- Член од
- 19 март 2011
- Мислења
- 18.984
- Поени од реакции
- 40.199
Pred nekolku godini eden moj prijatel Hrvat bese dojden vo Skopje, inaku roden Zagrebcanec. Go prosetav malku niz Skopje i dobro se sekavam sto mi rece: Nemoj da se lutis, no Skopje e najgrdiot glaven grad vo Evropa. Jas ne sum Skopjanec, pa i ne se nalutiv na lokal patriotsko nivo, iako malku se pocustvuvav pogoden od muabetot. No za zal, toa e vistinata, Skopje ima izgled na provinciska palanka. Centarot, so svojata Kafkijanska arhitektura, prosto go onerasplozuva covekot. Asfaltot turen pred GTC deluva kako simbol na materijalnata i duhovnata beda vo koja ziveeme.
Od toj aspekt, sekoj obid da se razubavi Skopje e za pozdravuvanje, pogrdo od ova ne moze da izgleda. Poplakite deka stilot na novite gradbi ne se sovpaga so duhot na gradot se malku smesni. So koj duh na gradot? So betonskite cudovista niknati posle zemjotresot?
Za cenata na gradbite, ne navleguvam. Nitu imam relevantni informacii kolku sto kosta, nitu gi znam realnite ceni. Megutoa zabeleskata deka so istite pari ke se napravea fabriki, mi izgleda kako populizam od najnizok vid...
Od toj aspekt, sekoj obid da se razubavi Skopje e za pozdravuvanje, pogrdo od ova ne moze da izgleda. Poplakite deka stilot na novite gradbi ne se sovpaga so duhot na gradot se malku smesni. So koj duh na gradot? So betonskite cudovista niknati posle zemjotresot?
Za cenata na gradbite, ne navleguvam. Nitu imam relevantni informacii kolku sto kosta, nitu gi znam realnite ceni. Megutoa zabeleskata deka so istite pari ke se napravea fabriki, mi izgleda kako populizam od najnizok vid...