Дупки, многу дупки на патиштата! Не личи на ништо,Африканска земја на Балканот

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Проект "Скопје 2014" (не дека е нешто што не е потребно туку нешто што не се прави секој мандат) - 200 милиони евра. Тоа за четири години.
Не знам зашто се сети за този проект,но... штом велиш да кажем и за него.
И каков ефект ке има врз икономиката излеjaната склуптора на човекот Х во Италиja,Србиja или на друго место?
Дали ке носи профит или ке са само потрошени пари за да се направи едно,второ или трето без може да се вратат парите? А перверзиjaта за да уште поголема и камата ке се плакja,заштото мора да е готово до 2014.
Jaс ти кажав - 400 милиона са около 200-250 км автопат. Нито една држава на Балканот не е стигнала до моментот когато да не j треба градене на автопат,заштото има доволно. Пази,това само автопат,а железници,а енергетски систем,а гасификациja?
Да не зборуваме дека никоj не разгледува тревожниот факт дека РМ има един автопат и железница (по коридор 10) и това е се. Това треба да ви е прашане от националната безбедност на државата ви,заштото видовме што стана при една блокада на този коридор.
Ке станат 20 години вие се уште не извадивте изводи от това што препативте.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Темава е...

:)

E

emission

Гостин
Додека се фалат овде , од 9 милиони популација во 1990 година, па 8 милиони во 2001 сега според најновиот попис од 2011 имаат 7.350 000 жители. Подобар показател од тоа здравје. Џабе мудруваат дека течело мед и млеко кај нив таков негативен наталитет нема никаде во светот. Ни самите не си веруваат што пишуваат тука.

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.547
Поени од реакции
5.856
А да ја отвереше темава некој како мене одма ќе му се нафрлевте, одма канта бла бла.:pos2:

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
хахахах романците нашле да зборат за бугарите ... смешки, пред 4 год бев во букурешт во сред центар дупки имаше поплава во сред центар, глеав луѓе како јадат смоки од земја, деца како дуваат лепак на сред плоштад, цигани.. како во шутка да си. А автопатот до таму ... е за тоа немам забелешки

Член од
14 август 2006
Мислења
45.410
Поени од реакции
84.708
А зошто би им се смееле на Косово и Албанија? Кога донесувам некоја вест од соседите , како тие напредуваат , не ми е целта да навредам македонци или нешто друго , пошто и сам живеам во Македонија и би сакал тие позитивни примери да станат и наша реалност.

Целта ми е да се освестиме.

Тали памтиш кога илјадници Бугари кај нас вадеа леб , со продавање на бонбони и мастики , чорапи, кашкавал и сирење , дури и проституција ... кај се сега бугарите а кај ние?

Разликата меѓу нас и соседите е дека тие биле полошо од нас , но сега тие градат , а нас ни се уништуваат и тие патишта што ги имаме , од Гостивар до Охрид мизерија , од Окта се до Куманово автопатот е мизерија-уништен, кој се возел знае , натаму кон исток , и кон Битола , Прилеп... не знам како е , сигурно и таму е катастрофа.

Разликата е , соседите порано се возеле на патишта за коњи , а ние сме имале асфалт , сега ние се возиме на уништени патишта , а тие градат нови.

Јас подобро мислење би имал за земја која била мизерија но сега шиба напред , одошто за земја која шибала порано , а сега уназадува.

Еве автопатот кој се изгради во Албанија , во еден од најтешките предели во Европа, со должина од 174км (еднакво на речиси моменталната дистанца меѓу Скопје-Охрид), со многу мостови, ископувања и тунел од 6км (погледни после 0:50 минута)

Исто така ќе се изгради автопат за Елбасан, мислам дека во тек е изградба и на магистрала или автопат Тирана-Дебар , со новиот пат ќе се скрати делницата за 85км.

Бугарија исто така си гради 120км автопат и кој знае уште колку други патишта.

На Косово исто така е во тек изградба на 118км автопат
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=110410

, а ќе се гради автопат и од Приштина до границата со Македонија од 55км.

Косово ќе гради автопат до Македонија
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=897317D6761FFC4DB89B58A50D8E0D36
У право си. Веднаш одкога го напишав постот видов дека сосема погрешно сум се изразил. Нормално е дека и така ќе бидам сфатен.
Она што сакам да го потенцирам е дека само Косово и Албанија се зад нас, според некои воопштени норми. Е сега, факт е дека Албанија граби побрзо напред од нас и дека со вакво темпо, веројатно и таа ќе не престигне. За Косово жалам, можеш колку сакаш да се искршиш со постување на се и сешто, не гледам некакво суштинско подобрување таму.
Никако не треба да им се смееме на Косово ниту на Албанија, а не па на Бугарија.
Едноставно, тоа е менталитетот на овој народ, само да лае и вреска делумно од (духовна?) некадарност и немоќ.
Така е и кога станува збор за воочување на реалноста во Македонија, особено кога се во прашање односите со вас Албанците.

Всушност ме нервираат карактеристичните оф-топици на вакви теми (кои одаваат искомплексираност), кои само ја покажуваат духовната состојба на овој напатен народ.

I

Iblis

Гостин
Н
Дали ке носи профит или ке са само потрошени пари за да се направи едно,второ или трето без може да се вратат парите? А перверзиjaта за да уште поголема и камата ке се плакja,заштото мора да е готово до 2014.
Jaс ти кажав - 400 милиона са около 200-250 км автопат. Нито една држава на Балканот не е стигнала до моментот когато да не j треба градене на автопат,заштото има доволно. Пази,това само автопат,а железници,а енергетски систем,а гасификациja?
Да не зборуваме дека никоj не разгледува тревожниот факт дека РМ има един автопат и железница (по коридор 10) и това е се. Това треба да ви е прашане от националната безбедност на државата ви,заштото видовме што стана при една блокада на този коридор.
Ке станат 20 години вие се уште не извадивте изводи от това што препативте.
Сега дури те приметив fmi-чо :) иначе тамам ти е муабетот ама многу апашки , еден километар автопат со две ленти за возење и една за застанување по секоја насока со севкупна сигнализација( вкупно 6 ленти) чини 1.5М долари. :toe:

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
Сега дури те приметив fmi-чо :) иначе тамам ти е муабетот ама многу апашки , еден километар автопат со две ленти за возење и една за застанување по секоја насока со севкупна сигнализација( вкупно 6 ленти) чини 1.5М долари. :toe:
а, не калкулираш по тој автопат ако треба мост или тунел да се направи? или не дај Боже повеќе од еден?

I

Iblis

Гостин
а, не калкулираш по тој автопат ако треба мост или тунел да се направи? или не дај Боже повеќе од еден?
Абе ако треба да се копа и тунел под земја (да лиши на Ла Манш) има милијарди да летаат:tapp: Муабетот ми беше пред пар години кога во Бугарија се градеше автопат беа лапнати две ленти, пошто на некој мѕ се можеше затоа на FMI му е преценета вредноста за километар.:helou:
П.С. Да си бидам искраен не е до fmi работава, ниту до Бугарите , јас сум сигурен дека и нашиве би и ќе "голтаат" асвалт, ако е од туѓи пари.Би бил и разочаран ако не го направат тоа :back:

H

HITCH

Гостин
Сега, кога ќе ги продадат компирите, што ги украдоа од кај ѓупциве, изгледа планираат патиштата да ги направат. :tv:

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Сега, кога ќе ги продадат компирите, што ги украдоа од кај ѓупциве, изгледа планираат патиштата да ги направат. :tv:
Патишта вп БГ се прават. Колко и да са лоши пак са по убави од вашите. И нема да се плашите.
Компирите не може да ви ги откраднеме оти до них со кола не можеме да идеме.
Ама пак споменици бол ке имате за сметка на патиштата:smir:

H

HITCH

Гостин
Патишта вп БГ се прават. Колко и да са лоши пак са по убави од вашите. И нема да се плашите.
Компирите не може да ви ги откраднеме оти до них со кола не можеме да идеме.
Види вака Татар, патиштата кај вас да се правеа, до сега ќе се направеа, оти нели вие сте во ЕУ, па имате крава за молзење. Кај вас бе Татар само се краде прво од ЕУ фондовите, кои едно време ви ги укинаа, после отидовте кај ѓупциве им крадевте пензии и кога помисливме дека не можете да направите нешто подолно вие се фрливте на крадење компири. :tapp:

Јас сум горда на мојот народ! Македнците не крадат, Македонците подаруваат. На пример ние ви подаривме јазик, историја... а вие бе Татар, преку леб погача, одма се фрливте да си присвоите се. Тоа покажува кој народ каков е.

П.С. Ние имаме автопати со по 3 ленти во една насока, на кои нема кратери на патот. Штом имаме веќе патишта, кои мора да се одржуваат за да не станат како вашите, ние ете се фрливме на градење споменици. Јбг Татар пак сме пред вас. Џабе ви се и НАТО и ЕУ пак за ништо не ве бива. :toe:
Лопов си е лопов!

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Оди бе, прајте се умни во Татарстан 2.
"Скопје 2014" не е само споменици туку во најголем дел административни згради, театри, музеи.. А вие можете само завидливо да кљанкате за кило компир.
Ебате грдиот, мафијашки, злосторнички, типично татарски аватар.

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Види вака Татар, патиштата кај вас да се правеа, до сега ќе се направеа, оти нели вие сте во ЕУ, па имате крава за молзење. Кај вас бе Татар само се краде прво од ЕУ фондовите, кои едно време ви ги укинаа, после отидовте кај ѓупциве им крадевте пензии и кога помисливме дека не можете да направите нешто подолно вие се фрливте на крадење компири. :tapp:

Јас сум горда на мојот народ! Македнците не крадат, Македонците подаруваат. На пример ние ви подаривме јазик, историја... а вие бе Татар, преку леб погача, одма се фрливте да си присвоите се. Тоа покажува кој народ каков е.

П.С. Ние имаме автопати со по 3 ленти во една насока, на кои нема кратери на патот. Штом имаме веќе патишта, кои мора да се одржуваат за да не станат како вашите, ние ете се фрливме на градење споменици. Јбг Татар пак сме пред вас. Џабе ви се и НАТО и ЕУ пак за ништо не ве бива. :toe:
Лопов си е лопов!
Ного мака се е собрала во душата ти. Те жалам.
А дали крадете или не нема да се ровам во тетин Гугле. Знам од опит. През недела сум во МКД. Знам и патишта.
Ова дека го пишуваш и сама не си веруваш.

За историја и писмо и кои краде?
Кога вашите историчари ке посмеат да седнат со светските и да дискутират, а не да бегат тогаш ке се говори. А до тогаш и споменик на Наполеон да направите и да викате дека е ваш, само вие ке си верувате.

Така што пиини един чаи, олаби малко. Може да доидеп и при нас во Банско да се успокоиш. Да видиш дека е живел и прашаш банскалии и роднините на Вапцаров каков е.:)
Компири имаме, и патот од Петрич или Горна Джумаиа е добар. Нема кратери.

Грехче.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Дупките постојано ќе се прават доколку не се одржуваат патиштата, без разлика дали ќе се направат 10 нови автопати или 1.

Проблемот со балканските земји е што не се грижиме за нив и нашите влади не се одговорни, џабе една ќе излезе со проект за другата да го сруши итн.

Најдобро би било Македонија и Бугарија да поднесат кандидатура за организирање на некое Европско првенство па да влезат пари и нешто да се изгради во дедлајнот. Па наредни 20 години ќе спиеме мирно.

Kajgana Shop

На врв Bottom