Менструација

^Кристи^

Dreamer
Член од
1 ноември 2007
Мислења
781
Поени од реакции
41
Една другарка моја имаше преголеми болки, неиздржливи, што никакви апчиња не и помагаа ни чаеви. Отиде на гинеколог и и препишаа апчиња за контрацепција. Многу и помогнаа, одтогаш не чувствуваше болка.
Кои апчиња за контрацепција ги смируваат болките?
Нивните состојки се хормонски, значи се препишуваат за контрацепција или за пореметен менструален циклус.
Против болки се аналгетиците, а кај овие пилули (Јасмин на пример) нема ни А од аналгетично дејство.

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Нееее, Псај немој Вентор. Во здравје Ацид отвори тема, видел на Гугл дека Вентор биле забранети во околу 100 држави мислам, а кај нас се даваат без рецепт. Немој да ги пиеш.

Немогучеееееее!
Неееееееееее :nesvest:
Не смее да има крај на моиве маки, нели?!!! :(

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.879
Поени од реакции
20.505
Немогучеееееее!
Неееееееееее :nesvest:
Не смее да има крај на моиве маки, нели?!!! :(

Да да у право е Џени, забранети се во бааги земји и ја ги пиев заради јаки забоболки, ама сега нема шанси ќе си идам на време на стоматолог и готово:smir:
Вака сега за да ви се смират малце менструалните болки, пред да добиете земајте вагиналети на база на кантарион и мислам дека треба малку од малку да помогне:smir:

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Кои апчиња за контрацепција ги смируваат болките?
Нивните состојки се хормонски, значи се препишуваат за контрацепција или за пореметен менструален циклус.
Против болки се аналгетиците, а кај овие пилули (Јасмин на пример) нема ни А од аналгетично дејство.
Mikroginon..на самите апчиња си пишува дека може да го спречат болниот менструален циклус.

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
kafetin menstrual ne vi pomagaat li?I jas lapnuvav ketonal porano ama go zaebav zeludnikot pa se prefrliv na ovie drugive...Inaku naroden lek cajce od kantarion...mnogu gorci mnogu e nevkusno ama efikasno e i vishnovka isto, rakija so vishni..lele ova kako e vkusno ej..pa so cokolatce ako go kombinirate:vozbud:mmm..ako nemate mnogu jaki bolki ke vi pomogne. Kaj mene bese bezuspesno! Majka mi ni nabavi edno shishence, za da imame so sestra mi, ama nie pustite zelni za alkohol go popivme pred da dobieme...se sekavam sekoja vecer pred spienje od shishe kako nekoj alkoholicari:pos:Ubaini...

Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Море какви топли облоги....
ладна ракија од замрзнувачот,за 2 минути си како нов:) топли облоги како не:)
Се се лечи со ракија:pos2:
a rakijata koga ke ja stavis na stomak ne zagreva milsis?Pa toa ti e isto kako ogan da si stavila i taa gi dilatira krvnite sadovi.

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Кетонал го земаш за спазми?!
Тој е силен аналгетик за болки во грбот, колената, вратот, за остеоартритис, реуматоиден артритис!
Нема ваљда малечко девојче ко тебе да се труе да си прај со сила улцери само ради менструални спазми, шо многу брзо поминват со топли облоги или топол чај.
Па уште по 2-3 :tapp: па и скраја да е во комбинација со Аспирин.
Го уништува желудникот, мислам потполно има негативни ефекти кон дигестивниот систем.
што ако сум мала уште
имав болки и првпат кога добив..секој нареден пат болките стануваа се поголеми и понеиздржливи
последниве неколку месеци ми е многу лошо
ме боли стомак и пред да добијам,имам болки и во грбот и мачнина
а кога ке добијам..ах се надевам никогаш нема да почуствуаш такви болки:smir:
еднаш ај ке ги слушам постарите и не се напив 2 часа откако добив
имав такви НЕИЗДРЖЛИВИ болки..дури и нагони за повраќање, температура дури ни воздух неможев да земам :nesum:
одтогаш гајле ми е што другите ми викаат да не пијам кога докторите ми дозволија штом имам такви болки
пијам веднаш кога ке добијам и после на секои 6-7 саати
а ако имам болки 2 ден пијам спасмекс ама гледам да не пијам било какви апчиња после првиот ден
ај се надевам некогаш ке ми поминат овие болки:nesum:

liana

ја знае вистината
Член од
10 август 2007
Мислења
687
Поени од реакции
46
што ако сум мала уште
имав болки и првпат кога добив..секој нареден пат болките стануваа се поголеми и понеиздржливи
последниве неколку месеци ми е многу лошо
ме боли стомак и пред да добијам,имам болки и во грбот и мачнина
а кога ке добијам..ах се надевам никогаш нема да почуствуаш такви болки:smir:
еднаш ај ке ги слушам постарите и не се напив 2 часа откако добив
имав такви НЕИЗДРЖЛИВИ болки..дури и нагони за повраќање, температура дури ни воздух неможев да земам :nesum:
одтогаш гајле ми е што другите ми викаат да не пијам кога докторите ми дозволија штом имам такви болки
пијам веднаш кога ке добијам и после на секои 6-7 саати
а ако имам болки 2 ден пијам спасмекс ама гледам да не пијам било какви апчиња после првиот ден
ај се надевам некогаш ке ми поминат овие болки:nesum:
ич да не се секираш, пијам кетонал повеќе години и воопшто не ми се случило ништо со желудникот, се консултирав и со гинеколог и рекоа дека мозжа да продолжам
знам кави се тие болки:smir:
нема да ти веруваат се додека не осетат на своја кожа, јас ако не се напијам се онесвестувам од болка, а за овие бабински лекови, батали.
нема да помогне, се пробав, од ракија на стомак (никогаш повеќе) до едни капки што се ставаат на шеќер и се јадат
ништо од тоа, само изгубено време на експерименти

Goddess of Chaos

Nixe Nox
Член од
16 август 2005
Мислења
6.250
Поени од реакции
229
Кај мене спазмекс и кафетин менструал не функционираат.

Можам и сите да ги кркнам и џабе, јок ефект освен лошење. :))

Ко шо читам...нема ап без негативен нус ефект, јебига.
Само да глеаш помалите зла да ги одбереш според индивидуалниот организам.
Знае ли некој шо е проблемот со Вентор?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Знае ли некој шо е проблемот со Вентор?
Забранет е(во повеќе земји во светот) затоа што ги прави парче желудникот и црниот дроб.
Јас кога ќе добијам само еден аналгин земам и толку. Болките се смируваат. Друго ништо не ми е потребно(барем не се` уште). Само што знае на моменти да ме фати грч во ногата.

Elena F.Sinatra

Temper Tantrum
Член од
5 август 2008
Мислења
227
Поени од реакции
15
Kафетин менструалот, и не би го употребувала, покрај фактот што и повеќето се жалат дека не делува на болките.
Башка содржи и ибупрофен, комерцијално име, Бруфен, исто така од групата на нестероидни анти-инфламаторни лекови, како и ketonalot, кои се доста штетни за желудникот, иако сега има таблетки кои се обложени со заштитен филм, па се разградуваат тек во цревата... дискутабилно дали не се штетни за цел дигестивен систем.
Не би ги користела при менструални болки, иако знаат да бидат доста интензивни, сепак има други побезбедни алтернативи...

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
Да не се подречам ама вакви болки како овие кои ги пишувате немам, ке ме заболи стомакот првиот ден, ке го чувствувам подуен ко балкон , ама такви болки не, и не се секавам кога сум пиела апче против менструални болки

Член од
31 мај 2008
Мислења
402
Поени од реакции
51
Ауууууу... Боли и тоа како... Кога треба да ми дојде не, првите два три дена исто така, ама четвртиот ден ми е умирање... Чај од нане најмногу ми помага. Ама некогаш ни тоа, па посегнувам и по ибупрофен, кога веќе не можам да издржам и болката за минут до два ја снемува... Иначе и ракија сум пиела, сум ставала марамче натопено во ракија на стомак, флаша со топла вода... Во такви моменти уште што нема да пробам...
Иначе го добив неколку дена пред да полнам 13. Не ми беше нешто непознато, повеќето мои другарки го добија пред мене, и учев од нив :pipi:

Член од
7 февруари 2007
Мислења
44
Поени од реакции
1
ЈАс да чукнам у дрво , не ме боли многу , т.е. во споредба со другарките не ме боли ич а знам они се виткаат од болки . Вториот , третиот ден може малку грбот да ме заболи ама толку , а апчиња никад не сум пиела. И среќа не ми трае долго. Инаку колку што знам не треба да се ставаат топли облоги зашто од топлото уште побетер е...

Kajgana Shop

На врв Bottom