се воздржував подолго време да не искоментирам на темава ама едноставно ми боде очи и морам да го поставам прашањето: Од каде тоа дека модерната жена се плаши од брак?
ве молам одговорете ми навистина неможам да сватам како вака констатирате некои работи. врз основа на што? докази? факти? аргументи? издвојувете 2 3 4 5 жени од милион?
Ете така. Паметно.
Не се плаши. Само си тактизира кога ќе влезе во брак. А фактот што влегува прилично подоцна од предходните генерации, некои го сфаќаат како страв
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:21 PM ---
Шега или фројдовски лапсус, не е на мене да одлучам.
Но без разлика дали е шега или не, прашањето си е валидно.
Дали доколку потенцијалниот сопруг ги исполни сите барања кои ги наведе на листата а не исполнува физички предиспоции (према некој твој стандард за иглед) како и наведените 9цм...дали сеуште ќе е потенцијален сопруг или ќе излезе дека е класен непријател...? Да или не...
Не за друго, осеќам дека Ема Голдман се врти clockwise а Мери Шели counter-clockwise во гробот па заради задгробен мир на споменатите госпоѓи, одговори како знаеш и умееш...
--- надополнето: Jun 1, 2011 11:34 AM ---
Мислам дека на првото прашање веќе неколку пати одговорив, ама ако тебе ти е неопходен прост одговор, ете ти НЕ, нема да се претвори во непријател, ниту во нешто слично. Објаснив и како се доаѓа до решение, и аман веќе батали. Ете ти одговор. Не знам дали им ја запрев ротацијата на споменатите госпоѓи, ама искреноста не секогаш носи добро.
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:25 PM ---
точно бе другар сами си кажуваат. ама колку се тие? 10тина од вкупно 1000? види го соодносот?
и ајде. кога веќе правиме муабет на таа тема да не сум од топик. поради кои причина па баш модерната жена треба да се плаши од брак? па барем сега има закони и прописи и за брак и семејство. има социјални установ за пријавување на физичко и спихичко малтретирање има мал милион начини да се реши секој проблем... порано може не се обрнувало толкаво внимание на ваквите случаи како што постојат ден денес но сега покрај толку установи мислам дека е апсурдно да се плашиш да стапиш во брак.
и ете ајде се плашат да стапат во брак - кое е решението? да си седат немажени по дома?
Искрено, еве ова е заклучок на поголемиот дел од женскиот род кај нас. Имам постари пријателки, кои би сакале да најдат партнер за сериозна врска, па и за брак. Значи, прво не се плашат од брак. Но најчесто наоѓаат партнери кои даваат се од себе да ги променат, да бидат поинакви. Од тоа се плашат жените, дека некој ќе сака да ги смени и намени на своите лични потреби. А не од бракот како институција, која точно, малкумина не ја сакаат. А и самото тоа, дека пред да влезеш во брак, размислуваш во правец дека не сакаш да викаш социјални служби, полиции и адвокати. Обично, кога веќе влегуваш во брак, тоа е со личност во која имаш доверба.
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:36 PM ---
Toa deka postojat ogromni razliki pomegu mazite i zenite e nepobiten fakt. Toa deka tie razliki diktiraat i razliki vo odnesuvanjeto i karakterot e isto nepobiten fakt. Ako nekoj misli deka tie razliki ke isceznat so gasifikacijata i razvojot na mobilnata telefonija, ke go razocaram, toa nema da se sluci.
No tie razliki ne znacat maz koj e tiranin, i zena koja e kjutliva i smirena domakinka. Mislam, navistina e mnogu ednostavno ova, sekoj treba da se pronajde vo svojata uloga, i site ke bidat zadovolni. Jas razbiram deka postojat mazi stoki, no toa ne e nikakva pricina za feministicki ispadi, isto kako sto postoenjeto na zeni stoki ne e pricina za sovinisticki ispadi. Uveren sum deka na krajot sekoj si go dobiva ona sto go bara...
I da, golemiot brat e vo pravo, skoro i da nema zeni, moderni ili nekakvi drugi, koi ne sakaat brak. Brakot i posebno decata se edinstvenoto vistinsko realiziranje na zenite, se drugo se bedni supstituti...
И, за што напишавме 1000 поста?
Ај, кажи ми, што различно сфаќаш од мене (според овој пост).
1. Мажите и жените не се исто, и жените не сакаат да бидат мажи, рамноправност не се мисли да имаме карактер или физички да изгледаме како мажи. Рамноправност не е ниту таа да се лакира и пие кафе, тој да пере. Ниту тој да пие пиво, а таа да готви. Заедничка поделба на обрвски.
2. Пронаоѓање на својата улога. 1000 пати го кажав ова. Јасно е веќе.
3. Сите жени и мажи кои не сакаат свое потомство, имаат проблем. Децата се вистинско реализирање и за мажите, и за жените.
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:39 PM ---
Одлично напишано! :секлања:
Океј, освен со делот за ќотекот не се согласувам, пошто не сум насилен по природа.
Не знам за каква рамноправност се зборува, кога жената не може 3 дрва да качи од подрум до спрат, не знаат дрва да расцепаат, осумдеспосто не возат коли, не знаат сијалица да сменат и тако даље и тако даље.
Рамноправноста е баш во тоа шо мажот си го лади додека жената пегли и пере 3 саати, а он цепи дрва пола саат и после си го лади (читај: пуши цигара
).
Рамноправноста како шо ја бараат не може да постои. Исто ко шо педерите никогаш нема да шетаат слободно по улица фатени за рака, барем кај нас.
Јас можам да качам дрва, возам и кола и мотор, сијалица знам да сменам, ама сум ниска па ми треба додатно мебел да ја сменам, знам да кречам, знам да глетувам, знам да шмирглам, знам да фарбам, знам да ковам шајки, знам да бушам дупки у ѕид, итн. знам многу машки работи. Немој ти не можеле. 1 ти доволно, за да не биде повеќе ,,сите,,.
На моја среќа, не размислуваат сите како тебе.
И педери поддржувам да добијат свои права. Точка.