Скопје се гради. Добро ли е тоа?

Член од
2 август 2010
Мислења
100
Поени од реакции
38
Читам и се смеам, мнг градежни фирми се вработиле додека граделе и многу фамилии се нахраниле.
- Да ги градевме коридорот 10 и коридорот 8, ем ќе имаше фамилии за хранење, ем ќе бевме привлечни за странски инвестиции. Сега ќе имаме туристи што ќе се чудат зашо до национален јунак, седат шмизли. И зашо карши Паскучи го стаиле питачон, а цела улица Македонија е преполна со фраерчиња по кафичиве.
- Убаво е да се гради, но тоа да биде плански, и да биде со приоритет. Фондот за здраство пропаѓа, се повеќе лековии се тргаат од позитивна листа, се лечат луѓево со застарена терапија за леукемија, искачаат епидемии на сипаници и заушки(па овие болести ги имаше пред 18 век алоооооооо).
- Имаме пријатели кои имаат дете со посебни потреби, им касни социјалното 3 месеци.
- Како може да е толкава разликата помеѓу споменикот на Скендербег и на Гоце(гоце одма почна да зеленее). Најверојатно пари се переа, друг заклучок немам, ако има некој нека ми посочи.

--- надополнето ---

Јас каде што живеам, до пред 5 години, немаше светла на улиците, улиците беа дупките, т.е. меѓу дупките имаше парче асфалт, да не зборувам за паркови, да не зборувам за трева......... Живеам на 5 минути од Центар, а се осеќав како да сум во најзабутаното село.
Јас живеам на 7-8 мин од центар, немам светло на улица навечер (немам веќе цела година), дупки имам а плаќам комуналии.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
skopjani svarno nemozat da se pozalat od ovaa vlast iskreno za mene dovolno e sto go vidov gradskiot stadion onakov kakov sto e denes skopje zalici na metropola dodeka pak ostanatite gradovi ne deka vo niv ne se gradi ili ne se pravi nesto onaka samo od zavid na skopjani vikaat deka kaj niv se se samo se gradi , eve da receme prilep od kako gradonacalnik e e toj od VMRo prilep se prerodi coekot odlicno ja menagira opstinata i tamu se gradi , bitola pa ne znam kolku ja pamtite bitola taa otsekogas bila ubava ali vo momentov nema bitolcanec so ke reci deka vo bitola ne se sredija ulicite ili parkovite toa sirok sokak preubavo e ureden niz prespa se urede kejot na rekata se renoviraa 70% od patistata niz opstinata se izgradi kolektorski s-em i kanalizacija na brajcinska reka se gradi nova pozarna stanica se renoviraat skoli se gradat dve hidro elektran detalno bea i se iscisteni plazite vo pretor slimnica d.dupeni stenje i toa e onamu kade sto se dvizam kade sto gledam skoro segde po nesto se pravi , a sto se pravese pred 15 g koga liceto B.c apravi pustos vo makedonija prodavajki gi drzavnite pretprijatija na nivnite direktori ostavajki zad sebe armija nevraboteni vmesuvajki se somegudrzaven kriminal so srbite kopajki ja rudata od rudnicite i kazuvaj deka nisto ne mozime da prodadime toj sto napravi eeeeeeeej

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Читам и се смеам, мнг градежни фирми се вработиле додека граделе и многу фамилии се нахраниле.
- Да ги градевме коридорот 10 и коридорот 8, ем ќе имаше фамилии за хранење, ем ќе бевме привлечни за странски инвестиции. Сега ќе имаме туристи што ќе се чудат зашо до национален јунак, седат шмизли. И зашо карши Паскучи го стаиле питачон, а цела улица Македонија е преполна со фраерчиња по кафичиве.
- Убаво е да се гради, но тоа да биде плански, и да биде со приоритет. Фондот за здраство пропаѓа, се повеќе лековии се тргаат од позитивна листа, се лечат луѓево со застарена терапија за леукемија, искачаат епидемии на сипаници и заушки(па овие болести ги имаше пред 18 век алоооооооо).
- Имаме пријатели кои имаат дете со посебни потреби, им касни социјалното 3 месеци.
- Како може да е толкава разликата помеѓу споменикот на Скендербег и на Гоце(ГОЦЕ ОДМА ПОЧНА ДА ЗЕЛЕНЕЕ). Најверојатно пари се переа, друг заклучок немам, ако има некој нека ми посочи.

Што значи ова ??!

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.376
Поени од реакции
4.918
skopjani svarno nemozat da se pozalat od ovaa vlast iskreno za mene dovolno e sto go vidov gradskiot stadion onakov kakov sto e denes skopje zalici na metropola dodeka pak ostanatite gradovi ne deka vo niv ne se gradi ili ne se pravi nesto onaka samo od zavid na skopjani vikaat deka kaj niv se se samo se gradi , eve da receme prilep od kako gradonacalnik e e toj od VMRo prilep se prerodi coekot odlicno ja menagira opstinata i tamu se gradi , bitola pa ne znam kolku ja pamtite bitola taa otsekogas bila ubava ali vo momentov nema bitolcanec so ke reci deka vo bitola ne se sredija ulicite ili parkovite toa sirok sokak preubavo e ureden niz prespa se urede kejot na rekata se renoviraa 70% od patistata niz opstinata se izgradi kolektorski s-em i kanalizacija na brajcinska reka se gradi nova pozarna stanica se renoviraat skoli se gradat dve hidro elektran i toa e onamu kade sto se dvizam kade sto gledam skoro segde po nesto se pravi , a sto se pravese pred 15 g koga liceto B.c apravi pustos vo makedonija prodavajki gi drzavnite pretprijatija na nivnite direktori ostavajki zad sebe armija nevraboteni vmesuvajki se somegudrzaven kriminal so srbite kopajki ja rudata od rudnicite i kazuvaj deka nisto ne mozime da prodadime toj sto napravi eeeeeeeej
Си мрднал ти од Широк Сокак да видиш што е катастрофа ?? Па толку лошо на финансиски и урбан план градот никогаш не бил.. Си видел стадионот и салата на што личат ?? А за улиците прашај ги колите.. Буџетот на градот се полни пошто на ништо не се троши.. Битола некогаш била убава, но сега е далеку од тоа убаво..:smir:

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
seti se samo na sto licea semaforite na pedagoska pred 10 g setise sto bese kaj tie bugarite sto gi vikaa sirok sokak mozebi sega e preplaven od butici i kafulina i luge zboram za delot kon stadionot koj e odlicno sreden i na kraj zalam za smrta na sportot vo bitola ma da nikoj ne e kriv sto samite bitolcani si go demuliraa stadionot odam redovno na natprevari na pelister stvarno e katastrofa nema ni edno zdravo stolce

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
seti se samo na sto licea semaforite na pedagoska pred 10 g setise sto bese kaj tie bugarite sto gi vikaa sirok sokak mozebi sega e preplaven od butici i kafulina i luge zboram za delot kon stadionot koj e odlicno sreden i na kraj zalam za smrta na sportot vo bitola ma da nikoj ne e kriv sto samite bitolcani si go demuliraa stadionot odam redovno na natprevari na pelister stvarno e katastrofa nema ni edno zdravo stolce
Брат не зафркавај то се смешни цифри во однос на то шо се прај во скопје, за капитални проекти во Битола владата нема пари никогаш како што е железницата за грција, автопат Велес-Меџитлија, подземна сообрајакница со подземна катна гаража на пред домот на културата, за салата за стадионот и за уште многу работи кај шо треба поке пари не дават, а за лавој за споменици за мостови за авотбуси па дури и двокатни за подземна сообрајакница во скопје за жичара владата му ги прај од парите на цела република

http://www.a1.com.mk/video-home.asp?VideoID=2664

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
ne vikam deka ne si vo pravo ne sporedlivo e ona sto se pravi vo sk i vo bitola ali neka prodolzi da se pravi da se sreduva sepak bitola ne e tolku golem grad kolku sk nema tolku sredsva kako sk plus i vo bt se gradi ako ne drugo zgradi niknuvaat kako pecurki na kaj simpo se gradat zgradi dovlegik isto taka kejot se sredi na dragorot noviot pazar sega rekovme nesporedlivo e bt i sk ali pa nesto se pravi ako se sekjavas na zgradata nasproti servisot ce de 20 godini bea napraveni dva kata etea sega cela ja napravija i plus mi se dopagja proektot na bitolskata kasarna tamu site objekti ke se renoviraat i ke stanat zivealiste za mn socijalni slucai i tn

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Абе море.. до вчера у пољско вц кењавме сите..гзовите си ги бришевме со листови од коприва... а од денес натаму сакаме Скопје да биде Абу Даби ,а Македонија Арапски Емирати..
толку ли некои од вас не памтите каква беше Македонија пред 5-10-20 години..мислите ова е Шехерезад,та преку ноќ сите проблеми ќе ни се решат..?

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.029
Поени од реакции
623
ne vikam deka ne si vo pravo ne sporedlivo e ona sto se pravi vo sk i vo bitola ali neka prodolzi da se pravi da se sreduva sepak bitola ne e tolku golem grad kolku sk nema tolku sredsva kako sk plus i vo bt se gradi ako ne drugo zgradi niknuvaat kako pecurki na kaj simpo se gradat zgradi dovlegik isto taka kejot se sredi na dragorot noviot pazar sega rekovme nesporedlivo e bt i sk ali pa nesto se pravi ako se sekjavas na zgradata nasproti servisot ce de 20 godini bea napraveni dva kata etea sega cela ja napravija i plus mi se dopagja proektot na bitolskata kasarna tamu site objekti ke se renoviraat i ke stanat zivealiste za mn socijalni slucai i tn
Не бе брат јас не барам нешто нереално, ниту сакам да е како скопје Битола, за реални потреби прам муабет за железница за автопат за природно да се развива градот, а за зградите и за улиците сепак то се приватни инвестиции и наши пари од Битолчани, мене муабето ми беше дека владата форсира само скопски проекти

Абе море.. до вчера у пољско вц кењавме сите..гзовите си ги бришевме со листови од коприва... а од денес натаму сакаме Скопје да биде Абу Даби ,а Македонија Арапски Емирати..
толку ли некои од вас не памтите каква беше Македонија пред 5-10-20 години..мислите ова е Шехерезад,та преку ноќ сите проблеми ќе ни се решат..?
Незнам дали ова се однесуваше за мене, ама за моето место од то шо имам слушано и читано и учено овде живот се живеело 150 години уназад градски и то боемски

Член од
14 август 2006
Мислења
45.352
Поени од реакции
84.574
Да, али што и да биде, кај нас мора да се сере по тоа, независно дали станува збор за позитивна работа. Увек ќе има некој да сере. Пошто тоа е навика и потреба.

Член од
2 август 2010
Мислења
100
Поени од реакции
38
Што значи ова ??!
-епа на пр. приоритет значи ако фондот за здраство пропаѓа не треба да градиш споменици. Или пред да плаќаш економски промотори и да најавуваш 6 милијарди инвестиции, прво изгради инфраструктура и напрај ја железницата.
- Споменикот на Гоце Делчев кошта 5 пати повеќе од Скендербег и за 2 месеци почна споменикот да зеленее, а на Скендерберг не му е ништо и е 10 пати поубав од Гоце Делчев.

--- надополнето ---

Да, али што и да биде, кај нас мора да се сере по тоа, независно дали станува збор за позитивна работа.
Затоа треба дијалог. Доколку на сите им одговара и сме согласни, ќе се гради. Тоа што ти перцепираш за добро јас на друг начин го гледам тоа. Попрво би ја средил земјата на економски план за да врати со стоки во перспектива односно на долг рок. Како може приоритет да бидат споменици а сме последни во Европа по невработеност? Тоа е сосема лудо и неразумно и погубно за економијата.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
-епа на пр. приоритет значи ако фондот за здраство пропаѓа не треба да градиш споменици. Или пред да плаќаш економски промотори и да најавуваш 6 милијарди инвестиции, прво изгради инфраструктура и напрај ја железницата.
- Споменикот на Гоце Делчев кошта 5 пати повеќе од Скендербег и за 2 месеци почна споменикот да зеленее, а на Скендерберг не му е ништо и е 10 пати поубав од Гоце Делчев.
Се сложувам со тебе , еднонставно нема разумен човек што би се спротивставил.

Споменикот на Гоце е поскап за најмалку 8 пати.

Еве нека ми каже некој што е поприоритетно за една држава, триумфална порта од 4.5 милиони евра, или патишта за индустриска зона каде леб вадат 3000 лица.

Во „Визбегово“ има фирми, а нема инфраструктура

Недостасува атмосферска и фекална канализација, патот е полн со дупки, без градски превоз. Ова се само дел од проблемите на кои се жалат бизнисмените што работат во оваа зона, а досега во неа инвестирале над 200 милиони евра.
Многу е важно локалната и државната власт да го слуша гласот на бизнисмените, оние што работат во оваа индустриска зона и вработуваат над 3.000 луѓе.
Овие компании, си плаќаат обврски према државата, вработуваат луѓе, а од друга срана не добиваат ништо, зошто би платиле тие данок, ако парите им одат на споменици, а не за нивни потреби?

Колку граѓани во оваа држава плаќаат данок и други обрски према државата, но не им се враќа.

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Ццц.. Сите плукате по споменициве, ама кај и да е, ко ќе умреме од глад, ќе молите и вас да ви направат! :)

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119

--- надополнето ---

Затоа треба дијалог. Доколку на сите им одговара и сме согласни, ќе се гради. Тоа што ти перцепираш за добро јас на друг начин го гледам тоа. Попрво би ја средил земјата на економски план за да врати со стоки во перспектива односно на долг рок. Како може приоритет да бидат споменици а сме последни во Европа по невработеност? Тоа е сосема лудо и неразумно и погубно за економијата.
можеби е во тоа што за Скендерчо,цел етникум му го чистеше патот од Деве Баир до Скопје,додека на Гоце,уште ненаправен,му ги проценуваа јајцата на коњаникот:kesa:

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Јас мислам дека во МК треба да се организираат избори СЕКОЈА година. Деновиве се асфалтираат улици каде да се сврти човек. Единствената корисна активност последниве години. Ако ништо друго, барем би потрајале до следната година, до следните избори. И сигурна сум дека ова не се случува само во Скопје. Исто така, со мојов предлог, конечно скопјани ќе можат да се смират со остатокот од населението во Македонија и мирно да си го поминуваат летниот одмор во Охрид или на раат да си испијат кафе на Широк сокак, да тркнат на скара до Велес или да лапнат од познатата штипска пастрмајлија кога ќе им текне во неделата.

Дека Скопје се гради, не би рекла; повеќе мислам дека се разградува...се уништува душата на градот што го познаваме и тоа безобзирно, безобразно, за политички поени и амбиции за власт. Секој што излегол од оваа заебана вукојебина што се гуши во малограганштина и национално се идентификува правејќи збирштина од историски моменти (мерено на метар квадратен), ќе ЗНАЕ дека Скоје е далеку од било која европска метропола и тоа светлосни години далеку. Опсесивно градење на споменици, шминкање на фасади, објекти натрпани еден преку друг-градени во стил едно пее друго не слуша, не дефинираат град туку купче сваштарија-"улици", објекти, нешто што ние подразбираме под зеленило, кои делуваат како случајно да се нашле на едно место и некој ги нарекол град. Тоа е она што "градиме" денес-големо НИШТО!

Така да, додека не еволуираме, ја би преложила да се држиме строго до асфалтирање на улици. За да ја усовршиме постапката и за да ни потрае направеното повеќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom