Зошто атеистите му се лутат на Бог

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Произлегува дека доволно си ги проучил книгите од Стариот Завет и книгите од Новиот Завет за да можеш да сереш. Можеш ли нешто паметно да направиш освен да сереш?
Колку христијански! Едноставно зрачи љубов од постовиве на христијаниве! Чудесно! :aplauz::aplauz::aplauz::aplauz::aplauz:

Г

Господ

Гостин
Како влијае активно? Во школо нема (освен 1-2 часа по неколку реченици во цела година, еднаш во 12 години) ниту имало и во мое време (тогаш па ич). Кај нас семејствата не биле по верата во екс-ју, а ниту сега не гледам некој да е приморан да се помоли пред јадење, да пости или да оди секоја недела в црква...оставено е на своја волја и совест.
Се работи на големи христијански празници?
-Не.

Се работи на големи исламски празници?
-Не.

Семејствата не биле по верата оти им било забрането,не дека не сакале.Јас кога бев основно наставниците беа задолжени да ни го предадат креационизмот,имаше посебни лекции за религијата,на музичко се учеа песни како Христос се роди и слично.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Произлегува дека доволно си ги проучил книгите од Стариот Завет и книгите од Новиот Завет за да можеш да сереш. Можеш ли нешто паметно да направиш освен да сереш?
Абе види, ја серам, а некој јаде гомна ;)

--- надополнето ---

Во ред, се е како што велиш дибек. Се извинувам, се надевам нема да ме цитираш за болестите пошто замолив да се тргнат. Всушност се надевам да не ме цитираш воопшто пошто нема да читам и одговарам
Не е во ред, Лурц, но ако не сакаш да разговараш воопшто не мораш, нели.

Јас го задржувам правото да реагирам на овде изнесени мислења поради тоа што тоа е намената на форумот. Се разбира, ти воопшто не мораш да реагираш на моите постови, нели.

За болести ниту мене не ми се дискутира и јас би бил среќен доколку се тргнат од контекст. НО, сите сме овде возрасни и би требало да стоиме позади работите кои сме ги напишале. Ако ти мене ме напаѓаш како личност јас ќе се бранам жестоко и ќе напаѓам уште пожестоко заради тоа што на овој форум јас имам големо его кое не ми е срам да го покажам. Ако напаѓаш мој став, тогаш ќе го бранам ставот, ќе го напаѓам твојот, но тебе како личност ќе те оставам на раат.

Ако сакаш, можеш слободно да ја провериш нашата дијада и да си го потврдиш ова.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
-Не.

-Не.

Семејствата не биле по верата оти им било забрането,не дека не сакале.Јас кога бев основно наставниците беа задолжени да ни го предадат креационизмот,имаше посебни лекции за религијата,на музичко се учеа песни како Христос се роди и слично.
За празниците си во право, но за една појава и ние дискутиравме на работа. Зашто ако е македонец или србин, влав...по дифолт мора да празнува христијански празник. Ако не осеќа потреба од религија, може да се одлучи да оди тој ден на работа заедно со муслиманите, евреите. Но иако сигурно има кај мене и атеисти, ниеден го нема искористено тоа право, зашто...можам да претпоставам.
Едино се работи за 2-3 државни празници кои важат за сите (мислам Божиќ, едниот Бајрам). Значи како можност можеби треба да се размисли истите да им се остави простор на атеистите тој ден да го работат. Чисто као размилсување. Но сепак, иако не работам на Бајрам, тоа не ми прави проблем да размислувам за муслиманската вера...едноставно не работам :)

Што се однесува до школото, најверојатно си помлада генерација. Ние во војска не смеевме да носиме било каков крст, ланче и слично. Моите деца имаа само по 1 час за неколку реченици од религијата, тоа беше се што сретнаа од вера на школо.

--- надополнето ---

Да дополнам за Господ (форумџијата :)) за празниците (иако можеби не е баш за тука). Имам слушнато, а ако знае некој може да дообјасни, на пример во Франција (мили слична држава, пак ни тука не се сеќавам, но дефинитивно постои) имало можност да се одберат и заокружат одредени денови како верски празници. Ако си атеист, немаш вера, нема да заокружиш, а тоа е добро пошто се работи за една од личните изјави (како и за националност) дали веруваш или не и во што - кои се заштитени со закон.

Г

Господ

Гостин
За празниците си во право, но за една појава и ние дискутиравме на работа. Зашто ако е македонец или србин, влав...по дифолт мора да празнува христијански празник. Ако не осеќа потреба од религија, може да се одлучи да оди тој ден на работа заедно со муслиманите, евреите. Но иако сигурно има кај мене и атеисти, ниеден го нема искористено тоа право, зашто...можам да претпоставам.
Едино се работи за 2-3 државни празници кои важат за сите (мислам Божиќ, едниот Бајрам). Значи како можност можеби треба да се размисли истите да им се остави простор на атеистите тој ден да го работат. Чисто као размилсување. Но сепак, иако не работам на Бајрам, тоа не ми прави проблем да размислувам за муслиманската вера...едноставно не работам :)

Што се однесува до школото, најверојатно си помлада генерација. Ние во војска не смеевме да носиме било каков крст, ланче и слично. Моите деца имаа само по 1 час за неколку реченици од религијата, тоа беше се што сретнаа од вера на школо.

--- надополнето ---

Да дополнам за Господ (форумџијата :)) за празниците (иако можеби не е баш за тука). Имам слушнато, а ако знае некој може да дообјасни, на пример во Франција (мили слична држава, пак ни тука не се сеќавам, но дефинитивно постои) имало можност да се одберат и заокружат одредени денови како верски празници. Ако си атеист, немаш вера, нема да заокружиш, а тоа е добро пошто се работи за една од личните изјави (како и за националност) дали веруваш или не и во што - кои се заштитени со закон.
Не сум чул дека имало вакво нешто,ама сигурно нема кај нас.Ќе ставам христијанин и ќе ги славам и католички и православни и сите останати секти ^_^
Иначе да помлада генерација,дупло помлада,ама ова со крстови и ланчиња било да се сопре пропаганда религиозна или ?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Не сум чул дека имало вакво нешто,ама сигурно нема кај нас.Ќе ставам христијанин и ќе ги славам и католички и православни и сите останати секти ^_^
Иначе да помлада генерација,дупло помлада,ама ова со крстови и ланчиња било да се сопре пропаганда религиозна или ?
Кај нас не, се ми се чини примерот беше со Франција...хм, не знам, важно негде во ЕУ.

Во војска 82-ра, беа забранети ланчиња со крстови или било каков религиозен знак, беше на пример забранета Азра, Забрането пушење и слични групи. За член на сојуз на комунисти на пример или воено лице и слични функции, не смееше да се изразува религозна припадност. Не ни сметаше пошто бевме родени во таков систем, но на постарите секако не им беше сеедно :) Дома кај нас не се ни збореше ни се практикуваше религија, тоа време. Зашто не знам, но мислам заради што се прокламираше како атеистички систем од СКЈ...имаше и други рестрикции, оваа се однесуваше на религиите.

И да, како што религиозен човек треба да има право на избор и законско право на изразување преку неработење, така и нерелигиозен би требало да има избор и исто законско право. Конкретно за празниците и нивната поставеност, дојдовме со едни колеги албанци до заклучок дека повеќе прават штета отколку корист затоа што едните слават во еден ден, другите во друг...со тоа вештачки доведоа до поделба на уште една основа.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
-Не.

-Не.

Празниците служат за да празнува тој што се чувствува така.

Се празнува 8-ми март. Да.
Се празнува 2 Август, 8 Септември, милион празници се празнуваат. Па тоа не прави секој што не работи на тој ден да се стави на страна на феминистките или пак да му се пере мозок со национализам и патриотизам.

Во суштина некоја работа може да има влијание на тебе колку што ти ќе и дозволиш. Јас сум малку постара (мислам од тебе), па во ниеден момент во моето образование не се сретнав со било каква религиозна пропаганда). Далеку сме од време на догми. Секој бира за себе во што ќе верува или нема да верува. Барем кај нас денес нема никаква реална поткрепеност дека било кој се подведува под догми.

Г

Господ

Гостин
Празниците служат за да празнува тој што се чувствува така.

Се празнува 8-ми март. Да.
Се празнува 2 Август, 8 Септември, милион празници се празнуваат. Па тоа не прави секој што не работи на тој ден да се стави на страна на феминистките или пак да му се пере мозок со национализам и патриотизам.

Во суштина некоја работа може да има влијание на тебе колку што ти ќе и дозволиш. Јас сум малку постара (мислам од тебе), па во ниеден момент во моето образование не се сретнав со било каква религиозна пропаганда). Далеку сме од време на догми. Секој бира за себе во што ќе верува или нема да верува. Барем кај нас денес нема никаква реална поткрепеност дека било кој се подведува под догми.
Не?
А зошто успат одат милион патриотски реклами на ТВ и секој весник тие денови со фонт 72ка има пишано Денес е бла бла?
Инаку,религијата е доктрина,во реални услови,било каде неверата се осудува,мојата беше осудена,на моите другари беше осудена,не може едноставно да речеш јас не верувам и да не сносиш последици,општеството е форма на fist of retribution.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Не?
А зошто успат одат милион патриотски реклами на ТВ и секој весник тие денови со фонт 72ка има пишано Денес е бла бла?
Инаку,религијата е доктрина,во реални услови,било каде неверата се осудува,мојата беше осудена,на моите другари беше осудена,не може едноставно да речеш јас не верувам и да не сносиш последици,општеството е форма на fist of retribution.
Мислам дека не се разбравме околу ова. Мислата ми е следна, нека дадат милион реклами на 2 Август, тоа тебе нема да те направи патриот или националист. Ако го немаш ти тоа во себе, реклама нема да те убеди во такво нешто. Ете разумна личност си, бираш сам факти со кои си оформуваш мислење. Ако можеш ти или јас можат и повеќето други луѓе. Тоа е исто како да ме натера некој да купам производ преку Топ Шоп зашто милион пати ја повториле рекламата. Ако не ми треба што ќе ми го? Зашто така рекле?

Околу ова второво, или јас живеам со многу коректен народ, а вие со догматизиран, или пак до перцепцијата е. Познавам и теисти и атеисти, пријатели, роднини, колеги од факс, луѓе од безброј категории. Никогаш не сум чула атеист да каже дека се чувствува дека е посочуван со прст, ниту пак некој теист тоа го спомнал. Луѓево околу мене (не)верувањето, си го чувствуваат како личен избор и право и досега не сум била сведок на ничие линчување, дури не се ни прави таков муабет.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Мислам дека не се разбравме околу ова. Мислата ми е следна, нека дадат милион реклами на 2 Август, тоа тебе нема да те направи патриот или националист. Ако го немаш ти тоа во себе, реклама нема да те убеди во такво нешто. Ете разумна личност си, бираш сам факти со кои си оформуваш мислење. Ако можеш ти или јас можат и повеќето други луѓе. Тоа е исто како да ме натера некој да купам производ преку Топ Шоп зашто милион пати ја повториле рекламата. Ако не ми треба што ќе ми го? Зашто така рекле?

Околу ова второво, или јас живеам со многу коректен народ, а вие со догматизиран, или пак до перцепцијата е. Познавам и теисти и атеисти, пријатели, роднини, колеги од факс, луѓе од безброј категории. Никогаш не сум чула атеист да каже дека се чувствува дека е посочуван со прст, ниту пак некој теист тоа го спомнал. Луѓево околу мене (не)верувањето, си го чувствуваат како личен избор и право и досега не сум била сведок на ничие линчување, дури не се ни прави таков муабет.
Во Писмото е напишано.
Избор нема, оној кој нема да го прифати Христа...ќе оди кај казаните.
Е сега има клаузула за слободна воља, но нејасно е како ќе се оствари вољата слободна меѓу 1 и 0.
Меѓу 1 и 2 може, но меѓу 1 и 0...тешко...:)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ja koa zavrsiv osmo sakav da ucam sredno popsko, drugar mi se upisa sea e pop i super mu e, nikoj ne branese religija, me krstile ko bebe, taka da toa sto lugeto togas se vrtele e isto sto i sega se vrtat kon religija, no nikoj ne im branel,toa za toa.
A za ova deka religija vlijaela na moral, nema vrska bas sprotivno dogmata i itualot se stolbovite na sekoja religija, a tek posle etika, duri i najgolemite grevovi se somnevanje vo dogmatikata, taka da teologijata ne se grizi bas za etika i kako TREBA!
Osnov na moralnosta e somilosta, socuvstvoto, vistinsko sozaluvanje, rekol Eden, a Komunizmot kako ideja bese apla moralno ucenje i Socijalizmot bese nekomercijalno opstetstvo, samo da potsetam partizanite gi ukinaa javnite kuki, a religija i kapitalizam nema vrska osven kako hipokrizija.
Nego ova so mu se lutime na Bog, pa sekoj sto ke mu umre nekoj blizok, zar ne strada, zar solzite i bolkata ne obvinuvaat nekogo?? Kako poim Bog postoi a kako stvarno od kaj znaeme, toa e stvar na vera.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Стварноста е: Ако се отрстрани Бог од човечкиот хоризонт, од човечкото битие, исчезнува гревот. Гревот е оној кој човека го носи во смрт. Гревот не е „чувство на вина“ како што тоа го сфаќа и дефинира психологијата, туку пред се гревот е причинител на злото. Бидејќи човек не може да ја детектира причината за злото, за моралното зло, а посебно атеистите, и длабоко во потсвеста сепак постои желба за правда, не наоѓајќи го гревот како причина, поради своето неверие склони се да се лутат на Бог, кое што е во парадокс со изјавите кои ги дават. Нивната потсвест сепак им навестува дека мора да постои „нешто“ кое тие со својата гордељубивост, егоцентричност и нарцизам го затрупале.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Стварноста е: Ако се отрстрани Бог од човечкиот хоризонт, од човечкото битие, исчезнува гревот. Гревот е оној кој човека го носи во смрт. Гревот не е „чувство на вина“ како што тоа го сфаќа и дефинира психологијата, туку пред се гревот е причинител на злото. Бидејќи човек не може да ја детектира причината за злото, за моралното зло, а посебно атеистите, и длабоко во потсвеста сепак постои желба за правда, не наоѓајќи го гревот како причина, поради своето неверие склони се да се лутат на Бог, кое што е во парадокс со изјавите кои ги дават. Нивната потсвест сепак им навестува дека мора да постои „нешто“ кое тие со својата гордељубивост, егоцентричност и нарцизам го затрупале.
100 пати ти е одговорено и ти пак си верглаш по твое..... АТИЕИСТИТЕ НЕ МОЖАТ ДА СЕ ЛУТАТ НА НЕШТО ШТО ГО НЕМА

Зошто ти е таа потреба да изигруваш Smart-Ass на форумов? А љубов, љубов, љубов...... прочитав 1000 пати во контекст на бог. Каде ви е таа Љубов? Зошто си толку полн со гнев и омраза кон атеистите? И не само кон нив туку кон се што е различно од тебе? Не бегај од одговор.

Kajgana Shop

На врв Bottom