Турција и Русија во битка за Македонија

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Бог да те чува.
Бара на Лукоил попуст за Славјани а со брат му за 1м2 нива некоја во курешино очи си вадат.
Заборавивте како Украина беше силно притисната од НАТО да прекине со испорака на воена опрема.
Тенковите Т-72 виза ви америчките инструктори во Арачиново.
Неможам јас да ви ги отварам очите.
Вие сте си укочиле слика за Русија уште од времето на Романови.
Како можам јас да ви ја откочам таа слика ?
Русија се до доаѓањето на Путин беше И сеуште под големи закани по нејзината територија и сувереност.
Секретар на Кирил, патријархот на Русија е Македонец, многу умно дете и ценето.
Да не имате вие некој таков во Мека, или во Ватикан.
Руската православна црква влијае да се изнајде решение.
Но тука е грчката со своето влијание, тројанскиот коњ во цариград итн ...

Со некој со кого го делам СЛОВОТО, ЈАЗИКОТ, ВЕРАТА, па да му онадам таквото, барем заслужил добар ден да му кажам, повели, како сте.
А не како бркање вештерки, ми текнува на медиумската хајка за приклучување на јужниот тек, ама дали ќе ни се налутат американците кои ни беа во арачиново на обука.

Но повторно да не бидам погрешно сватен.
Јас не велам односи со Русија на сметка на затварање на сите други односи со европа, турција и америка, не.
Ние кај РУСИТЕ, исто како СРБИТЕ, можеме да добиеме ПОВЛАСТЕН статус.
Русија е таа која го држи КОСОВО со едно врвче за Србија, Србите одамна ќе го дадеа.
Колку и да сакаш да се инатиш само Русија може да биде партнер по ВЕРА, КУЛТУРА, СЛОВО, ЈАЗИК. Само со Русија може да ги браниме тие заеднички вредности.
Германија донира Хермелин, БТР-60/80...
Италија М-113
Турција Дефендери
Грција Леонидас и Хјуи
САД хаубици 105мм, Хамери...
Бугарија Т-55

и остала опрема,камиони,џипови,комуникации...

Украина продаде на АРМ Т-72,Су-25 и БМ-21

Што донира Русија???

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.023
Поени од реакции
83.446
Мајка Русија ако ја болеше за нас,досега сите прашања ќе ги решеше,тргнувајќи од црквата до економијата.
Тие пак, се посебна приказна. Исто така не ја разбирам опчинетоста со Русија кај многумина.

General Centar

Се колнам... за ослободување на Македонија...АМИН
Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Turcite ni se tradicionalni prijateli i poveke od toa, a rusite iskreno neznam dali znaat deka postoime, pa tie ne sakaat parite od sfrj koi ni sledat da ni gi dadat a kamo li da se borat za makedonija so turcite.

Член од
27 февруари 2011
Мислења
297
Поени од реакции
227
Во заблуда си голема.
Дали целиот македонски народ е потурчен за време турско во услови на окупација ???
Ајде спореди со побугарчен процент на македонци во слободна Македонија ,ке ти текне..
Околу 2001 ва ,на играта американска да се држиш неутрално е поддршка.
Околу Турско-Курдскиот или Турско-Грчкиот спор ,не сме неутрални ??? Кај виде ти дека македонската официјална политика зазема страна,што не е исто кога турчин доаѓа во МК и од прес изјавува во наводници кои сме и што сме.
И за крај ,моли турчин да не избега и рус да те натрти ,кого русите натритиле никој не бил закрпен..
Баш се согласувам, особено во делот дека под турско ропство, иако не викам дека било сјајно и дека не било тешко, фала богу дека било така, плус 500 години, ама никогаш немало спроведено геноцид или пак (во смисла на тоа како што тоа го правеле нашите соседи) агитации и асимилирање на населението, како што било кога сме биле под останатите ропства, т.е. ропства на нашите „драги“ соседи и тоа сите по ред.

Затоа мислам дека Турција ни е моментов најмал непријател, се знае кој биле и кои се уште се главните непријатели на Македонија, а тоа се сите 4 наши соседи, почнувајќи по ред. Нивните злосторства се пострашни отколку 500-годишното ропство на Турците. Барем Турците не терале и вршеле етнички чистки во Македонија, како нашиот јужен сосед, или пак асимилирање на населението (освен се разбира исламизирањето, ама барем не ни ја менувале националноста) како останатите.

А за тоа некои мислења дека „Мајка Русија“ ќе не спасела, ми иде да се смејам. Вака едно прашање: Јас не се сеќавам во историјата наназад еднаш, барем еднаш да ни помогнале? Ако толку не сакале зошто не не спаселе од турско и од останатите ропства порано? Ама тие со Австријците си правеле договори, многу ги интересирало за нас. Ептен се испотресени, тие си имаат поважни работи од нас (си го гледаат поранешниот Советски Совет), и се знаело дека отсекогаш, како што пишува и во текстот дека повеќе се заинтересирани за Грците и Бугарите, а во последно време и со Србите.

И ќе повторам, на крај, јас не ги поддржувам и не ја намалувам тежината на делата кои Турците ги направиле во Македонија, туку само истакнувам дека имало и полоши времиња, а тоа е времето по Балканските војни (само да се потсетиме на суровоста, кога брат со брат се борел). Според мене ова е пострашно од нивното владеење.

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Turcite ni se tradicionalni prijateli i poveke od toa, a rusite iskreno neznam dali znaat deka postoime, pa tie ne sakaat parite od sfrj koi ni sledat da ni gi dadat a kamo li da se borat za makedonija so turcite.
Гоце Делчев не би се согласил со тоа.
Македонија нема традиционални пријатели.
Немаме држава толку долго,
а пред тоа сите гледале на нас како територија за окупација.

General Centar

Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Mislev od osamostojuvanje pa navaka, a ti znaes koj prv ne prizna i koj ni davase najgolema pomos za vreme na krizata so fasisticka grcija?

Член од
22 јануари 2005
Мислења
1.644
Поени од реакции
1.677
Ако некој сака пример за успешна надворешна политика на Балканот,
не гледајте подалеку од Бугарија.
Бугарија, во моментов ги игра сите карти правилно.
И со западот(НАТО, ЕУ, Набуко, амерички бази)
и со Русија(Јужен Ток, Белене).

И Набуко и Јужен Ток поминуваат низ Бугарија.
Западот и Русија си ги мерат силите.
Во двата случаи добива Бугарија.

Низ Македонија не поминува ни едниот, ни другиот гасовод.
Од причина што ние толку цврсто играме на картата на Западот,
што ни едните, ни другите немаат желба да не придобијат.

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Гоце Делчев кога би можел да види како го гадат името на ВМРО овие кои преговараат за име , шуруваат со убијци на македонци ,го пљачкаат сопствениот народ ,верувам дека би заплакал за повторна турска окупација..

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Гоце Делчев кога би можел да види како го гадат името на ВМРО овие кои преговараат за име , шуруваат со убијци на македонци ,го пљачкаат сопствениот народ ,верувам дека би заплакал за повторна турска окупација..
Ова беше меѓу очи :)

General Centar

Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188

Brat aj muabetov za vo partiskiot stab temata e druga, se gleda deka imas fateno politicka strana.
Znaci aj okolu vrabotenosta ne okolu partiite, i ti leanra ili kako i da bese ve molam zapazete gi pravilata na forumot neli cicko PRINC ke gi potsetis kako mene sto me potseti!!!

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434

Brat aj muabetov za vo partiskiot stab temata e druga, se gleda deka imas fateno politicka strana.
Znaci aj okolu vrabotenosta ne okolu partiite, i ti leanra ili kako i da bese ve molam zapazete gi pravilata na forumot neli cicko PRINC ke gi potsetis kako mene sto me potseti!!!
Доста цмиздриш на секоја тема со Принц ,за каква партија ти ми раскажуваш приказни ,јас сум македонец , партија за македонците сеуште нема во РМ.

General Centar

Член од
31 март 2011
Мислења
350
Поени од реакции
188
Доста цмиздриш на секоја тема со Принц ,за каква партија ти ми раскажуваш приказни ,јас сум македонец , партија за македонците сеуште нема во РМ.
Covek nepotrebno me napnuvas neznam koj ti e filmot sto me mrdnuvas kako za mene da e temava, kazi si go mislenjeto za (turcija i rusija) ne za vmro i sdsm ili neznam koja partija.
Jas si pocnav deka tyrcite ni se prijateli, ti prodolzi okolu toa, a ne odma da places za pljackanje, pregovori, i sl. toa e OFF TOPIC.

Turcite se top sprema nas a rusite neka si brkaat rabota kako i do sega so Srbokomunistickiot-udbaski nas severen sosed.

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Турција и за време турско имаше можност да и даде автономија на Македонија, оти не ја даде ?
Македонија за време турско е 3 пати спалена по должина и ширина.
За време на самитот на НАТО во Букурешт оти не стегна вето за влез на Албанија и на Хрватска, та да не одрбани нас?
Дали знаете најголемите злосторства кога се случуваат во Беломорска Македонија ?
Турскиот аскер го опколува селото и внатре ги пуштаат грчките чети.
Опаа, Турција и Грција, сојузници, немогуќе.
Опа, размена на население, Беломорска се полни со маџири од Турција.
Па и Турците како и Грците се дошљаци, тие се населени врз коските на нашиот народ, и во источното царство и во Македонија и Пелопонез.

Ајде следниот пример.
1948 граѓанската војна во Грција и Беломорска Македонија и успесите на партизанските единици.
Се формира воен сојуз Југославија-Турција-Грција под менторство на САД.

Добро е да се познава историјата, добро е да се развиваат економските врски и со Турција која е најбрзо растечка економија во регионот, но треба очи да се отворат што се финансира таа земја.
Таа е земја која флуктира помеѓу исламот и секуларизмот.
Ние да бевме исламска земја нема подобар партнер од Турција.

И неможам да разберам, еве од 1990 до 2011, ние вергламе НАТО и ЕУ и неаме никаква друга опцијаа, односно откачивме се.
Ние сме 100% пример на едносмерна политика.
Каква е нашата држава после 21 година следејќи го правецот на НАТО и ЕУ.
Да почнувам да редам ?

Kajgana Shop

На врв Bottom