Зошто модерната жена се плаши од брак?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.139
Поени од реакции
21.776
За краток, краток беше, а за јасен.... не баш :)
Тоа би било сега како јас да ти кажам тебе МАЖИ.
Сакаш да го разбијам мразот и да ти кажам мене што ми пречи кај мојот партнер?
да и јас потполно ке те сватам.сите ние си имаме предности и мани,исто како и вие.некогаш комуникацијата не ни е баш на најдобро ниво.некогаш сакаме и ке направиме нешто што вас ви звучи тотоално нелогично исто како и вие.и затоа да изразот ЖЕНИ и МАЖИ сосем држи вода.
за мразот ич не мораш а го кршиш затоа што се подразбира дека колку и да го сакаш и да те сака и да сте доволно во врска секогаш ама секогаш ке има нешто што ви пречи кај другиот ама битно е таа разлика или пречка да е во граница на толеранцијата.
за другото некој можеби ке си помисли дека ете јас сум типичен балканец но не се сметам за таков.јас не изигрувам дежурен шериф , газда деспот.можеби не заработуам 2000 евра и воопшто не ми пречи женами да оди на работа, што таа и го прави но се додека си ги извршува основните женски работи по дома за да функционира домот.нека гради кариера колку да сака ама заради тоа да го остави домот целиот орланда, секое готвење да претсавува натегање или обично перење да преставува драма е тоа не сум го дозволил уште од старт така да сега воопшто и не преставува тоа тема на разговор.не сум дозволил нити за се да барам согласност или компролис од типот ако вечер излезиш со другарите јас утре одма ке контрам со другарките или ако го направиш ете сега ова ти утре ке готвиш.ако јас веќе со друштвото сум се договорил за фамилијарен излет за викенд или за некоја кафана или незнам пример тоа повеќе не е на тема дискусија.тоа е решено и не е под ставка договор или компромис.под тоа сметав дека сепак некој треба да има последен збор инаку се ке стани едно големо ѓњавење и натегање .од друга страна ценејки ја незјината способност и јас не и се мешам нејзе во многу работи, не и дишам во вратот.си има доволно време само за себе и таа не ме прашува за секоја нејзина одлука.не дека се немаме расправано или поднаљутено што е сосем нормална работа во бракот ама сепак и во демократијата си има гранци на толеранција и слобода оти ако го нема тоа ке стани анархија.можеби не ви звучи фер или незнам како ви звучи ама сега засега функционира.
 

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Не е напор да идеш у продавница или да фрлиш ѓубре, али ако не сте договорени кој ќе го прави тоа, онда лесно може да избие кавга кога нит ќе имате леб дома ни ѓубрето фрлено зошто и двајцата сте очекувале од другиот.
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Затоа, јас можам да го почитувам мојот маж доколку не сака, на пример, кучето да ни спие на кревет со нас, иако јас тоа го сакам, а тој може да почитува дека јас немам намера да зготвам месо, иако тој тоа го сака.
Ај ако сакаш фокусирај ги пикселиве малку, не ја гледам сликава од паралелната димензија во која живееш баш јасно но...
Потребата за храна на твојот партнер има иста вредност со твојата потреба да спиеш со куче?!
zoophiliac pun intended...:D
 

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Не е напор да идеш у продавница или да фрлиш ѓубре, али ако не сте договорени кој ќе го прави тоа, онда лесно може да избие кавга кога нит ќе имате леб дома ни ѓубрето фрлено зошто и двајцата сте очекувале од другиот.
Зар треба екстра договор кој ќе фрли ѓубре? Ете јас ќе го фрлам и со усисивач ќе поминувам затоа што сметам дека се тоа машки работи ама ако она го види ѓубрето пред мене и го фрли нема да се жалам. Исто и кој ќе купи леб е ствар на договор од вечер а може и да се јавиш на мобилен дали да купиш.

Сепак живеете заедно ништо не е ова, ситници што многу лежерно се решаваат. Кој се кара за ѓубре и слично нека се раздели не се еден за друг.

Стварно не разбирам зашто толку страв од вакви банални работи, ако се сакате се се решава :) .
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.724
Поени од реакции
12.155
Девојките сметаат дека најголем проблем у брак се садовите, вешот и кој ќе биде од горе? Ако се богати, тогаш воглавно е вешот и маската на доминација, можеби и моментот на флерт и хм, одредени активности...движења вон бракот (постои % шанса на досада).
Но ако се просечни луѓе, со просечни плати, во којзнае кој крај од градот/државава...ако живеат од своите 2 раце...ако имаат деца, проблемите не се доминација и право на сопственост на далечинското. Деца, тепачки, пиење, воспитување, да не добијат пневмонија, бронхит, проблем со алергија, проблем со заби, скршеници...оценки, слаб успех, Асуц, уписи, плата до први или до 15-ти, сметки, заедно со проблеми на работа, малтретирање/мобинг...тогаш садовите се ништо. Нема ни да ги забележите од другите проблеми.
Можеби изговор на садови, кујна и...оние наводно причини (кои ги слушав во маало како дете од жените домаќинки) можеби влечат корени од самата атмосфера (и понашање на таткотот према мајката) во семејството во кое раснела девојката...како што велеше еден психијатар -се потекнува од детството. Или, ако е од "модерно семејство" (wtf), тогаш под изговор на кујна и садови ги избегнува обврските кои идат со бракот и децата (споменати погоре). Нешто ќе е, не може од ништо да се имаат вакви ставови без никакво искуство.
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Има само колку ќе можете таков да препознаете? Не секој маж се расфрла со пари и коли, има и такви кои си ја бркаат работата и не им висат златни ланци по џебови :).

Мажи што заработуваат добро ИМА и тоа не зборам за илјадници евра туку да речеме некој буџет од 1500 евра месечно што верувам е добра база (како почеток) и не е така тешко или невозможно да се заработи. Ќе ставев и 2000 ама ете и со 1500 евра може да се тера нели?

Со таква плата ќе мора да работи девојката или не? Мене ми се чини дека ќе останат доволно и за чистачка и готвачка знаејќи дека има жени кои работат по 8 саата за 200 евра.

Со други зборови 1500 евра семеен буџет, 300 до 400 за кирија (или кредит за стан ако купат), 150 за готвачка и чистачка и да речеме 300 евра за храна. Кога ќе се собере ќе им останат околку 700 евра за трошење. Ајде на тоа и трошок од 200 евра за маникир и педикир (ова паушално зборам кажете ако е повеќе или помалку :)) и козметика за жената и пак имаат вишок од околу 500 евра. Значи не е невозможно да се тера и со една плата ама нормално машкото треба да има мозок и да не е мрзлив да работи. Ете во моја бранша се платите од 700 до 1000 евра и тоа ако работиш за друг, ако отвориш приватна фирма и си успешен се тера над 2000 евра. Кој е едуциран и сака да работи ЌЕ ЗАРАБОТИ!

Мене на пример би ми било задоволство и чест да заработувам за двајцата и жена ми да не мора да оди на работа. И чистачка и готвачка ќе земам само да биде одморена и задоволна, не мора ни да готви ама како што напомнав претходно би ценел ако ЗНАЕ да готви барем прости јадење, чисто од општа женска култура :giggle:.

Тоа што се согласувам со вас е дека нема квалитетни мажи кои заработуваат доволно и ќе ве сакаат и нема да ве вараат ако имаат прилика, тоа да, такви се раритет ама и квалитетни девојки се исто така раритет така да на иста мака сме :giggle:.

Инаку прашање за девојките, кои услови за живот би ги очекувале и каков маж би сакале да имате за да влезете со радост во бракот? Кои услови се за вас минимални а кои оптимални за еден среќен и хармоничен брачен живот?
Да го почитува моето мислење и мојот избор. Да биде флексибилен, да не ме гуши со тешки филозофии, да не го интересира ,,народот,, туку јас. Да биде високо образован, да има културно однесување, да биде трудољубив, да БИДЕ ДОБАР ТАТКО, а под тоа подразбирам да не му пречи менување пелени, носење на балет, да има време да разговара со децата, да има време да им зготви ако има потреба, ако сум јас на работа да не ме чека нервозно зошто сам останал со децата, и да не биде ,,штедлив за црни дани,,. Да биде хуман, да биде патриот, да биде активист и да биде вегетеријанец.
Се разбира, треба и да ме сака, но вљубеноста не трае цел живот, па така, доволно ќе ми биде да ме сака и почитува како човек, не очекувам романтики на 50 години.
--- надополнето: May 31, 2011 2:50 PM ---
Musakata e mnogu ok.

Slusaj vaka, bidekji sakas iskrenost, jas ke bidam iskren so tebe. Imas dvaesetina godini i veke imas upatstvo za upotreba na brakot, bazirano na tvoeto dolgo zivotno iskustvo. Se e toa super, samo sto zivotot ne funkcionira taka. Go procitav opisot na tvojata vrska, i na tvojte dnevni aktivnosti, i najiskreno, jas bi te trpel takva samo ako si MNOGU ubava, i MNOGU dobra v krevet. A pes da mi spie so mene vo krevet, pa duri i vo stanot ne bi trpel nitu zaradi tie dvete spomenati pricini.
Amerikancite imat eden izraz za devojkite kako tebe, self righteous bitch. Toa ti se zeni so glavata napolneta so vrednosti, a ne sposobni za prifakanje na tugi vrednosti. Ke se smenis eventualno, samo kolku pokasno, tolku poveke ke boli. Koga zivotnoto iskustvo ke ti gi nabrka aktivistickite bubacki od glavata, koga decko ti ke pocne da odi kaj drugi zeni zatoa sto ti poveke sakas da kapis gupcinja i ranis pesovi namesto da mu napravis musaka, ke sfatis sto ti zboruvam.

Ti zvuci plitko ova sto ti go zboruvam, nema nitu eden golem zbor tuka? Nema sebezrtvuvanje, pocituvanje na zenata kako licnost koja ne saka da gotvi, nema opstestven aktivizam?

Nema, znam.
Немаше да биде со мене тој, да не беше ист како мене.
Не се сите луѓе исти на светов.
Фала богу, сфатив дека не се сите мажи исти на светов.
А баш сега се замислив, што по ѓаволите му е на татко ми, што на 50 години уште и купува цвеќиња на мајка ми, и прави вечери и ја носи по кина?? А таа, видиш, една неготвачка што е, за срамота. Мора тој да има некаков проблем.... изгледа еволуцијата кај него функционира?
--- надополнето: May 31, 2011 2:54 PM ---
да и јас потполно ке те сватам.сите ние си имаме предности и мани,исто како и вие.некогаш комуникацијата не ни е баш на најдобро ниво.некогаш сакаме и ке направиме нешто што вас ви звучи тотоално нелогично исто како и вие.и затоа да изразот ЖЕНИ и МАЖИ сосем држи вода.
за мразот ич не мораш а го кршиш затоа што се подразбира дека колку и да го сакаш и да те сака и да сте доволно во врска секогаш ама секогаш ке има нешто што ви пречи кај другиот ама битно е таа разлика или пречка да е во граница на толеранцијата.
за другото некој можеби ке си помисли дека ете јас сум типичен балканец но не се сметам за таков.јас не изигрувам дежурен шериф , газда деспот.можеби не заработуам 2000 евра и воопшто не ми пречи женами да оди на работа, што таа и го прави но се додека си ги извршува основните женски работи по дома за да функционира домот.нека гради кариера колку да сака ама заради тоа да го остави домот целиот орланда, секое готвење да претсавува натегање или обично перење да преставува драма е тоа не сум го дозволил уште од старт така да сега воопшто и не преставува тоа тема на разговор.не сум дозволил нити за се да барам согласност или компролис од типот ако вечер излезиш со другарите јас утре одма ке контрам со другарките или ако го направиш ете сега ова ти утре ке готвиш.ако јас веќе со друштвото сум се договорил за фамилијарен излет за викенд или за некоја кафана или незнам пример тоа повеќе не е на тема дискусија.тоа е решено и не е под ставка договор или компромис.под тоа сметав дека сепак некој треба да има последен збор инаку се ке стани едно големо ѓњавење и натегање .од друга страна ценејки ја незјината способност и јас не и се мешам нејзе во многу работи, не и дишам во вратот.си има доволно време само за себе и таа не ме прашува за секоја нејзина одлука.не дека се немаме расправано или поднаљутено што е сосем нормална работа во бракот ама сепак и во демократијата си има гранци на толеранција и слобода оти ако го нема тоа ке стани анархија.можеби не ви звучи фер или незнам како ви звучи ама сега засега функционира.
Владе, се е тоа во ред, ама дали си сигурен дека е таа среќна што ти го имаш последниот збор?
Тоа е прашањето.
Многу наши мајки, баби, тетки итн. се зезнале, и не биле среќни каде што нивниот маж го има последниот збор.
Токму тоа модерната жена не може да го поднесе, некој друг да има последен збор во нејзиниот живот.
--- надополнето: May 31, 2011 2:55 PM ---
Зар треба екстра договор кој ќе фрли ѓубре? Ете јас ќе го фрлам и со усисивач ќе поминувам затоа што сметам дека се тоа машки работи ама ако она го види ѓубрето пред мене и го фрли нема да се жалам. Исто и кој ќе купи леб е ствар на договор од вечер а може и да се јавиш на мобилен дали да купиш.

Сепак живеете заедно ништо не е ова, ситници што многу лежерно се решаваат. Кој се кара за ѓубре и слично нека се раздели не се еден за друг.

Стварно не разбирам зашто толку страв од вакви банални работи, ако се сакате се се решава :) .
Ако вака размислуваш и за 6-7 години, ќе те побарам за маж :)
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444


Зависи и од местото на живеење, перцепцијата за модерна жена е различна, на пример во Ј.Кореја, модерните жени знаат да заколат, одерат и спремат прекрасен ручек од пес, ротвајлер на скара со сос од кари...
Не се зависни од мажот за се и сешто...:D
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Немаше да биде со мене тој, да не беше ист како мене.
Не се сите луѓе исти на светов.
Фала богу, сфатив дека не се сите мажи исти на светов.
А баш сега се замислив, што по ѓаволите му е на татко ми, што на 50 години уште и купува цвеќиња на мајка ми, и прави вечери и ја носи по кина?? А таа, видиш, една неготвачка што е, за срамота. Мора тој да има некаков проблем.... изгледа еволуцијата кај него функционира?
He he he, ist e kako tebe, siguren sum vo toa...
Te trpi od nekoja pricina, mozebi ljubov, mozebi nekoj interes. Ke se slecam tasma gol i trcam pred Trend ako misli deka kapenjeto na gupcinjata e jaka rabota. Prasaj go vaka, dali poveke bi sakal ti da gotvis musaka, od kolku da ranis pesoj po ulici, pa ke videme...
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
He he he, ist e kako tebe, siguren sum vo toa...
Te trpi od nekoja pricina, mozebi ljubov, mozebi nekoj interes. Ke se slecam tasma gol i trcam pred Trend ako misli deka kapenjeto na gupcinjata e jaka rabota. Prasaj go vaka, dali poveke bi sakal ti da gotvis musaka, od kolku da ranis pesoj po ulici, pa ke videme...
Со време соблекувај се. Тој ми помогна да го остварам тоа.
И да, тој би сакал да готвам. Ама е доволно интелигентен да сфати дека јас не ги правам работите зошто некој друг така сака.
И јас повеќе сакам да не работи во недела тој, ама сепак работи.
Дали ќе го оставам поради тоа што нема време во недела да пие со мене кафе на кеј???
Ме трпи? Повеќе не одговарам на твоите коментари. Зошто не си способен да си го отвориш мозокот и да видиш дека има луѓе кои евулуирале повеќе од тебе. Пријатно.
--- надополнето: May 31, 2011 3:14 PM ---


Зависи и од местото на живеење, перцепцијата за модерна жена е различна, на пример во Ј.Кореја, модерните жени знаат да заколат, одерат и спремат прекрасен ручек од пес, ротвајлер на скара со сос од кари...
Не се зависни од мажот за се и сешто...:D
Баш си смешен. Па и паметен. Бре, бре, бре.....
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Со време соблекувај се. Тој ми помогна да го остварам тоа.
И да, тој би сакал да готвам. Ама е доволно интелигентен да сфати дека јас не ги правам работите зошто некој друг така сака.
И јас повеќе сакам да не работи во недела тој, ама сепак работи.
Дали ќе го оставам поради тоа што нема време во недела да пие со мене кафе на кеј???
Ме трпи? Повеќе не одговарам на твоите коментари. Зошто не си способен да си го отвориш мозокот и да видиш дека има луѓе кои евулуирале повеќе од тебе. Пријатно.
Ne veruvam deka evolucijata vodi kon toa mazite da bidat zeni, a zenite mazi. Tvoe pravo e da ne odgovras na moite komentari. Sega si kako malo dete na koe mu ja zedoa igrackata pa se naluti...
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Ne veruvam deka evolucijata vodi kon toa mazite da bidat zeni, a zenite mazi. Tvoe pravo e da ne odgovras na moite komentari. Sega si kako malo dete na koe mu ja zedoja igrackata pa se naluti...
Ти зборуваш за луѓе кои немаат врска со тоа како изгледа животот на некој друг, кој има нешто што се вика КАРИЕРА и што во принцип, би требало да доведе до РАЗВОЈ на земјава. Ти ме убедуваш дека дечко ми ме трпи? Тогаш, зошто ме поддржува? Не сум му го ускратила правото на свое мислење, го прашувам многу често што мисли за нешто, и кога нешто мисли дека не е во ред, не му е тешко да ми го каже тоа, а јас откако сум размислила, многу пати сум го послушала нешто да не направам. А јас не сум диктатор према него, па да му е страв дека ќе го шутнам ако се побуни дека нешто му смета. Љубов е, ама во оваа моја љубов сме се занимавале со посериозни работи отколку што се занимаваат нашите врсници, со работи со кои дури ни моите родители никогаш не требало да се занимаваат. Не можеме да се споредиме со никого, зошто карактерно си одговараме па затоа за се бараме компромис, а он и понатаму е маж, а јас и понатаму сум жена, само што ниту јас, ниту тој ,,го немаме последниот збор,,. Секогаш бараме идеално решение. Ниту тој не копнее по жена што цел ден готви и куќата му мириса на запршка. Баш затоа што сум јас поамбициозна од него, он повеќе ме поддржува и се гордее со тоа што сум и што би сакала да станам и што се трудам да станам.
НЕ СЕ СИТЕ КАКО ТЕБЕ. И ТАТКО ТИ. И ДЕДО ТИ. И КОМШИЈАТА ТВОЈ.

И престани дечко ми вака така онака. Ете ти го татко ми, човек 50 години, занимавај се со неговата психологија, за што ја искористува мајка ми па 20 и кусур години е со неа во брак. Ај, те молам.
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Баш си смешен. Па и паметен. Бре, бре, бре.....
Модерната Кореанка не зависи од мажот па тој да и коле куче, да го дере или да го кува.
Знаат и самите тоа да го направат, што не ги прави помалку вредни во очите на мажот напротив.
Ниту тоа значи дека немаат време да си посветат себеси, еве на сликата гледаш, здрава, права, убава, румена во обравчињата...модерна корејска жена...
Кај нас е друга перцепцијата...
Е сега што е подобро, модерна кореанска или модерна македонска жена...којзнае...:D
 
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.195
Ти зборуваш за луѓе кои немаат врска со тоа како изгледа животот на некој друг, кој има нешто што се вика КАРИЕРА и што во принцип, би требало да доведе до РАЗВОЈ на земјава. Ти ме убедуваш дека дечко ми ме трпи? Тогаш, зошто ме поддржува? Не сум му го ускратила правото на свое мислење, го прашувам многу често што мисли за нешто, и кога нешто мисли дека не е во ред, не му е тешко да ми го каже тоа, а јас откако сум размислила, многу пати сум го послушала нешто да не направам. А јас не сум диктатор према него, па да му е страв дека ќе го шутнам ако се побуни дека нешто му смета. Љубов е, ама во оваа моја љубов сме се занимавале со посериозни работи отколку што се занимаваат нашите врсници, со работи со кои дури ни моите родители никогаш не требало да се занимаваат. Не можеме да се споредиме со никого, зошто карактерно си одговараме па затоа за се бараме компромис, а он и понатаму е маж, а јас и понатаму сум жена, само што ниту јас, ниту тој ,,го немаме последниот збор,,. Секогаш бараме идеално решение. Ниту тој не копнее по жена што цел ден готви и куќата му мириса на запршка. Баш затоа што сум јас поамбициозна од него, он повеќе ме поддржува и се гордее со тоа што сум и што би сакала да станам и што се трудам да станам.
НЕ СЕ СИТЕ КАКО ТЕБЕ. И ТАТКО ТИ. И ДЕДО ТИ. И КОМШИЈАТА ТВОЈ.

И престани дечко ми вака така онака. Ете ти го татко ми, човек 50 години, занимавај се со неговата психологија, за што ја искористува мајка ми па 20 и кусур години е со неа во брак. Ај, те молам.
Ne se nerviraj, te molam. Ne mi bese celta da te nerviram, ti so iznenaduvacki elokventna i intelegentna za svoite 20 godini, i na nekoj nacin mi si simpaticna. Ravnopravnost vo vrskite ne postoi, toa e iluzija. NE POSTOI nitu edno masko na svetot koe saka da bide ravnopravno so zenata. Toa e biloski usloveno, i nitu eden evolucionen skok nema toa da go premosti.

Jas ti garantiram deka eden den ke mu pukne filmot na decko ti so ravnopravnosta, ili tvojot instinkt ke pocni da go prezira tvojot decko zaradi toa sto glumi zelba za ravnopravnost...
 
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.113
Поени од реакции
8.222
Модерната Кореанка не зависи од мажот па тој да и коле куче, да го дере или да го кува.
Знаат и самите тоа да го направат, што не ги прави помалку вредни во очите на мажот напротив.
Ниту тоа значи дека немаат време да си посветат себеси, еве на сликата гледаш, здрава, права, убава, румена во обравчињата...модерна корејска жена...
Кај нас е друга перцепцијата...
Е сега што е подобро, модерна кореанска или модерна македонска жена...којзнае...:D
И јас тука се двоумам. Како патриот, ептен ми е важно да имам македонски маж, за нели, да родам македонски деца. Ама се помалку ми изгледа возможно тоа... се помалку.
 

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
И јас тука се двоумам. Како патриот, ептен ми е важно да имам македонски маж, за нели, да родам македонски деца. Ама се помалку ми изгледа возможно тоа... се помалку.
Само немој да одбереш кореанец, можно е како модерен маж, додека ти работиш и градиш кариера да те изненади со ручек...:D
 

Kajgana Shop

На врв Bottom