Христијанството и проблемот на злото

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ќе Ти напишам пак, па се надевам дека „...од втора...„ ќе Ти текне: слободната волја ни е ВРОДЕНА.
Со тоа што ќе ја прогласиш за вродена, не го поништуваш концептот за Бог кој веќе ја има, знае иднината, што ја прави слободната воља невозможна.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.001
Поени од реакции
83.385
Па тоа следува од тезата дека Бог го создал времето. како може креацијата да биде поголема од креаторот?
Зависи што ти значи поголема.
Што и да ти значи, ништо не е поголемо од Господ.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ти си смешен. Зборуваш за ултимативни премиси, како слободна воља од аспект на Господ. А ти самиот немаш никаков друг аспект освен инкарнатскиот.
Ти скроз се загина, па ќе ти дадам време да се прибереш...

--- надополнето ---

Зависи што ти значи поголема.
Што и да ти значи, ништо не е поголемо од Господ.
Се разбира дека не, само изгледа дека времето му избегало од кнотрола...

ццц, му се лизна...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
@MIKI1
Како не ти е јасно човече доколку Бог ја знае иднината тогаш едноставно не постои слободна воља, затоа што таа иднина е веќе поставена, што и да одбереш ти.
Решението на овој парадокс е едноставно - Бог не постои.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.001
Поени од реакции
83.385
Се разбира дека не, само изгледа дека времето му избегало од кнотрола...

ццц, му се лизна...
Ти го осозна ова со научни методи?

--- надополнето ---

@MIKI1
Како не ти е јасно човече доколку Бог ја знае иднината тогаш едноставно не постои слободна воља, затоа што таа иднина е веќе поставена, што и да одбереш ти.
Да, во апсолутот. Но, на инкарнатско ниво - постои.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Ех, морам да одам сега, ќе му дадам време на Мики да се прибере од нокдаунот, па да се врати и да сецира туѓи постови на букви и да ги анализира.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Со тоа што ќе ја прогласиш за вродена, не го поништуваш концептот за Бог кој веќе ја има, знае иднината, што ја прави слободната воља невозможна.

Мудро велиш, ај сеа да ја затвориме темава...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ти го осозна ова со научни методи?

--- надополнето ---

Да, во апсолутот. Но, на инкарнатско ниво - постои.
Објасни малку за ова инкарнатско ниво, не сум запознаен со поимот.

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
@MIKI1
Иднината ја креира човекот со својот избор. Е сега може да се каже дека секој чекор го предвидел Бог па повторно човекот е ограничен од Божествениотѕ принцип. Ти бе гаде секогаш кога дебатираш се сведуваш на идејата дека нема Бог. Значи според Тебе Бог предвидел се-нема слободна воља- нема Бог. Како го извлече овој генијален заклучок. Бог е име за онаа створителска универзумска енергија (првиот прасак) од која почнало се. Бог е хармонија.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Иднината ја креира човекот со својот избор. Е сега може да се каже дека секој чекор го предвидел Бог па повторно човекот е ограничен од Божествениотѕ принцип. Ти бе гаде секогаш кога дебатираш се сведуваш на идејата дека нема Бог. Значи според Тебе Бог предвидел се-нема слободна воља- нема Бог. Како го извлече овој генијален заклучок. Бог е име за онаа створителска универзумска енергија (првиот прасак) од која почнало се. Бог е хармонија.
Има дебата од пред 300 години за проблемот на слободна воља и омнипотентен Бог, не сум го измислил јас тоа.Јас сум атеист и затоа се изјаснувам дека бог непостои, а тоа ти што ми го кажуваш не е христијанскиот бог туку твое видување на концептот.Ти си деист значи.
Јас лично мислам, како рационално суштество од 21ви-от век(запази го тоа јас, лично), дека логички не е возможно постоењето на омнипотентен христијански бог(Дали бог може да направи доволно голем камен, кој неможе да го крене.) кој секојдневно се меша во твоите работи и ја знае иднината однапред.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ех, морам да одам сега, ќе му дадам време на Мики да се прибере од нокдаунот,
А дека е това нокдауно?

Изнесуваш приватни убедувања на форумов и што очекуваш: некој да Ти ги потврди дека се точни, или некој да ги побие?

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Има дебата од пред 300 години за проблемот на слободна воља и омнипотентен Бог, не сум го измислил јас тоа.Јас сум атеист и затоа се изјаснувам дека бог непостои, а тоа ти што ми го кажуваш не е христијанскиот бог туку твое видување на концептот.Ти си деист значи.
Јас лично мислам, како рационално суштество од 21ви-от век(запази го тоа јас, лично), дека логички не е возможно постоењето на омнипотентен христијански бог(Дали бог може да направи доволно голем камен, кој неможе да го крене.) кој секојдневно се меша во твоите работи и ја знае иднината однапред.
А зошто да го крева каменот, ќе направи да снема гравитација ;)

Член од
19 ноември 2009
Мислења
499
Поени од реакции
84
Почитувам твое мислење дека според Тебе логички непостои Универзумска моќ. Тоа е твој личен став кој неможе да го смени моето мислењето за постанокот на универзумот. Ова се вечни дебати без крај. Еден убав ден ќе се најдеме сите горе па ќе видиме кој од нас ќе биде повеќе изненаден.

Kajgana Shop

На врв Bottom