DBack
gloveless
- Член од
- 19 декември 2007
- Мислења
- 5.372
- Поени од реакции
- 2.556
Сите мои сознанија се научени од некои извори. У мојата глава не се креира знаење спонтано. Би требало да е исто и со твојата глава. Ако јас тебе ти преџвакувам, шансите се зголемуваат дека ти ќе научиш нешто погрешно. Затоа, колку си поблиску до изворот на информацијата, толку си посигурен дека таа е валидна или не. Научи самиот да ги бараш изворите на информациите.Добро де, објасни. Секојпат кога влегуваш во полемика даваш линкови на кои треба да им верувам и кои треба да ги филтрирам за да најдам нешто. наместо линкови, може малку твои сознанија за дрвјата..секогаш муабетот завршува со -види, прочитај, научи...зашто всушност влегуваш во полемика ако ништо не објаснуваш ами се служиш постојано со туѓи уки и објаснувања? Дали можеш да ги објасниш? Јас не можам, па ако ти се одоброволиш истите да ги претставиш накратко...
Пошто сум фин дечко, иако знам дека ти нема да го запониш ова, јас сепак ќе ти го преџвакам линков кој би можел и самиот да го прочиташ, пошто не е голем текстот:
http://www.blog.thesietch.org/2008/09/19/trees-able-to-communicate-and-warn-each-other-of-impending-danger/
Научниците утврдиле дека оревот (дрвото) кога е нападнато од штеточини, реагира на стресот со лачење на значителни количини на природен вид аспирин. Не само што го прават ова, туку и со време ги „информират“ оревите во соседството лачејќи сосема друга состојка која има за цел единствено да им овозможи на останатите дрва во нивна близина да почнат да лачат отровни материи и да се подготват за одбрана.
Ова е комуникација помеѓу растенија. И не е ништо ново.
* * *
И за друг пут, Лурц, ако веќе се нафаќаш да спориш со некого овде, мислам дека си должен самиот да откриваш дали другата страна лаже или не. Не можеш да улеташ у дискусија и ко ќе ти згусти да се вадиш со „Од кај знам јас дека тоа е вистина!“ или „дедека не ми раскажеш - тоа не е вистина“ Од каде знаеш дека не те лажам ко ти прераскажувам?!?! Па прочитај и провери, да му е*ем матер. Тоа е твојот дел од работата. Или може чекаш у заседа како секој доследен пасивен-агресивец?
Глеам дека не те мрзи да читаш сензационалистички статии и оние кои ти одат во прилог. Оти вака пекаш кога нешто треба да прифатиш? Не можеш да разбереш ли, што?