Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Dobro be, ti trol si ili? Se zaebavas? Sfati deka ne mu se lutime na bog zosto smetame deka ne postoi...
Пријателе, од сметање дека Бог не посоти, до стварноста дека постои, без разлика колку ти сметаш дека не постои, нема врска. Можеш да сметаш колку ти е воља, но не можеш да го уништиш Него.
А веќе заличувате на она што се трудите да бидете. Не е касно да се преобратите. Не лутете се на Бога.

--- надополнето ---

Да да, гледам. Од што бог ставил „рацете“ на твоја глава си станал не „нешто најгрозно“, туку и бетер од тоа. Батали религијата и помогни си. Стани човек, не „глумец“.

Од што интервенирал кај тебе, створил нечовек и лицемер. Не фала, ни на сон не би сакал да сум толку поган како тебе.

Пријателе ти реков еднаш, твоите карактерни поганости, да не ми ги припишуваш мене. Че вријаш во казано. Посамобендисано створење од тебе немам сретнато. Веруј глумци ко тебе на километри препознавам.
Пријателе, би коментирал на она што е со болд. Те молам, нависитна по твоите резони одговори: каков треба да биде човекот за да биде ЧОВЕК.Кои карактеристики треба да ги има за да биде ЧОВЕК. И што значи ЧОВЕК. Не од биолошка гледна точка, туку од антрополошка. И ако има разлика меѓу ЧОВЕК И НЕЧОВЕК, антрополошки, која е. Се надевам дека ова го свати озбилно, и дека одговорот ќе биде озбилен.

F

Frankie Yale

Гостин
Пријателе, од сметање дека Бог не посоти, до стварноста дека постои, без разлика колку ти сметаш дека не постои, нема врска. Можеш да сметаш колку ти е воља, но не можеш да го уништиш Него.
А веќе заличувате на она што се трудите да бидете. Не е касно да се преобратите. Не лутете се на Бога.
Kako postoi? Kade e, nikoj go nema videno nikogas, knigite i religiite sto tvrdat deka postoi se sami po sebe kontradiktorni edni so drugi, svetite knigi se cisti gluposti, nema nikakov dokaz a na sprotivnata strana ja imas naukata koe ima logicko i dokazano objasnuvanje za skoro sve, bez razlika dali e toa evolucija, abiogeneza, astronomija, naukata ima objasnuvanje, a i religiite imaat svoi objasnuvanja samo problemot e sto se kosat so zdraviot razum i ne se poddrzani od NIKAKOV dokaz. Kako sto ima kazano Stiven Hoking - 'science will win, because it works.'... I taka e, mozes da popuvas kolku sakas dzabe koga ne uspeva, a baranje na dupki vo naukata nisto ne pokazuva, za samoto toa imas termin, se vika "obozuvanje na dupki". Imeno se baraat sekakvi dupki vo naukata za da istite se popolnat so bog, a kako sto primetuvas tie dupki se sve pomali i pomali. Otkazi se ti, ne za drugo, posloboden ke bides. Oslobodi se od toj iracionalen strav deka tebe nekoj ti gi cita mislite i broi grevovite.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ако сам не си помогнеш, друже, нема МИТ кој може.

Фаќај тоа книгата и учи. Не туку чекај некој да ти заврши работа.
Нешто малку помеша, па ќе те исправам. Точно е дека нема мит кој може да ти помогне. Верувањето во митови е глупост, неразумност. Но има многу луѓе на кои помило им е да веруваат во митови, легенди, претпоставки итн. одколку во Бог. Учењето помага за наобразба, но книгата не ти дава живот. Кажи ми ти, како ќе ми даде живот алгебрата, како алгебрата ќе ми помогне? Да претпоставиме дека си оженет, и твојата жена парите кои си ги планирал за компјутер ги потрошила на забава. И настанува кавга. Како тука ќе ти помогне алгебрата? Можеш да ми објасниш? Јас сум убеден дека алгебрата, астрономијата не ти помагат во кавгата со жената или со родителите, или има милион ситуации. И сето тоа пријателе те убива. Те убива душевно. И најлесен начин е да се пресече. Нека секој живее сопствен живот. Не е „можно“ да се издржи повеќе со „таква“ жена итн. Ете пријателе, тоа е она за што зборувам цело време. Човек се лути на Бога поради смртта на битието која му ја нансеува другиот. Не сакајќи да влезе во планот Божји, да го носи својот крст, човекот е до таа граница исфрустиран, што за се му е крив Бог.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти и не знаеш што е стварноста. Дури и клоца в газ да ти удри стварноста, нема да ја препознаеш. Што ти ќе веруваш е твоја работа. Дали во Исус, Јахве, Шива, Брама, Ра, ..... па и Дедо Мраз, Црвенкапа..... е твоја работа. Дека тој бог кој и да е не можете да го докажете, видовме. Дедека не го сторите тоа нема зошто да „сметам“ или рачунам. Човечките плодови на фантазијата не можат да се докажат. Затоа бери памет, батали религијата и стани Човек, не ти е касно, помлад си од мене. И немој да се лутиш на твојот измислен бог што таков те створил, Гените се прашање. Остај што твоето лутење кон бог го припишуваш на некој друг, туку си полн со злоба и нетрпеливост кон секој што не ти припаѓа на твојот клуб на навивачи. Батали навивачки клубови. Не лути се на луѓето. Навистина немаш потреба од тоа.

Пријателе, би коментирал на она што е со болд. Те молам, нависитна по твоите резони одговори: каков треба да биде човекот за да биде ЧОВЕК.Кои карактеристики треба да ги има за да биде ЧОВЕК. И што значи ЧОВЕК. Не од биолошка гледна точка, туку од антрополошка. И ако има разлика меѓу ЧОВЕК И НЕЧОВЕК, антрополошки, која е. Се надевам дека ова го свати озбилно, и дека одговорот ќе биде озбилен.
Ќе ти одговорам најозбилно. Доблесен човек е ЧОВЕК. Кога ќе имаш доблести ќе станеш ЧОВЕК, дотогаш, ќе бидеш мало, побожно, самобендисано, арогантно суштество.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Kako postoi? Kade e, nikoj go nema videno nikogas, knigite i religiite sto tvrdat deka postoi se sami po sebe kontradiktorni edni so drugi, svetite knigi se cisti gluposti, nema nikakov dokaz a na sprotivnata strana ja imas naukata koe ima logicko i dokazano objasnuvanje za skoro sve, bez razlika dali e toa evolucija, abiogeneza, astronomija, naukata ima objasnuvanje, a i religiite imaat svoi objasnuvanja samo problemot e sto se kosat so zdraviot razum i ne se poddrzani od NIKAKOV dokaz. Kako sto ima kazano Stiven Hoking - 'science will win, because it works.'... I taka e, mozes da popuvas kolku sakas dzabe koga ne uspeva, a baranje na dupki vo naukata nisto ne pokazuva, za samoto toa imas termin, se vika "obozuvanje na dupki". Imeno se baraat sekakvi dupki vo naukata za da istite se popolnat so bog, a kako sto primetuvas tie dupki se sve pomali i pomali. Otkazi se ti, ne za drugo, posloboden ke bides. Oslobodi se od toj iracionalen strav deka tebe nekoj ti gi cita mislite i broi grevovite.
Контрадикторно е и создавањето на нешто од ништо, а сепак веруваш во тоа.

Многу си погрешно информиран, односно никако не си запознаен што е вера. Сето тоа што го знаеш за верата е ветер и магла, глупост. Некој ти ја наполнил главатса со глупости за верата. Како што веруваш дека материјата создава простор, иако ниту една наука до сега нема дадено научно објаснување како се создава простор од ништо, така треба да ги ОТФРЛИШ и сите глупости кои ти ги рекле за верата. Размисли со своја глава. Книгата ќе ти даде одредена информација, одредено спознавање, некогаш вистинско, многупати лажно. Она што е битно за верата е:
Верата не е ТЕОЛОГИЈА. Верата не се учи од книга. Верата е средба со Господ Исус Христос.

--- надополнето ---

Ќе ти одговорам најозбилно. Доблесен човек е ЧОВЕК. Кога ќе имаш доблести ќе станеш ЧОВЕК, дотогаш, ќе бидеш мало, побожно, самобендисано, арогантно суштество.
Што е доблест? И какви доблести има? (Пошто велиш: Ккога ќе имаш ДОБЛЕСТИ...).

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.242
Поени од реакции
12.252
Нели веќе констатиравме дека атеисти не може да се лутат на богови ниту на демони, ниту на самовили итн итн?
Можеби атеистите се лутат на верници кои ги замараат со нивните верувања и нивните "вистински" вери?
Зошто верниците се лутат на теоријата на постанокот од Дарвин? Ама прашање...
Можам да замислам одговори :smir:

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Нели веќе констатиравме дека атеисти не може да се лутат на богови ниту на демони, ниту на самовили итн итн?
Можеби атеистите се лутат на верници кои ги замараат со нивните верувања и нивните "вистински" вери?
Ова ото-мк, да не е кратенка од општо-техничко образование во македонија?

F

Frankie Yale

Гостин
Контрадикторно е и создавањето на нешто од ништо, а сепак веруваш во тоа.

Многу си погрешно информиран, односно никако не си запознаен што е вера. Сето тоа што го знаеш за верата е ветер и магла, глупост. Некој ти ја наполнил главатса со глупости за верата. Како што веруваш дека материјата создава простор, иако ниту една наука до сега нема дадено научно објаснување како се создава простор од ништо, така треба да ги ОТФРЛИШ и сите глупости кои ти ги рекле за верата. Размисли со своја глава. Книгата ќе ти даде одредена информација, одредено спознавање, некогаш вистинско, многупати лажно. Она што е битно за верата е:
Верата не е ТЕОЛОГИЈА. Верата не се учи од книга. Верата е средба со Господ Исус Христос.
Verata e sredba so bilo koj od iljadnicite lazni proroci niz istorijata, ne samo Isus. Za tebe e Isus zosto ti si roden vo hristijanska familija, se zavisi od toa kolku si indoktriniran da veruvas vo nekoi raboti. A toa sto naukata seuste nema dokazano nekoi raboti celosno ne znaci deka istite se delo na bog, toa e toa obozuvanje na dupki vo naukata, za toa zborev. Se bara bilo kakva dupka ili neznaenje vo poleto na naukata za da istata se popolni so bog, primetuvas li kako tie dupki se sve pomali i pomali? Naukata denes ne znae se, ama toa ne e pricina jas da ripam do bezvezni i infantilni zaklucoci deka nekojsi bog ne sozdal nas pa cekal 14 milijardi godini za da im se objavi na nekoi lugje vo pustina ili pa deka celo ova prostranstvo e sozdadeno samo za nas.

I ZAMAPTI GO OVA, MNOGU E VAZNO! Аko teorija A ne e seuste celosno dokazana i objasneta, toa ne znaci deka teorija B e avtomatski tocna! Glupo e da se razmisluva taka 'aaa za ova nema seuste objasnuvanje, MORA DA E DELO GOSPODOVO'

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Контрадикторно е и создавањето на нешто од ништо,
Точно, еве во едно се сложивме. Од ништо не може да се создаде нешто. Како тогаш твојот Јахве од ништо, создал нешто?????
а сепак веруваш во тоа.
Пријателе мој, многу работи си разбрал погрешно.

Како прво,
ниедна теорија за настанокот, не тврди дека од „ништо“ настанало. Прочитај малку нема да ти шкоди. Чисто и се сомневам дека нешто си запознат колку и какви теории има и дека ти се познати што велат.

Како Второ кај мене (не знам за другите атеисти, пантеисти, агностици......и какви се не, барем по нивни кажувања) не постои никакво верување, јас не сум верник. Дури ни во науката. Скептицизмот е она што ја тера науката напред.
Мнооооогу добро сум информиран што е вера. За разлика од тебе, кој ниту од вера си информиран, ниту пак од науката.
Што е доблест? И какви доблести има? (Пошто велиш: Ккога ќе имаш ДОБЛЕСТИ...).
Кога ќе ги имаш, ќе ги знаеш и кои се. Пошто ги немаш нема што да ти објаснувам.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Нешто малку помеша, па ќе те исправам. Точно е дека нема мит кој може да ти помогне. Верувањето во митови е глупост, неразумност. Но има многу луѓе на кои помило им е да веруваат во митови, легенди, претпоставки итн. одколку во Бог. Учењето помага за наобразба, но книгата не ти дава живот. Кажи ми ти, како ќе ми даде живот алгебрата, како алгебрата ќе ми помогне? Да претпоставиме дека си оженет, и твојата жена парите кои си ги планирал за компјутер ги потрошила на забава. И настанува кавга. Како тука ќе ти помогне алгебрата? Можеш да ми објасниш? Јас сум убеден дека алгебрата, астрономијата не ти помагат во кавгата со жената или со родителите, или има милион ситуации. И сето тоа пријателе те убива. Те убива душевно. И најлесен начин е да се пресече. Нека секој живее сопствен живот. Не е „можно“ да се издржи повеќе со „таква“ жена итн. Ете пријателе, тоа е она за што зборувам цело време. Човек се лути на Бога поради смртта на битието која му ја нансеува другиот. Не сакајќи да влезе во планот Божји, да го носи својот крст, човекот е до таа граница исфрустиран, што за се му е крив Бог.
Бог е МИТ. Кришна, Јахве, Зевз - МИТОВИ.

Алгебрата нема да ти помогне во караниците со жената. Учењето за психологијата на луѓети и внимателните избори во твојот живот ќе ти помогнат да го избереш она што тебе ти треба.

Човекот не се лути на Бога, ако знае дека тој не постои. Се лути на Бог оној кој верува во него, а е премногу мрзлив да си помогне самиот.

Носењето крст е мазохистичката фурка на твојот индоктриниран ум. Тоа што животот не бил „фер“ према тебе во минатото те убедил дека треба да тргаш маки. Не треба.

Религијата ти влегла на задна врата тогаш кога си бил очаен. Можеби и ти помогнала во агонијата. Но кога таа агонија (ќе) пројде, ти остамнуваш роб на една ирационална ДОГМА која нема НИКАКВА УПОТРЕБНА ВРЕДНОСТ во овој рационален свет во кој живееш.

Не дозволувај животот да ти помине во лажна надеж за непостоечка иднина. Ќе ти биде криво на стари години.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
I ZAMAPTI GO OVA, MNOGU E VAZNO! Аko teorija A ne e seuste celosno dokazana i objasneta, toa ne znaci deka teorija B e avtomatski tocna! Glupo e da se razmisluva taka 'aaa za ova nema seuste objasnuvanje, MORA DA E DELO GOSPODOVO'
Теорија А.
Прво.
Како настанала материјата? - Нема одговор. Нема ниту теорија, ниту претпоставка.
Второ.
Како целата материја е собрана на едно место, каде НЕМА ПРОСТОР, и кој е причинителот да таа маса експлодира. - Има само претпоставки.
Трето.
Создавање на галаксиите. - Случајното соединување на атомите во просторот што го „создаваат“. Но времето теоретски ова соединување на атомите и создавање на галаксии е многу мало. 14-16 милијарди години. За ова мало време не е можно да се создадат глаксиите. За создавање на галаксиите се земени во претпоставки само условите кои се поволни и кои требало така да се случат.

Од ова произлегува дека Теоријата „А“ е погрешна, не дека сеуште целосно не е докажана и објаснета, туку е погрешна, заснована на претпоставки, замислени случаеви, фантазија.

Сега единствено ТВРДЕЊЕ кое го има одговорот е: Бог е створител на се' видливо и невидливо. Ова тврдење се поткрепува со најголемата објава Божја, а тоа е Исус Христос и Неговото славно воскресение.

Кога твојата теорија паѓа во вода, не држи вода, неразумно е да се одбива вистинскиот одговор на се. Одбивајќи да ја прифатиш вистината, и неможноста да ја докажеш твојата вистина, бидејќи таа непостои, најлогичниот чин е лутење на самиот себе.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Теорија А.
Прво.
Како настанала материјата? - Нема одговор. Нема ниту теорија, ниту претпоставка.
Второ.
Како целата материја е собрана на едно место, каде НЕМА ПРОСТОР, и кој е причинителот да таа маса експлодира. - Има само претпоставки.
Трето.
Создавање на галаксиите. - Случајното соединување на атомите во просторот што го „создаваат“. Но времето теоретски ова соединување на атомите и создавање на галаксии е многу мало. 14-16 милијарди години. За ова мало време не е можно да се создадат глаксиите. За создавање на галаксиите се земени во претпоставки само условите кои се поволни и кои требало така да се случат.

Од ова произлегува дека Теоријата „А“ е погрешна, не дека сеуште целосно не е докажана и објаснета, туку е погрешна, заснована на претпоставки, замислени случаеви, фантазија.

Сега единствено ТВРДЕЊЕ кое го има одговорот е: Бог е створител на се' видливо и невидливо. Ова тврдење се поткрепува со најголемата објава Божја, а тоа е Исус Христос и Неговото славно воскресение.

Кога твојата теорија паѓа во вода, не држи вода, неразумно е да се одбива вистинскиот одговор на се. Одбивајќи да ја прифатиш вистината, и неможноста да ја докажеш твојата вистина, бидејќи таа непостои, најлогичниот чин е лутење на самиот себе.
Прво, Јоан: Прво. Второ. и Трето, ти се сосем погрешни. Теории постојат, а ти не си ги прочитал. Второ, простор има (пошто глеам за Биг бенг збориш), се вика сингуларитет, така што и тука лошо си научил. Трето, создавањето на галаксиите е фино и детално елаборирано, и ДА, има каде да прочиташ, ако сакаш да научиш.

Сите три тези ти се погрешни. Теоријата А не може да ја прогласиш за погрешна, кога очигледно не ти се доволно јасни постулатите на истата, што и го покажуваш со твојот пост.

Понатаму, дури и да претпоставиме дека си у право (што не си), твојот аргумент понатаму е ТОТАЛНО бесмислен.

Тврдиш дека „Единствено ТВРДЕЊЕ кое го има одговорот....“ ШТО Е ТОТАЛЕН ИДИОТИЗАМ!!! Ако јас кажам дека СНЕЖАНА го направил универзумот - се видливо и невидливо, и јас сум исто толку во право како и ти.

Имаш проблеми со елементарна логика. Ти се гледа во секој пост.

Ниту нешто си изаргументирал, ниту нешто си докажал... Ова со Исус ти е тотален логички дебакл.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Теорија А.
Прво.
Второ.
Трето.
Повторно твојата ароганција, надменост и сезнајност на дело. Браво.
Појма немаш ти за таа теорија. Убаво си кажува и како се трансформирала и како се одвивале процесите. АЛОООООО Читни малку нема да ти шкоди. Материјата не е создадена од ништо. Тоа создавање од ништо е ексклузивно право на твојот митски Јахве. Ниедна теорија не тврди дека нештото настанало од ништо. Читај малку не треси зелени овде.

Од ова произлегува само дека немаш познавање, ништо друго. Критикуваш нешто што не ти е воопшто познато.
Ај вака како експерт кажи ни што е погрешно во теоријата? Наброј само едно нешто што е погрешно.
А што правиме со теориите, B, C, D, E.............Z??? Дури и да успееш да ги оспориш сите нема да биде доказ дека митот за бог е вистинит.
Има одговор за се???? ХАХАХАХАХАХА, како не. Баш тоа тврдење не дава ниеден одговор. Еве само едно одговори ми според тоа тврдење. Како Јахве створи од апсолутно ништо, материја. Ај да го видиме одговорот.
Какви објави божји бе не трескај глупости какви воскресенија.
Вистината пак ќе ти речам и в газ да ти опне клоца ти нема да ја видиш. Што во која теорија не ти држи вода? Твојата митска прикаска која постои и откако постои човештвото држи ли вода? Јок.....Ич не држи, пошто е прикаска за мали деца.

--- надополнето ---

Ова ото-мк, да не е кратенка од општо-техничко образование во македонија?
Многу исцрпен одговор. Браво за ароганцијата, одличен (5)
Ти скроз одличен си бил.
И другите оценки ти се 5ки
Самобендисаност....................одличен(5)
Злоба..............................одличен(5)
Омраза.............................одличен(5)
Елементарно непознавање наука......одличен(5)
Трескање глупости..................одличен(5)

Браво браво (ослободен си од полагање матура.)

F

Frankie Yale

Гостин
Теорија А.
Прво.
Второ.
Трето.

Teorija ne paga vo voda samo ako ne e seuste stoprocentno dokazana, paga vo voda ako e dokazana deka e pogresna. Ponataka ako edna teorija seuste ne e dokazana celosno ne znaci deka drugata teorija po avtomatizam e apsolutno tocna. Treba i drugata teorija da bide podlozena pod testot na naukata. A "teorijata" za gospod ne samo sto ne e dokazana deka e tocna tuku i vo mnogu navrati e dokazana kako pogresna ili vo najmala raka kontradiktorna.

Kajgana Shop

На врв Bottom