Последици од зголеменото количество на пари во оптек...

Член од
17 февруари 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Дали зголеменото количество на пари во оптек секогаш предизвикува инфлација?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
DA.....ako e rezultat na "pecatenje" na pari , a pri toa ne si USA............:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Секогаш.

M

macgowan

Гостин
За да ги финансират големите буџетски дефицити,владите немаат друг излез туку да штампаат пари.
При долгорочна инфлација нонстоп мораат нови приливи свежи штампани пари,креирање пари.
Креирањето на пари е еден од начините на државата за да си ја финансира потрошувачката и мене многу ме плаши дека може да не снајде тоа како тргнале некои работи.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Немора да ги штампаат,можат тоа да го направат како кај нас. Даваш државни обврзници/месечни со багателна провизија и се замислуваш шеик. После некое време ако немаш Гувернер кој ќе крене рачна ќе имаш инфлација.

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
За да ги финансират големите буџетски дефицити,владите немаат друг излез туку да штампаат пари.
При долгорочна инфлација нонстоп мораат нови приливи свежи штампани пари,креирање пари.
Креирањето на пари е еден од начините на државата за да си ја финансира потрошувачката и мене многу ме плаши дека може да не снајде тоа како тргнале некои работи.
Не е законски забрането НБРМ да финансира буџетски дефицит преку емисија на пари?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не е законски забрането НБРМ да финансира буџетски дефицит преку емисија на пари?
Забрането е. А како преживеавме овие 20 години? :) Магија.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.323
Поени од реакции
15.576
Каква е таа долгорочна инфлација? Ако збориме за 3-9 тогаш е нормална, ако збориме за 20% и да се штампаат плус пари ќе ја подгрееш и ќе изгориме како цигани во тавче.

--- надополнето ---

Евро обврзница,ММФ итн...
...државни записи и државни обврзници...

M

macgowan

Гостин
`Каква е таа долгорочна инфлација? Ако збориме за 3-9 тогаш е нормална, ако збориме за 20% и да се штампаат плус пари ќе ја подгрееш и ќе изгориме како цигани во тавчe`

http://www.aaep.org.ar/espa/anales/works05/guerrero.pdf

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Не би рекол. Многу зависи од заштедите/стапка на штедење и капиталините/финансиски одливи/приливи од билансот на плаќање. Жив пример е Америка. Печати нагло веќе 30 години ама поради тоа што има доларот резервен статус и државите/луѓето го штедат возможно е да се извлечи без инфлација. Се разбира не за долго, барем додека Кина не прекини да го субенционира американскиот стандард на живеење.

Секако за мала држава со неконвертибилна валута печатење пари = инфлација(пораст на цените).

Инаку инфлацијата (овдека мислам на дефиниција од речник "експанзија на паричната маса", така ја нарекуваа и екомомисите во 19 век) не мора да биде видлива во потрошувачки цени, а уште помалку може да биде видлива во владино-нарачани индекси кои имаат по 100тина субстиуции секоја година и никогаш не покажуваат висока инфлација. Значи во печатање пари најбитно нешто е "money entry point" т.е каде влегуваат печатените пари. Има различни места на кои што може да завршат: кредитни/финансиски пазари, владата може да ги потроши (тогаш треба да се види кај завшршуваат и таму е инфалцијата). Целиот проблем е што печатањето на пари ќе доведе до експанзија на производството над реалната платежноспособна побарувачка. Но не е само тоа, целата економија ќе добие илузија дека има доволно заштеди а да се финансира потрошувачка и долгорочни проекти кога тие заштеди фактички не постојат и еден ден истите заштеди ќе бидат значајно намалени како резулат на пораст на цените..

Kajgana Shop

На врв Bottom