Креационизам наспроти еволуционизам

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Само верувам во напишаното, а точноста од напишаното е проверена од Црквата.
Значи само веруваш. Не ти треба доказ и немаш доказ?

А со кој тоа метод Црквата провери?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128

Со метод на манипулација на лекомислени и необразовани луѓе...
А тука голем удел има и фактот што во минатото луѓето не знаеле ни што го предизвикува ел. празнење.... популарно наречено гром.
--- надополнето: May 31, 2011 2:57 PM ---
Bunk,

во оваа 5-6 000 г. годишна човекова евидентирана цивилизација, никој, никогаш и никаде не забележал еволутивни процеси кај живите битија. И од кај сеа, се нашол некој таму пред 150 г., и му текнало дека еволуцијата постои? Значи, пред Ламарк и Дарвин, сите беа слепци и не забележуваа еволутивни процеси, така?
Има доволно примери тука на темава кажано за еволутивни процеси кај живите битија.
Тебе полно други работи ти се објаснети. Знаеш. Но се правиш будала.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Иако останува уште многу нешто нејасно, и долго ќе остане така, јас не можам да се сомневам, по најсериозните проучувања и најнепристрасното просудување за кое сум способен, дека мислењето што до неодамна го застапуваа повеќето природници и кон кое и самиот порано бев склон, - имено, мислењето дека секој вид бил создаден независно, - е погрешно. Наполно сум уверен дека видовите не се непроменливи; туку дека видовите, што му припаѓаат на она што го наречуваме исти родови, произлегле од некој друг, обично изумрен вид, на ист начин како што признатите вариетети на кој и да било вид водат потекло од истиот вид. Покрај тоа сум уверен дека природното одбирање било најзначајното, иако не единственото, средство во менувањето на видовите. - Чарлс Дарвин, Предговор на „Потекло на видовите“.

Инаку за социјалниот дарвинизам. Да не се прават заблуди дека тоа е центар на нацистичката идеологија бидејќи сите денешни општества функционираат нa тој принцип. Во економијата постои борбата за опстанок, само успешните доаѓаат до профит. Оние кои не го нудат тоа што се бара ќе банкротираат. Така функционира демократијата, зар не?

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Има доволно примери тука на темава кажано за еволутивни процеси кај живите битија.
Тебе полно други работи ти се објаснети. Знаеш. Но се правиш будала.
Античките Грци први ја предложиле идејата за еволуција. Факт. Ама кажи му го тоа на некој што верува дека земјата е рамна и ќе продолжи да верува освен ако не го бутнеш во спејс шатл и го пратиш да се увери дека не е во право со свои очи. А истовремено има двојни стандарди за неговата религија. Таквите најдобро е едноставно да се игнорираат. ;)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

А колку пати треба да одговорам на едно и исто прашање?
--- надополнето: May 31, 2011 3:27 PM ---
Античките Грци први ја предложиле идејата за еволуција. Факт.
Кој црн факт, тоа е шпекулација од Анаксимандер, дека демек, човекот настанал од риба...
--- надополнето: May 31, 2011 3:29 PM ---
Наведи неколку историски познати записи за нечија забелешка за ѓоамити видените еволутивни процеси од пред, на пример, 500, 12500, 20 000 г...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Кој црн факт, тоа е шпекулација од Анаксимандер, дека демек, човекот настанал од риба...
Не само Анаксимандер туку и Емпедокле, Аристотел дури и Римјаните и да, тогаш биле шпекулации зошто немале начин да докажат. Ама ете ти праша 'зошто во оваа 5-6 000 г. годишна човекова евидентирана цивилизација, никој, никогаш и никаде не забележал еволутивни процеси кај живите битија?'

Одговорот е забележале и тоа одамна црни Мики мој уште и пред христијанството да се појави.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Одговорот е забележале одамна црни Мики мој уште и пред христијанството да се појави.
Шпекулации има одамна, црни Bunk, исто како што баба Ти Ти рекла дека Земјата ѓоамити била плоча...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ајде да видиме дал си ил не си во право: ја го линко:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашања-до-атеистите.47267/page-212#post-4161282

Значи, не си во право...Прво читни, па дој кажи ми дека сум во криво, разбираш...
И повторно како и секогаш не си во право.

Прашањето беше црквата со кој метод докажа за вистинитоста, не ти.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Шпекулации има одамна, црни Bunk, исто како што баба Ти Ти рекла дека Земјата ѓоамити била плоча...
Ти праша зошто не забележале луѓето во тие антички времиња, така? Јас ти покажав дека забележале, што сакаш повеќе. Доста се глупираш.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И повторно како и секогаш не си во право.

Прашањето беше црквата со кој метод докажа за вистинитоста, не ти.
Атеист,

покажуваш аналфабетска неписменост за духовните нешта во Црквата, и згора на све, као капак на све, си даваш комодитет за се глупираш и да бараш одговор на веќе поставени прашања на кои е веќе одговорено. Читни троа, барем поднаучи што е тоа „црква„ како и зашто е така устроена и работите полека ќе се разјаснуваат.

Методот само денес два пати го наведов....
--- надополнето: May 31, 2011 3:44 PM ---
Ти праша зошто не забележале луѓето во тие антички времиња, така?
Така, ама побарав и точен запис не за нечија мисловна гимнастика, туку за очевиден и реално забележан и запишан еволутивен процес, разбираш....

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Атеист,

покажуваш аналфабетска неписменост за духовните нешта во Црквата, и згора на све, као капак на све, си даваш комодитет за се глупираш и да бараш одговор на веќе поставени прашања на кои е веќе одговорено. Читни троа, барем поднаучи што е тоа „црква„ како и зашто е така устроена и работите полека ќе се разјаснуваат.

Методот само денес два пати го наведов....
Од каде ти знаеш дека Господ навистина ги створил Адам и Ева кога ти лично не си ги видел како ги создава?
Така, ама побарав и точен запис не за нечија мисловна гимнастика, туку за очевиден и реално забележан и запишан еволутивен процес, разбираш....
Битно забележале ама немале ни иструменти ни знаење во тоа време да забележат такви процеси разбираш? Тоа е времето кога мислеле дека земјата е рамна, уствари па јас најдов на кого да му зборувам...:confused:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од каде ти знаеш дека Господ навистина ги створил Адам и Ева кога ти лично не си ги видел како ги создава?
На истиот начин како што Тебе Те видов дека си член на екипаж во „Дискавери„, кој лебди над Земјата и ја фотка...:cool:

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
На истиот начин како што Тебе Те видов како член на екипаж во „Дискавери„, кој лебди над Земјата и ја фотка...:cool:
Не не еве признавам, не знам дали земјата не е рамна зошто немам видено со свои очи и еве се спуштам на твое ниво. Кажи ми ти од кај знаеш кога не си видел лично и персонално?

Kajgana Shop

На врв Bottom