Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
:pos2: Дај бе не заебавајте ЖИТИ БРАДИТЕ СВЕШТЕНСКИ абе како е можно да сум му лут на имагинарно битие само тоа не ми е јасно ?
Абе попрво ке му се налутам на камен од кој ке се сопнам тој постои,неможам да му се лутам на нешто што не постои

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Добро, те разбрав, ти си некој човекољубец, кој ги сака и почитува сите луѓе на светот, а ја мрази Христијанската црква затоа што манипулирала со човековите стравови и надежи и го мрази Троединиот Бог, оти според неговото толкување на објавата Божја, а дел од неа е запишана во некои книги „целата е контраверзна“
Модерно човекољубец се викаше некако како фило....
Не ги сакам и почитувам сите луѓе на светот, тое невозможно! Ги сакам и почитувам само оние кој го заслужиле тоа од мене.

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.925
Јас се лутам на делот после болдираната реченица, на религијата која го уназадува човештвото! Јас неверувам во бог! Што не ти е јасно? :toe: Пораките кој ги пласираат религиите се секогаш кон цел - манипулација со човечките стравови и надежи!
Еве на што се лутам:
чекај малку нешто ме збунивте како прво зборот САТАНА првиот извор потекнува од библијата дури и самиот ИСУС ХРИСТОС односно БОГ го нарекол така и второ е сега ако веруваш во сатана значи логично мора да постои и БОГ,значи мене ми изгледа дека му се лутиш на БОГА а што се однесува до религијата тоа е друга работа и не може да се спореди со библија;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
чекај малку нешто ме збунивте како прво зборот САТАНА првиот извор потекнува од библијата дури и самиот ИСУС ХРИСТОС односно БОГ го нарекол така и второ е сега ако веруваш во сатана значи логично мора да постои и БОГ,значи мене ми изгледа дека му се лутиш на БОГА а што се однесува до религијата тоа е друга работа и не може да се спореди со библија;)
Види тема сатанизам, таму е се детално објаснето. Сатанизмот за првпат официјално се појавува во 1966 година во Сан франциско, го основа Антон Шандор Лавеј.
Начелата, и филозофијата на сатанизмот на Лавеј се потенцирани во Сатанската Библија, таа во суштина е атеистичка и агностичка, непризнава антропоморфни божества и Сатаната е преставен како симбол на материјалноста, индивидуалноста, интелектот и непокорот.

S

Sagan

Гостин
Од истата причина што лошите деца им се лутат на браќата Грим што на крајот на приказната доаѓаат ловџиите и ги спасуваат Црвенкапа и баба и...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Извини те помешав со него, мислив од Прилеп си. Но и за тебе важи тоа што реков. Википедијата е да те упати што да читаш, сигурно никој нема да ти донесе литература дома. А и да ти донесе не верувам дека ќе прочиташ.

Немам јас никаков страв. Посебно не од битија што не постојат. Што ти е тебе толку страв да ги кажеш твоите години? Чисто да имам претстава на што човек се обраќам. Се срамиш од нив?

Искрено жал ми е за тоа што ти се случило, Жално е за секој родител. Немам одговор за тоа. Не би сакал да коментирам.
Вака две работи болдирав. Прво, дали се срамам од годините. Не. Тие се мои и никој не може да ми ги земе. Бројот на годините поминати на земјата не се некое вистинско мерило. Тие се искуство, искуство на живеење, искуство со кризи, искуство со радост, жалост, смртни ситуации. Бројот воопшто не е важен.

„Немам одгвор за тоа“ - тоа е твојот одговор. Но јас имам одгвор. Еве ќе ти одгворам преку една личност од Библијата, а тоа е Авраам, таткото на верата. Преку него ќе ти одговорам. Тој немал деца, немал земја итн. Да не раскажувам. Потоа имал дете од слугинката Агара кое се викало Исмаил, но неговата жена Сара го натерала да ја испади Агара и детето. Тој тоа го направува и ја пади и сега пак е со жената своја и пак нема деца. Еве му доаѓат тројца и му велат дека Сара ќе роди син. И се раѓа син. Авраам во тие денови кога му се родил синот имал повеќе од 90 години. И си го засакал синот. Го засакал многу, толку многу што заборавил дека тој СИН МУ Е ПОКЛОН ОД БОГ, кој не го познавал, туку кому само гласот му го слушал. Сега овој Бог кој му подарил син, му вели на Авраам да го жртвува. Авраам не разбира, но тоа го прави. Го прави со ВЕРА ДЕКА ОВОЈ БОГ, КОЈ ОВА ДЕТЕ МУ ГО ДАЛ КОГА ТОЈ БЕШЕ СТАРЕЦ И НЕ МОЖЕШЕ ВЕЌЕ ДА ИМА ДЕЦА, СЕГА КОГА ЌЕ ГО ЖРТВУВА НА ИСТИОТ БОГ, ТОЈ БОГ Е МОЌЕН И СИЛЕН ПАК ДА МУ ГО ДАДЕ СИНОТ. Веруваше против секоја надеж.
Јас не сум Авраам, ниту пак со него се споредувам. Но овој настан ми послужува да го искажам недвосмислено својот став.
Можеш, да заклучиш, дека јас верувам и знам да тоа дете е живо, ми беше дадено на поклон, одредено време да биде со мене, а потоа го зеде и го однесе на подобро место. Тоа дете е живо и радосно, таму каде што е.

Но, ќе прашам, еве ти одговори, можеби некој ќе се обиде да дискутира, на вакви случаеви, и на милион случаеви, каде ќе бидеме повредени од некој, се лутиме. Се лутиме па и на глупости, на предмети итн. Но не можеме да ги окривиме предметите за ситуацијата. А сепак атеистите, повеќе се лутат на Бога, отколку теистите. нелогично, но вистинито.
Можеби, во потсвеста, сепак има нешто што ги кочи... Психолигијата, можеби ќе даде одговор и ќе имаме „емоционални атеисти“.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Но, ќе прашам, еве ти одговори, можеби некој ќе се обиде да дискутира, на вакви случаеви, и на милион случаеви, каде ќе бидеме повредени од некој, се лутиме. Се лутиме па и на глупости, на предмети итн. Но не можеме да ги окривиме предметите за ситуацијата. А сепак атеистите, повеќе се лутат на Бога, отколку теистите. нелогично, но вистинито.
Можеби, во потсвеста, сепак има нешто што ги кочи... Психолигијата, можеби ќе даде одговор и ќе имаме „емоционални атеисти“.
Ех дете, дете....... Болдираното само покажува колку малку знаеш. И 1000 пати да ти кажеме не ти влегуе у памет. Но толку можеш, знам. За атеистот не постои бог, од таа причина нема ни можност да му се лутат. Твоето логично и вистинито е всушност голема лага и пуста желба нас атеистите да не стаите под капа.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Ама јас пак од друга страна ќе прашам каде е твојот доказ дека постои?
Аманте бе веќе не сте интересни со прашањево. Па кој е доказот дека не постои? И така можеме до бесконечност.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
dokazot e pred negovitee ocii no imaa zaveesa pa ne moze da gledaa

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Не ги сакам и почитувам сите луѓе на светот, тое невозможно! Ги сакам и почитувам само оние кој го заслужиле тоа од мене.
Кои се критериумите по кои ги одредуваш луѓето што заслужиле да ги почитуваш, од оние што не заслужиле.
П.С. Дали човек кој верува во Пресвета Троица, Бог Отец и Син и Свети Дух, ќе го почитуваш како личност и како верник?, или пак не заслужил?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Кои се критериумите по кои ги одредуваш луѓето што заслужиле да ги почитуваш, од оние што не заслужиле.
Ако ме почитуваат онаков каков што сум, а не каков што тие сакаат да бидам, ако се искрени кон мене, ако се покрај мене и во невоља а не само кога е се ок.
П.С. Дали човек кој верува во Пресвета Троица, Бог Отец и Син и Свети Дух, ќе го почитуваш како личност и како верник?, или пак не заслужил?
Ако се вклопува во критериумите кој ги наведов, ме прифаќа онаков каков што сум, ќе го почитувам како и секој друг, во што верува е негово лично право, тоа за мене не е причина дали ќе почитувам и сакам некого или не. Јас доблеста во луѓето ја гледам во нивните дела, а не во нивните зборови, верувања и декларирања.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ако ме почитуваат онаков каков што сум, а не каков што тие сакаат да бидам, ако се искрени кон мене, ако се покрај мене и во невоља а не само кога е се ок.
Ако се вклопува во критериумите кој ги наведов, ме прифаќа онаков каков што сум, ќе го почитувам како и секој друг, во што верува е негово лично право, тоа за мене не е причина дали ќе почитувам и сакам некого или не. Јас доблеста во луѓето ја гледам во нивните дела, а не во нивните зборови, верувања и декларирања.
Постојат ли такви луѓе. Кога си во неволја да се жртвува себе си за тебе да ти биде добро? Има ли такви луѓе?

T

Tetro

Гостин
Искрено да ти кажам дека се најдов во твојов пост. Сум се наоѓал во повеќе ситуации со млади луѓе кои ја примиле верата со своето раѓање и живееле цело детство во фамилија каде што морале да одат во црква на секој празник, додека повеќето од нив биле и тепани од своите родители ако направат нешто што таткото на го прифаќа (таткото е судијата).

Ги почитувам сите, без разлика на вера, се` додека не почне да досадува и да ме омаловажува. Секој човек има граница, а толеранцијата кај мене е во малку поголемо поле по овие прашања.

А тоа дека си ми кажал сум му се лутел јас на Бог, е твое лично мислење. Само што е многу погрешно поставено. Тој не постои за мене, едноставно. Никој не успеал да ми докаже дека постои.

Kajgana Shop

На врв Bottom