Христијанството и проблемот на злото

T

Tetro

Гостин
Тоа на Мики и на таквите како него им е единствената цел. Во недостиг на одговори почнуваат да тролуваат, да ја разводнуваат темата, да лупаат глупости. За тоа се платени...
Не би рекол дека се платени, само имаат поинакви гледишта. Ги почитувам сите религиозни до одреден степен...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.001
Поени од реакции
83.385
Ја усравте и оваа тема.

Патетично.
Патетично е тоа како некој што мисли дека го фатил Господ за муда, така и се однесува на јавен форум. (....ај по дома, разбирам)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
П.С. Ја иам 480 интелегенција и прадедо ми бил маркиз.
Се гледа. Слушај, ако ти е глупава темава, не учествувај во неа. Ние глупаците ќе си потресиме глупости, и така. Ако од друга страна имаш нешто да кажеш за темата, имаш таму тези, повели спори...

Едноставно...

--- надополнето ---

Не би рекол дека се платени, само имаат поинакви гледишта. Ги почитувам сите религиозни до одреден степен...
А не, за Мики се лажеш. Тој е платен пропагатор.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто постои зло во светот и кој го создал? .
Злото не е создадено и злото нема своја природа, нема своја суштина, нема своја супстанца. Злото постои како антипод на доброто, или поинаку, злото е инаетење.противење на доброто. Бидејќи Бог не го створи злото, единствен начин да постои злото е само доколку злото е акт, чин, дело на противење на доброто. Едно од имињата кое го има ѓаволот, именувано е како „сатана„ што значи „птроривник„, т.е. ѓаволот се противи на поредокот и на волјата Божја, а токму тоа противење е причина за појава а не за постоење на злото.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
@Мики: Ако ова во цитатот е точно, кажи ми дали е исплатливо?
Мики не бара многу, со малку е задоволен. Да не го набркуваат од синодот, да му фрлат по некоја корка леб и така, нешто ситно. Еден ден може ќе го ќари и рајот, не можеш да знаеш.
А методот на дискусија му е фантастичен, го зема твојот пост и го дели на букви, па ја коментира секоја. Кој има желба, нека спори со него на тој начин.

--- надополнето ---

Злото не е создадено и злото нема своја природа, нема своја суштина, нема своја супстанца. Злото постои како антипод на доброто, или поинаку, злото е инаетење.противење на доброто. Бидејќи Бог не го створи злото, единствен начин да постои злото е само доколку злото е акт, чин, дело на противење на доброто. Едно од имињата кое го има ѓаволот, именувано е како „сатана„ што значи „птроривник„, т.е. ѓаволот се противи на поредокот и на волјата Божја, а токму тоа противење е причина за појава а не за постоење на злото.
Мики, тезите, Мики, не лупај глупости, се дави темата...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како е можно да постои зло во светот кој е создаден од Доброто и Љубовта?
Можно е, оти Бог го допушта постоењето и на можноста за чинење зло, оти Бог е дарител и на нашата слободна волја, која Он ја почитува и не ја принудува, па така секој од нас може да стори и добро и зло.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Можно е, оти Бог го допушта постоењето и на можноста за чинење зло, оти Бог е дарител и на нашата слободна волја, која Он ја почитува и не ја принудува, па така секој од нас може да стори и добро и зло.
Па нели е семоќен и надвор од времето, па знаел дека нашата слободна воља ќе донесе до злото. Тогаш зошто воопшто стварањето?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
М
Мики, тезите, Мики, не лупај глупости, се дави темата...
Заратустра бе, јес да ми е под чест, ама еве ќе напишам: ајде човек, провери со го тоа твојот јааак И-КУ! Очигледно е дека не си способен да прифатиш давање одговор на поставено прашање!

Имај пријатен работен ден. Може некој друг член ќе Ти понуди одговор кој ќе Ти биде по кеифот!

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Заратустра бе, јес да ми е под чест, ама еве ќе напишам: ајде човек, провери со го тоа твојот јааак И-КУ! Очигчедно е дека не си способен да прифатиш давање одговор на поставено прашање!

Имај пријатен работен ден.
Да, со болдирани и букви и зголемен фонт се се докажува. Сега ти е малку жал што немаш и оганче да ми покажеш како си дозволувам да Богохулам...

--- надополнето ---

Е да, нетемпоралноста на Бог, повлекува уште една последица по слободната воља, имено ја прави слободната воља непостоечка. Ако сите настани во Божјиот ум веќе се случиле, односно тој поседува вонвременско знаење за нив, слободната воља е илузија, затоа што се веќе се има случено. Не сакав ова да го уфрлам во првиот пост, за да не се збунат интелектите како твојот, ама кога веќе напомена...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@Мики: Ако ова во цитатот е точно, кажи ми дали е исплатливо?
Да, се надевам дека ќе ми биде уште поисплатливо, на крајот од Светот, оти сега-засега ме плаќаат саде бедни 1350 Евра месечно...

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
40 одговори, а не видов ниту еден аргумент, ниту некој културно да се изрази. Ако форум е место за дискусија, а вака изгледа дискусија помеѓу разумни луѓе, јас попрво би дискутирал сам со себе. Пријатно мерење муда и на здравје лечење фрустрации.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Она кое мене лично ми „оди„ на нервниот систем, тоа е ситуацијата во која се јавува член на форумов, поставува прашања а не ги прифаќа одгворите (со кои не мора да се согласи!) а посебно ме нервира кога пишуваат формуџии, кои априорно (небаре 100%-тно сигурни!) изнесуваат „тези„ дека, џоа, не постои Бо, не постои душа, не постои слободна волја, дека се раѓаме џоа „чисти табли„, а згора на све, поставуваат прашања, кои ни во лудило не можат да се одговорат, доколу ги исклучиме и Бог и нашата слободна волја, која, патем кажано, „фабрички„ ни е вградена/вродена! Па секој здраворазумен атеист, кон не подлегнал на марксистичко-дарвиновско-фројдосвко „перење„ на умот свој, едноставно ЗНАЕ дека одредени особини ни се дарувани по РАЃАЊЕ!

И сега? Пак истите тези, пак истите бесцелни прашања....на кои нити еден даден одговор нема да биде прифатен од поставувачите на таквите прашања, на кои ни самите поставувачи не се способни да дадат ниту задоволителен а камо ли точен одговор.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Она кое мене лично ми „оди„ на нервниот систем, тоа е ситуацијата во која се јавува член на форумов, поставува прашања а не ги прифаќа одгворите (со кои не мора да се согласи!) а посебно ме нервира кога пишуваат формуџии, кои априорно (небаре 100%-тно сигурни!) изнесуваат „тези„ дека, џоа, не постои Бо, не постои душа, не постои слободна волја, дека се раѓаме џоа „чисти табли„, а згора на све, поставуваат прашања, кои ни во лудило не можат да се одговорат, доколу ги исклучиме и Бог и нашата слободна волја, која, патем кажано, „фабрички„ ни е вградена/вродена! Па секој здраворазумен атеист, кон не подлегнал на марксистичко-дарвиновско-фројдосвко „перење„ на умот свој, едноставно ЗНАЕ дека одредени особини ни се дарувани по РАЃАЊЕ!

И сега? Пак истите тези, пак истите бесцелни прашања....на кои нити еден даден одговор нема да биде прифатен од поставувачите на таквите прашања, на кои ни самите поставувачи не се способни да дадат ниту задоволителен а камо ли точен одговор.
Мики, пак лупеташ?

Ајде вака, како на 4 годишно дете. За да постои концепт на слободна воља, мора иднината да се нема случено. Се сложуваш? Е сега, ако Бог е семоќен, а со тоа надвор од времето, тој може минатото , сегашноста и иднината да ги поседува, гледа, знае во еден момент. Тоа значи дека она што ние го нарекуваме иднина веќе се има случено, затоа што Бог го знае. Тогаш за каква слободна воља зборуваш? Мисли Мики, мисли.

Од друга страна, ако Бог не ја знае иднината, тогаш тој не е семоќен. Угоре високо, удолу длабоко?

Може да го објасниш парадоксот?

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Не знам за вас, ама кај мене на екран нема огромно копче "REPLY" што ми создава електро-шокови ако не го притиснам.

Kajgana Shop

На врв Bottom