Турција и Русија во битка за Македонија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Da bese,ama kakva vrska ima togasnata Turcija i segasnata Turcija????

Това е друга Турциja?
Сам можеш да заклучиш што е обштото е каква беше Турциja преди планот Маршал и след него и сите видове донации како крило на НАТО.
Пропушти да ми отговориш,дали има култ ком личноста и дали заветите на Ататурк дозволуват религиозни права,кои днес се практикуват jaвно.
Можеш да ни цитираш чл. 301 от турскиот наказателен кодекс (lawbook)?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Факт е дека Турција никогаш не се откажала од интересите на Балканот,
но сакаш наречи ги нео-османизам, нео-турцизам,
тие немаат врска со религијата.
Дури и на прост набљудувач како мене му е јасно дека со религиозен експорт Турција нема да постигне ништо,
но со економско влијание може да го завладее пола Балкан.
Турција во Македонија конкретно, гради фабрики, бензински пумпи, а не џамии.
Тоа што било полумесецот, сега се Улкер, Зираат, Коч Груп.

И еднаш засекогаш треба да е јасно, дека парите и интересот се единствениот фактор за надворешна политика на секоја поразвиена земја во светот.
Нема религија, нема иделогија, нема славјанство.

Пример - САД(западна христијанска демократија) и Саудиска Арабија(исламска апсолутна монархија) се најголеми сојузници.
Това не може да се приме на 100%. Впреки законите во Турциja,които забрануват забулване на жените (което е чисто религиозен симбол) на публични места и носене на фес от мажете,се уште се практикува предимно забулването на жените,а можеш да го видиш и от жената на Ердоган во публични посети,което е многу силно критикувано от светските среди во Турциja и от армиjaта.
Керка на председателот или на премиерот одби да се ракува со маж ако не се лажам беше Берлускони на свадбата си.
Ако државниот врв публично демонстрира вакво нешто,што значи?

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
fmi ako imas negativna namera,kako i sekogas, da ja upropastis temata so bugarski finti, po ubo ne se obiduvaj..

Nema nikakva vrska tvoite komentari so temata na Turcija i Rusija vo bitka za Makedonija

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Това не може да се приме на 100%. Впреки законите во Турциja,които забрануват забулване на жените (което е чисто религиозен симбол) на публични места и носене на фес от мажете,се уште се практикува предимно забулването на жените,а можеш да го видиш и от жената на Ердоган во публични посети,което е многу силно критикувано от светските среди во Турциja и от армиjaта.
Дебатираме за надворешна политика, а не за жена му на Ердоган.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Не би се расправал околу историјата во првиот дел од постот иако има многу работи да се разјаснат ,само кратко и јасно ке ти кажам ,после 500 години турци народот останал македонски ,па ти сега размисли на тоа место да биле срби или бугари што ке останело..
Околу глупоста дека Турција сака да врши исламизација можам да кажам дека тоа е повеќе од смешно
Едно прашање за тебе ,колку државни функционери од други земји до сега покажале јасно страна за Македонија колку што тоа го направија сите високи функционери од Турција- ни еден
Кути и биди држи палци Турција да не “окупира“ економски и по можност да ги купи сите гејски инвестиции што Шупчо им ги даде за џабе,во најмала рака луѓето кои работат таму нема да бидат омаловажувани од педериштата грчки на начин на кој го прават тоа сега.
Не знам дали ке ти влезе во глава дека целава заебанција околу името ,а тоа подразбира интеграции,е резултат на Грција во чија игра убаво се фатени и Србија и Бугарија па и Русија ,да не правиме моабет за црквата..
Целата заебанција околу името е поради државниот апарат на комунистичката партија на Македонија која наместо да има идеал на независна Македонија они до последен момент и поред препораките на Бадентер го чекаа Милошевич.

Турција го напушти секуларизмот, значи таа со својата дипломатија и економија ќе ја носи и својата филозофија на живот.
Јас сум директно вклучен во градежниот бизнис и добро знам како работат Турците.
Главни партнери им се домашни Турци и Албанци, а ако не покриваат одреден дел тогаш влегуваме ние, Македонците.
Препорака во сите набавки, материјалите да имаат турско потекло.
Не велам јас да се затвориме и да ги одбираме партнерите.
Не треба да фрламе само на карта Турција или само на карта Русија.
Економијата треба да се отвори за сите но и да се искористат предностите кои ни се дадени како словенски народ кај Русија.
Русите имаат историски долг кон Македонија, но не нема таму, ги нема нашите барања, после ни се криви Бугарите и Србите.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Целата заебанција околу името е поради државниот апарат на комунистичката партија на Македонија која наместо да има идеал на независна Македонија они до последен момент и поред препораките на Бадентер го чекаа Милошевич.

Турција го напушти секуларизмот, значи таа со својата дипломатија и економија ќе ја носи и својата филозофија на живот.
Јас сум директно вклучен во градежниот бизнис и добро знам како работат Турците.
Главни партнери им се домашни Турци и Албанци, а ако не покриваат одреден дел тогаш влегуваме ние, Македонците.
Економијата треба да се отвори за сите но и да се искористат предностите кои ни се дадени како словенски народ кај Русија.
Русите имаат историски долг кон Македонија, но не нема таму, ги нема нашите барања, после ни се криви Бугарите и Србите.
kade gledas more covek rezimot na Turcija da se promeni??? Uste kolku pati treba da povtorime,deka NACIONALNITE POLITIKI NA DRZAVITE,OD TIPOT NA TURCIJA, NE SE MENVAT, PA BILO KOJ DA DOJDE NA VLAST< AKO SAKA DURI I BIN LADEN DA BIDE, PAK NE SE MENVAT TIE POLITIKI..
Isto kako sto ne se promeni politikite na SAD, so Obama..

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
Ова е сосема точно. Турците секогаш, заради религијата, ги преферираат Албанците за партнери и пријатели. Па потоа нас (и тоа најверојатно заради тоа што имаме заеднички непријател, да немавме ќе имавме ист третман како и Србите или Бугарите, да речеме). Тоа го потенцирав кога зборев за нивниот однос во 2001.
Наивно е туркофилството, затоа што не се базира на реалноста, а таа е дека исламизмот ја менува Турција и нејзината политика.
Polaris нормално дека нема да гледа објективно на работава, ама другиве сте ми многу чудни.

Ниту пак Русија е некој кој ни дава надеж за некаква подршка. И наклонетоста кон нив нема реални основи.

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Тутците 5 века са спрели развитието на балканот. Балканот е бил като штит за Европа.
Затова не се надеваите анадолските фесове да ви помогнат. Фесот секогаш си е фес.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Тутците 5 века са спрели развитието на балканот. Балканот е бил като штит за Европа.
Затова не се надеваите анадолските фесове да ви помогнат. Фесот секогаш си е фес.
I ganco si e Ganco, potocno kazano,bugar si e bugar, ke pita cel zivot i ke prodoava gaki i corapi za 1 carvena..:tapp:

--- надополнето ---

Ова е сосема точно. Турците секогаш, заради религијата, ги преферираат Албанците за партнери и пријатели. Па потоа нас (и тоа најверојатно заради тоа што имаме заеднички непријател, да немавме ќе имавме ист третман како и Србите или Бугарите, да речеме). Тоа го потенцирав кога зборев за нивниот однос во 2001.
Наивно е туркофилството, затоа што не се базира на реалноста, а таа е дека исламизмот ја менува Турција и нејзината политика.
Polaris нормално дека нема да гледа објективно на работава, ама другиве сте ми многу чудни.

Ниту пак Русија е некој кој ни дава надеж за некаква подршка. И наклонетоста кон нив нема реални основи.
:uvo:

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Абе татар ако не биде “спасител“ македонски одма пена на уста му се фаќа ,што искомплексирана багра е тоа...
Гледајте си го кенефот ваш и крадете компири од комшиите ,за МАКЕДОНИЈА ич да не се секирате..

Член од
4 ноември 2010
Мислења
305
Поени од реакции
50
Абе татар ако не биде “спасител“ македонски одма пена на уста му се фаќа ,што искомплексирана багра е тоа...
Гледајте си го кенефот ваш и крадете компири од комшиите ,за МАКЕДОНИЈА ич да не се секирате..
Еми фесовете пет века са ве клали и ... . Па уживаите пак с них. Комитите с кои са се тепали бе неписмен? Или и ти си фес?
Ние во Пиринот не сакаме и да чуеме за них. Фала на Jане Сандански дека по Струма од Благоевград до Петрич не остави
ни един фес и кадана.:toe:

spaso

Search Pretty Girls from your city for night
Член од
5 септември 2008
Мислења
2.746
Поени од реакции
779
Iskreno kazano da ne gi mesame religiite iako nitu edna brtska pravoslavna crkva ne ne priznava , Turcija iako muslimanska drzava ni e najbratski nakloneta i nie mora toa da go pocituvame eve pocna da gradi na golemo , ke ni napravi tri aerodromi od koj ALEXANDER THE GREAT KE bide najgolem na balkanot i voedno stipskiot centar za trgovija t.e golem KARGO aerodrom , se nafatija i patistata da ni gi sreduvaat , pa od toa poubavo AMIN !! Vo turcija koga idam na odmor se setam so maica na koja pisuva FOREVER MACEDONIA so trite dela naslikana na nea i mi vikat ke bide , sto e vase ke si dojde , ako treba i preku nas :) :) pa sea vie videte koj ni e prijatel , a koj neprijatel !!

Kajgana Shop

На врв Bottom