Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.399
Поени од реакции
5.030
Human,

посочи, што Ти лично разбра од религијата? Ама без паразитско „копи-пејст„ на нечии ставови...Нешто што е чисто Твое.
Само колку за инфо, никогаш не сум копирал нечии ставови.
Да бидам искрен, до пред извесно време сметав дека е добро и се декларирав како христијанин. Не заради тоа што верував во создавањето на земјата за 6 дена, туку заради други причини, кои и воопшто не се битни.
Од религијата разбрав дека освен незнаењето (пази, не велам лаги, туку не знаење, пошто кога ја пишувале библијата немале знаење, почнувајќи од природните појави па натака...) за некои основни работи, многу други небулози се напишани, како рајот на пример. Не знам зошто, ама уште од мал ми делуваше нереално.
Па, со време сфаќав дека религијата...... и не знае баш нешто.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да де, според Твоево мнение, ќе испадне дека родот човечки, во минатите времиња бил збирка од дебили, кои „...не знаеле ништо...„. Настрана од верата, но доволно да ја погледнеш историјата дури и површно, да фрлиш поглед на цивилизациските домети и наследените артефакти и ќе Ти стане јасно дека нема поголем „дебилизам„ од денешниот човек, кој пати од комплексот на наводната интелектуална „суперирност„; која се сведува на папагалско-паразитско конзумирање готови (туѓи) информации.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Како може вакво нешто да кажеш, кога твојата религија се базира врз догма и конзумирање на готови информации кои се исклесани во камен за вечни векови?! :eek:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да де, според Твоево мнение, ќе испадне дека родот човечки, во минатите времиња бил збирка од дебили, кои „...не знаеле ништо...„. Настрана од верата, но доволно да ја погледнеш историјата дури и површно, да фрлиш поглед на цивилизациските домети и наследените артефакти и ќе Ти стане јасно дека нема поголем „дебилизам„ од денешниот човек, кој пати од комплексот на наводната интелектуална „суперирност„; која се сведува на папагалско-паразитско конзумирање готови (туѓи) информации.
Има нешто што најверојатн си го пропуштил у школо - сигрно си билч болен таа година-две - се вика НАУКА и се тера според научен метод.

Науката, споредено со религиската догма, е во постојан развој. Секојдневно, како резултат на постојаната критичка работа на стотиците илјади научници ширум светот, севкупното тело на знаење на човештвото незапирливо се зголемува и збогатува.

Никогаш во историјата на човештвото не се откривале, изумувале и усовршувале повеќе концепти, пронајдоци и гледашта на ралноста како денес.

Твоите падавичарски коментари кои немаат никаква вистинска вредност или содржина, настрана неуспешниот сарказам, не можат да подведат ниту 6-годишњак.

Чорбаџија е барем мајстор во манипулирање со тези и факти. Ти само пишуваш глупости.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како може вакво нешто да кажеш, кога твојата религија се базира врз догма и конзумирање на готови информации кои се исклесани во камен за вечни векови?! :eek:
Сите сознанија од вероучението кое ги поседува Црквата, се категории кои се: или усвоени соборно, или проверени преку искуствата од поединци од Црквата.

Бидејќи дел од вероучението е поставено на ниво од догма, оти така ни е од Бога објавено, во догматскиот дел од учењето нема што да се проверува и одново докажува-ние не сме попаметни од Бога..

Во делот од вероучението кој реално се живее, оти верата е и процес и начин на живеење, дури и почетниците имаат искуствени сознанија, кои само ја потврдуваат точноста од вероучението, преку кои (искуствени сознанија) верните се убедени во точноста од својата вероисповосе и така се утвдрдуваат во својата вера.

Према томе, не си во право кога велиш дека учењето се зема само како готова информација, оти тоа е само дел од вистината: другиот дел се состои во личното живеење според вероиспвеста.

Ајде сега за возврат, наведи ги Твоите лични сознанија за тврдењето дека Земјата се „врти„ околу Сонцето, оти моето око ми вели дека се работи за поинаква вистина...
--- надополнето: May 31, 2011 10:29 AM ---
Има нешто што најверојатн си го пропуштил у школо - сигрно си билч болен таа година-две - се вика НАУКА и се тера според научен метод.

Науката, споредено со религиската догма, е во постојан развој. Секојдневно, како резултат на постојаната критичка работа на стотиците илјади научници ширум светот, севкупното тело на знаење на човештвото незапирливо се зголемува и збогатува.

Никогаш во историјата на човештвото не се откривале, изумувале и усовршувале повеќе концепти, пронајдоци и гледашта на ралноста како денес.

Твоите падавичарски коментари кои немаат никаква вистинска вредност или содржина, настрана неуспешниот сарказам, не можат да подведат ниту 6-годишњак.

Чорбаџија е барем мајстор во манипулирање со тези и факти. Ти само пишуваш глупости.
А ја батка, пред неколку месеци Ти напишав кои се основните и суштинкси разлики помеѓу религозниот и научниот светоглед, ама се чини дека тој ден си киднал од форумов...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Земјата не се врти околу сонцето?!?!?!?!?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Напишав: „...Ајде сега за возврат, наведи ги Твоите лични сознанија за тврдењето дека Земјата се „врти„ околу Сонцето, оти моето око ми вели дека се работи за поинаква вистина...'.

Значи, не (пре)пишувај „докази„ за тоа дека „некој„ и некаде„ кажал оти Земјата се „врти„ околу Сонцето, туку Ти лично докажи ми дека е така, оти моето око ми дава непосреден визуелен увид (а не „рекла-кажала„!) дека рано наутро, Сонцето изгрева, се движи кон зенитот и попладне заоѓа, што значи дека моето око не гледа дека Земјата се „врти„ околу Сонцето.

Повели, убеди ме дека ум во криво!

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ај да пробам со лаички јазик.
Значи вака, Сонцето е звезда, а како што знаеме звездите имаат огромна маса споредено со планетите, што значи дека Земјата е под гравитационо влијание на Сонцето, од што следува дека Земјата се движи во елиптична орбита околу сонцето.
Мислам дека ова е расчистено уште од времето на Никола Коперник и неговиот несреќен другар, Џордано Бруно.
Немора све да се докажува со голо око, може да користиме и инструменти за мерење.
Што е следно, ќе ми тврдиш дека земјата е рамна плоча?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
а како што знаеме звездите имаат огромна маса споредено со планетите,
Од кај знаиш, самиот ја измери масата од Сонцето?
--- надополнето: May 31, 2011 11:08 AM ---
што значи дека Земјата е под гравитационо влијание на Сонцето,
Само затоа што некој така кажал?

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Значи вака, Сонцето е звезда, а како што знаеме звездите имаат огромна маса споредено со планетите, што значи дека Земјата е под гравитационо влијание на Сонцето, од што следува дека Земјата се движи во елиптична орбита околу сонцето.
Мислам дека ова е расчистено уште од времето на Никола Коперник и неговиот несреќен другар, Џордано Бруно.
Немора све да се докажува со голо око, може да користиме и инструменти за мерење.
Што е следно, ќе ми тврдиш дека земјата е рамна плоча?
Откажи се, те молам, те преколнувам!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
од што следува дека Земјата се движи во елиптична орбита околу сонцето.
Ова си го препишал, оти чак и Твоето око Ти покажува сосема поинкава слика: дека Сонцето се „врти„ оклолу Земјата, па штом откриеш дека Земајата се „врти„ околу Сонцето, повели, изнеси го доказот.
--- надополнето: May 31, 2011 11:11 AM ---
Нит Коперник го знаеш, нит Бруно го знаеш....„рекла-кажала„ Ти е работава.
--- надополнето: May 31, 2011 11:12 AM ---
Немора све да се докажува со голо око,
Да де, не мора, доволно е да препишам што некој и некаде кажал...
--- надополнето: May 31, 2011 11:13 AM ---
може да користиме и инструменти за мерење.
Имаш некој таков инструмент по дома?

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Од кај знаиш, самиот ја измери масата од Сонцето?
--- надополнето: May 31, 2011 11:08 AM ---

Само затоа што некој така кажал?
Мики има математички формули за тоа, а се пресметува според должината на годината, то ест една ротација околу сонцето, далечината и гравитационата константа.
За основни поими ли ке дискутираме, мислев дека завршивме со средниот век, аман веќе!

Кога ти лично ке го запознаеш Исус, тогаш ке можеш да бараш јас лично да ги знам Коперник, Бруно или било кој друг научник.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Сите сознанија од вероучението кое ги поседува Црквата, се категории кои се: или усвоени соборно, или проверени преку искуствата од поединци од Црквата.

Бидејќи дел од вероучението е поставено на ниво од догма, оти така ни е од Бога објавено, во догматскиот дел од учењето нема што да се проверува и одново докажува-ние не сме попаметни од Бога..

Во делот од вероучението кој реално се живее, оти верата е и процес и начин на живеење, дури и почетниците имаат искуствени сознанија, кои само ја потврдуваат точноста од вероучението, преку кои (искуствени сознанија) верните се убедени во точноста од својата вероисповосе и така се утвдрдуваат во својата вера.

Према томе, не си во право кога велиш дека учењето се зема само како готова информација, оти тоа е само дел од вистината: другиот дел се состои во личното живеење според вероиспвеста.

Ајде сега за возврат, наведи ги Твоите лични сознанија за тврдењето дека Земјата се „врти„ околу Сонцето, оти моето око ми вели дека се работи за поинаква вистина...
--- надополнето: May 31, 2011 10:29 AM ---

А ја батка, пред неколку месеци Ти напишав кои се основните и суштинкси разлики помеѓу религозниот и научниот светоглед, ама се чини дека тој ден си киднал од форумов...
Постот беше одговор на ноторните дебилштини од кои си го составил. Првенствено, тврдењето дека современиот човек не знае ништо повеќе од средновековниот кога црквата владеела.

Наместо да се корегираш и извиниш, ти навлегуваш во понатамошни препирки.

Горделив си. Не чини тоа. Ќе те кажам на Господин Господин Стефан.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мики има математички формули за тоа, а се пресметува според должината на годината, то ест една ротација околу сонцето, далечината и гравитационата константа.
За основни поими ли ке дискутираме, мислев дека завршивме со средниот век, аман веќе!

Кога ти лично ке го запознаеш Исус, тогаш ке можеш да бараш јас лично да ги знам Коперник, Бруно или било кој друг научник.
gade,

наспроти сите Твои „докази„, методи, формули и инструменти, моето око секое утро ми вели дека Сонцето изгрева на исток, на пладне ми вели дека се движи „на горе„ до зенитот, а попладне ми вели дека „се спушта„ и заоѓа.

И сега, што е тука вистинито: она кое моето око непосредно го гледа или она кое „некој„ и „некаде„ кажал „нешто„ и тоа „нешто„ за мене треба автоматски да биде вистина?

Што се однесува до Христа, Него ќе Го видам јас исто како и Ти , исто како и било кој друг поединец....Само да не биде предоцна!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И сега, што е тука вистинито: она кое моето око непосредно го гледа или она кое „некој„ и „некаде„ кажал „нешто„ и тоа „нешто„ за мене треба автоматски да биде вистина?
Jasno be Miki, tvoeto oko e vo pravo. Sonceto se vrti okolu zemjata, na site normalni im e toa jasno...

Ostavi gi ovie neobrazuvanite ateisti...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom