Земјотрес и цунами во Јапонија

• Креатор на темата Креатор на темата Ѓорѓески
  • Време на започнување Време на започнување
Сабајле имаше друг земјотрес и ново цунами со бран висок 5 метри.

Третиот реактор експлодира денес, а експлозијата беше стотици метри во воздух со облак во вид на печурка. Веројатно и другите 4 ќе рокнат. Не знам, но никако не изгледа на добро работава. :-((((

Еве ги земјотресите во последниве 7 дена:

http://earthquake.usgs.gov/earthquakes/recenteqsww/Quakes/quakes_big.php

кое е најлошо можно сценарио ако еден реактор тотално се сјебе и му се деси она што никој не сака да му се деси?

т.е. најлошото можно сценарио е веројатно и единсвтеното лошо

колкава радиација ќе се ослободи и што тоа ќе значи за осатокот на светот, а и јапонија?

веројатно не секоја радиација е иста, еквивалент на што би било? на пример на колку атомски бомби како онаа од хирошима може некој да каже ? зборам само за еден реактор, а ако еден реактор се заебе ваљда цела централа оди јабана?

многу одговори не знам

Како што сфатив, се работи за централата Фукушима? Фукушима била една од 25-те најмоќни централи во светот.
The plant consists of six boiling water reactors designed by General Electric.[1] These light water reactors have a combined power of 4.7 GW, making Fukushima I one of the 25 largest nuclear power stations in the world. Fukushima I was the first nuclear plant to be constructed and run entirely by the Tokyo Electric Power Company (TEPCO). The plant suffered major damage from the 9.0 earthquake that hit Japan on 11 March 2011.

Сигурноста во Јапонија не е она за што се претставува. Јапонската централа немала соодвета безбедност
"The safety precautions (at the Japanese nuclear plant) weren't just insufficient; the operating company TEPCO systematically breached them, as the government ascertained in 2002. TEPCO falsified security reports in more than 200 cases."
големо влијание освен врз берзите се јавува и врз политиките и партиите кои поддржуваат нуклеарна енергија
http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,750810,00.html

26.jpg

28.jpg

страшно!

ќе се справат јапонците со цунамито и земјотресот, опасно е со радијацијава, 4 реактори доволно да испуштат радиоактивен отпад за да го загадат сиот источен дел на земјава

кое е најлошо можно сценарио ако еден реактор тотално се сјебе и му се деси она што никој не сака да му се деси?

колкава радиација ќе се ослободи и што тоа ќе значи за осатокот на светот, а и јапонија?

веројатно не секоја радиација е иста, еквивалент на што би било? на пример на колку атомски бомби како онаа од хирошима може некој да каже ? зборам само за еден реактор, а ако еден реактор се заебе ваљда цела централа оди јабана?

многу одговори не знам

Зборам од ова што го слушам, а не мора да значи дека е точно.

Фукушима = радијација повеќе од 400 атомски бомби фрлени на Хирошима, а потенцијално можеби многу повеќе од тоа.

многу одговори не знам

Масивни нуклеарни експлозии нема да има, но ќе има големо излевање на радијација во најлош можен случај.

Како што сфатив, се работи за централата Фукушима? Фукушима била една од 25-те најмоќни централи во светот.

Сигурноста во Јапонија не е она за што се претставува. Јапонската централа немала соодвета безбедност
големо влијание освен врз берзите се јавува и врз политиките и партиите кои поддржуваат нуклеарна енергија
http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,750810,00.html

:oftopic:
Може некој да ми најде листа на најмоќните нуклеарни централи во светот и податоци околу нив.

Нели Скопје е градот на солидарноста? Кај е чичко КоТЦе да организира акции со ЦК? Брзо забораваме на помошта која ја добивме кога ни беше најпотребна.

на Јапонија И се случува катастрофа од невидени размери,последиците нема да ги дознаеме уште долги години,а читам дека Јапонија ќе банкротирала !!!! па дали се луѓето нормални,па кој го интересираат пари бре во вакви моменти.......толку од ЧОВЕКОТ

Сосема добро се држат луѓето...
Кај нас тридневен дожда предизвикува колапс и цитирање на Откровението

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom