоша намера, зборот би бил stalker. Значи, ако сакаме најпрецизен превод на follower тогаш би требало да го одбереме следбеник, затоа што баш тоа е значењето што го носи follower - некој што стои зад нечии идеи, ги поддржува, го споделува мислењето, се согласува, му е приврзаник. И не, следбеник не е исто што и наследник.
А ако го следиш да му мрчиш цело време?

Има многу логика во ова што го велиш. Сепак, можам некого да следам, иако сметам дека е комплетен идиот -- затоа што ми го разубавува денот со своите моронштини, му се чудам на умот, итн. Исто така, можам некого да следам затоа што ми е симпатичен со „кинење зелени“ или затоа што има добра смисла за хумор. Значи, ниту ги поддржувам неговите/нејзините идеи, ниту се согласувам со него/неа, ниту пак сум му/и` приврзаник. Ете затоа гласав за „следач.“
А ако го следиш да му мрчиш цело време?
Значи уште еднаш:
Кога следиш некој зашто ти се допаѓа (од било кои причини, дали му се паметни мислењата или толку глупави за да те насмеат, или можеби сакаш да го смуваш, да се запознаеш итн. :p), тоа е following, а од понуденово најблиску е следбеник.
Кога следиш некого за да го контраш цело време, да му ги побиваш мислењата или едноставно да му ги ловиш грешките, т.е. задни намери, тоа е stalking (следениот сигурно би те блокирал кога би ја имал таа опција) , или од понуденово следач.
Сега ова му доаѓа иста ситуација како со лајковите. Нема dislike затоа што се промовира само она позитивното, барем како што образложи Acid. По таа логика, многу е јасно која од овие две опции е поприфатлива - следбеник.

Да, но гледаш од страна што прави некој, додека следбеникот е директно вклучен.
Следбеник не може да помине кај мене.
Следбеник се сфаќа како наследник. Ако сте сите мои деца, тогаш сте ми следбеници.

Кога веќе се иде со фејсбук мода, нека си биде по старо, а модерно.. „пријатели“ :)

Следбеници некако поприфатливо ми е од следачи.

Ја ако те следам не значи дека те praise-увам и се слагам со тебе.

Кога следиш некого за да го контраш цело време, да му ги побиваш мислењата или едноставно да му ги ловиш грешките, т.е. задни намери, тоа е stalking (следениот сигурно би те блокирал кога би ја имал таа опција) , или од понуденово следач.

Не мора да е така. Може да следиш некого без да го мразиш, контраш, реметиш, исмеваш, итн. Го следиш од интерес. Без никаква лоша намера. Тотално неутрално. ;)

Сега ова му доаѓа иста ситуација како со лајковите. Нема dislike затоа што се промовира само она позитивното, барем како што образложи Acid. По таа логика, многу е јасно која од овие две опции е поприфатлива - следбеник.

За тебе е поприфатлива. Анкетата на форумот говори поинаку. Acid веќе го официјализираше зборот „следач“ на профилот. ;)

Од дигиталниот речник на македонски јазик.
следбеник

мн. следбеници; следбеникот, следбениците
Вид збор: Именка, машки род

1. Оној што доаѓа по некој друг, што го наследува.

Англиски: successor
Примери:
Неговиот следбеник беше запознаен со ситуацијата во колективот.
Слично со: наследник (м.)
2. Оној што се придржува до нечии погледи, до некое учење, приврзаник.

Англиски: follower
Примери:
Следбеник на романтичарската школа.
Слично со: приврзаник (м.)

Точка 2 ја опишува евентуалната употреба на следбеник на форумов.
Како можно решенение се јавува и ПРИВРЗАНИК.

За сите оние што би кликнале СЛЕДИ кај некој од членовите само поради сеир, расправање или незнам што, многу лесно и брзо ќе добијат ЗАБРАНА од соодветниот член да го следат.
Колку што приметив членовите на кои си пратил реквест за пријателство ГИ СЛЕДИШ (воедно би требало и да ги подржуваш и да се согласуваш со поголемиот дел од нивните ставови и мислења) а тие што од тебе побарале реквест се твои СЛЕДБЕНИЦИ односно ПОДРЖУВАЧИ.
ГИ СЛЕДИ и ГО СЛЕДАТ си е сосема доволно.
Следбеник, Приврзаник, Подржувач ми се прифатли а СЛЕДАЧ не ми е.

Како член во дискусијата во Редакција, ќе си пишам зашто мислам дека Следачи е подобро од Следбеници.

Следбеници е поим кој означува дека наследуваш нечиво дело т.е. наследник на нешто што ти следува. На пример - Апостолите се следбеници на Исус Христос, кои го продолжиле неговото дело.

Следачи е сосема правилен термин. Ете најдобар пример за тоа е поимот кој ги означува луѓето кои гледаат нешто - гледачи.

Се е тоа убаво ама следач ми звучи некако исто како и мањак така да.......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom