Зошто атеистите му се лутат на Бог

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Добро де, објасни. Секојпат кога влегуваш во полемика даваш линкови на кои треба да им верувам и кои треба да ги филтрирам за да најдам нешто. наместо линкови, може малку твои сознанија за дрвјата..секогаш муабетот завршува со -види, прочитај, научи...зашто всушност влегуваш во полемика ако ништо не објаснуваш ами се служиш постојано со туѓи уки и објаснувања? Дали можеш да ги објасниш? Јас не можам, па ако ти се одоброволиш истите да ги претставиш накратко...
Сите мои сознанија се научени од некои извори. У мојата глава не се креира знаење спонтано. Би требало да е исто и со твојата глава. Ако јас тебе ти преџвакувам, шансите се зголемуваат дека ти ќе научиш нешто погрешно. Затоа, колку си поблиску до изворот на информацијата, толку си посигурен дека таа е валидна или не. Научи самиот да ги бараш изворите на информациите.

Пошто сум фин дечко, иако знам дека ти нема да го запониш ова, јас сепак ќе ти го преџвакам линков кој би можел и самиот да го прочиташ, пошто не е голем текстот:

http://www.blog.thesietch.org/2008/09/19/trees-able-to-communicate-and-warn-each-other-of-impending-danger/

Научниците утврдиле дека оревот (дрвото) кога е нападнато од штеточини, реагира на стресот со лачење на значителни количини на природен вид аспирин. Не само што го прават ова, туку и со време ги „информират“ оревите во соседството лачејќи сосема друга состојка која има за цел единствено да им овозможи на останатите дрва во нивна близина да почнат да лачат отровни материи и да се подготват за одбрана.

Ова е комуникација помеѓу растенија. И не е ништо ново.

* * *

И за друг пут, Лурц, ако веќе се нафаќаш да спориш со некого овде, мислам дека си должен самиот да откриваш дали другата страна лаже или не. Не можеш да улеташ у дискусија и ко ќе ти згусти да се вадиш со „Од кај знам јас дека тоа е вистина!“ или „дедека не ми раскажеш - тоа не е вистина“ Од каде знаеш дека не те лажам ко ти прераскажувам?!?! Па прочитај и провери, да му е*ем матер. Тоа е твојот дел од работата. Или може чекаш у заседа како секој доследен пасивен-агресивец?

Глеам дека не те мрзи да читаш сензационалистички статии и оние кои ти одат во прилог. Оти вака пекаш кога нешто треба да прифатиш? Не можеш да разбереш ли, што?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Се прашувам дали воопшто разбираш што сакал Ајнштајн да каже со неговите изреки?
Не знам, ќе можеш да ги објасниш?

--- надополнето ---

И за друг пут, Лурц, ако веќе се нафаќаш да спориш со некого овде, мислам дека си должен самиот да откриваш дали другата страна лаже или не. Не можеш да улеташ у дискусија и ко ќе ти згусти да се вадиш со „Од кај знам јас дека тоа е вистина!“ или „дедека не ми раскажеш - тоа не е вистина“ Од каде знаеш дека не те лажам ко ти прераскажувам?!?! Па прочитај и провери, да му е*ем матер. Тоа е твојот дел од работата. Или може чекаш у заседа како секој доследен пасивен-агресивец?

Глеам дека не те мрзи да читаш сензационалистички статии и оние кои ти одат во прилог. Оти вака пекаш кога нешто треба да прифатиш? Не можеш да разбереш ли, што?
аман бе, диркетиви. Како што велиш самиот, ова е форум, дискусија...стопати потенцира. А што тоа не знам? И дали има човек што знае повеќе области? Моежеби ти така учен...опс, се извинувам тогаш, јас неук за биологијава.

Научниците утврдиле дека оревот (дрвото) кога е нападнато од штеточини, реагира на стресот со лачење на значителни количини на природен вид аспирин. Не само што го прават ова, туку и со време ги „информират“ оревите во соседството лачејќи сосема друга состојка која има за цел единствено да им овозможи на останатите дрва во нивна близина да почнат да лачат отровни материи и да се подготват за одбрана.
добра, добра

--- надополнето ---

Бар 3-пути ти е постирано. Зошто правиш вака, Лурц? Оти се правиш на триипол? Дали откога ќе ти ги поставам пак, ќе престанеш да зборуваш за ова? Најверојатно не. Ќе отидеш на друга тема и ПАК ќе пишуваш дека Ајнштајн бил верник. Како мало дете некое.

Еве ти го сајтот, сеедно...

http://www.stephenjaygould.org/ctrl/quotes_einstein.html

Овој сајт не е место каде имаш цитати извадени од контекст, туку цели мисли, писма и размислувања на Ајнштајн на тема Господ и Религија. Ако имаш барем малку христијанска доблест (како што по постовите твои тврдиш), ќе ги прочиташ, па или ќе се обидеш да го оспориш сајтот како лажен или еднаш засекогаш ќе престанеш да го ставаш Алберт Ајнштајн на купот со верниците кои веруваат во Јахве, Кришна или кој било друг АНТРОПОМОРФЕН бог на оваа планета.

Сеа ти види...

--- надополнето ---

Ова е ноторна лага! Ако си тргнал барем 5 минути да ја прочиташ страната на Википедија барем, ако не друго, немаше да пишуваш вакви лаги. А бидејќи знам дека знаеш за Ајнштајн, пошто јас сум ти пишувал ко сме се карале, тогаш останува единствено толкувањето дека свесно лажеш. Ова не е недоразбирање, туку ЛАГА.

Срам да ти е.

Колку нехристијански од твоја страна.
хм, лага за тебе...извадено од контекст за тебе. Мене и не ми е толку битно кој што кажал, но со иписимус разменивме некои цитати по друг муабет. А тебе ти е битно кој што рекол? сеа по аналогија, треба да го проверувам сајтот, трафикот и авторот -што детство имал, дал е теист...стварно му си лут на Бог што го негираш? Зашто не се помириш со фактот дека за некого Бог постои, за некого постои и духовен живот и мисли.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Зашто не се помириш со фактот дека за некого Бог постои, за некого постои и духовен живот и мисли.
Никој не го спори постоењето на духовен живот и мисли. Постоењето на Бог, да.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Никој не го спори постоењето на духовен живот и мисли. Постоењето на Бог, да.
а духовен живот кој би бил без присуство на бог или божество, божества? И зашто (ајде пак од почеток темата :) ) ти смета ако некој си го исполни духовниот дел од своето постоење токму со христијански бог?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
а духовен живот кој би бил без присуство на бог или божество, божества? И зашто (ајде пак од почеток темата :) ) ти смета ако некој си го исполни духовниот дел од своето постоење токму со христијански бог?
Воопшто не ми смета.

Ми смета кога некој некого убедува дека такво нешто постои.

--- надополнето ---

а духовен живот кој би бил без присуство на бог или божество, божества?
Викаш дека будистите халуцинираат? Викаш дека јас немам духовен живот?

Што ли викаш?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Воопшто не ми смета.

Ми смета кога некој некого убедува дека такво нешто постои.

--- надополнето ---

Викаш дека будистите халуцинираат? Викаш дека јас немам духовен живот?

Што ли викаш?
ооо, будиста ли си? Докажи го Буда со големо меше...не ги криј верувањата како жена години :vozbud:

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
ооо, будиста ли си? Докажи го Буда со големо меше...не ги криј верувањата како жена години :vozbud:
Јој што си ти стварно пасив-агресив типче, еееееејјј....

Буда не е Бог, тоа е човек кој навистина постоел и кој за себе никогаш не тврдел ништо слично. Јас не сум будист и ти тоа добро го знаеш, а овде, во недостаток на аргументи или ментална нишка која би можел да ја следиш се обидуваш да ми придодадеш религии и верувања против кои тука пењавам со месеци...

Заебан си ти некој христијанин, Лурц, заебан...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Јој што си ти стварно пасив-агресив типче, еееееејјј....

Буда не е Бог, тоа е човек кој навистина постоел и кој за себе никогаш не тврдел ништо слично. Јас не сум будист и ти тоа добро го знаеш, а овде, во недостаток на аргументи или ментална нишка која би можел да ја следиш се обидуваш да ми придодадеш религии и верувања против кои тука пењавам со месеци...

Заебан си ти некој христијанин, Лурц, заебан...
Докажи дека постоел...само те копирам во настапот кон неистомислениците. Агресивност? Хм,

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Докажи дека постоел...
Во моментов работам на докажување на оној еднорогот од Јов 39, па ко ќе завршам со него и Дедо Мраз, веднаш ќе се посветам на предизвикот со Дедо Боже.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ок, успат ако може и доказите од дедо мраз...шо знаеш, за внуците :)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ок, успат ако може и доказите од дедо мраз...шо знаеш, за внуците :)
На деца не се разбиваат илузии за алтруистички дедовци. За возрасните, со возрасно, нели. А на форум, без обланди и ракавици. Без ово-оно и без задни агенди.

Муабети за животен, наспроти форумски морал, кажи, а?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Da bog postoi vo mislite vo verata von subjektot nisto ne postoi, znaci kolku veri tolku bogovi stvarta e so oni sami negiraat postoenje bog edni na drugi....

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Во моментов работам на докажување на оној еднорогот од Јов 39.
Аман бе, та нели Чобраџија убаво ти го објасни тоа? Уште е нејасно?

--- надополнето ---

ќе престанеш да го ставаш Алберт Ајнштајн на купот со верниците кои веруваат во Јахве, Кришна или кој било друг АНТРОПОМОРФЕН бог на оваа планета.
Не дека има некое особено значење, ама ете гледам вие атеистите се чукате во гради дека Ајнштајн бил од "вашите" - Може не бил некојси религиозен, ама пак не бил ниту атеист. Никако не бил атеист, попрво би се рекло дека е агностик, ама атеист - никако. А исто и за Дарвин, таткото ваш, и тој не бил атеист.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Аман бе, та нели Чобраџија убаво ти го објасни тоа? Уште е нејасно?
Како не го објаснил... ко што ги објасни фосилите од Левијатанот...

Во библијата во барем 10 наврати се зборува за еднорози. Се опишуваат, се даваат упатства за скротување, се споредуваат и секакви други глупости, од кои е очигледно дека се зборува за коњ со еден рог.

Можеш ти колку сакаш да се врткаш и да се обидуваш да „протолкуваш“ што мислеле „авторите“. Тоа нема да ја смени содржината на Книгата!

Kajgana Shop

На врв Bottom