- Член од
- 17 февруари 2011
- Мислења
- 2
- Поени од реакции
- 0
Дали зголеменото количество на пари во оптек секогаш предизвикува инфлација?
Не е законски забрането НБРМ да финансира буџетски дефицит преку емисија на пари?За да ги финансират големите буџетски дефицити,владите немаат друг излез туку да штампаат пари.
При долгорочна инфлација нонстоп мораат нови приливи свежи штампани пари,креирање пари.
Креирањето на пари е еден од начините на државата за да си ја финансира потрошувачката и мене многу ме плаши дека може да не снајде тоа како тргнале некои работи.
Забрането е. А како преживеавме овие 20 години? Магија.Не е законски забрането НБРМ да финансира буџетски дефицит преку емисија на пари?
Евро обврзница,ММФ итн...Забрането е. А како преживеавме овие 20 години? Магија.
Каква е таа долгорочна инфлација? Ако збориме за 3-9 тогаш е нормална, ако збориме за 20% и да се штампаат плус пари ќе ја подгрееш и ќе изгориме како цигани во тавче.За да ги финансират големите буџетски дефицити,владите немаат друг излез туку да штампаат пари.
При долгорочна инфлација нонстоп мораат нови приливи свежи штампани пари,креирање пари.
Креирањето на пари е еден од начините на државата за да си ја финансира потрошувачката и мене многу ме плаши дека може да не снајде тоа како тргнале некои работи.
...државни записи и државни обврзници...Евро обврзница,ММФ итн...
Првите години печатарот го менуваа еднаш неделноЕвро обврзница,ММФ итн...
Не би рекол. Многу зависи од заштедите/стапка на штедење и капиталините/финансиски одливи/приливи од билансот на плаќање. Жив пример е Америка. Печати нагло веќе 30 години ама поради тоа што има доларот резервен статус и државите/луѓето го штедат возможно е да се извлечи без инфлација. Се разбира не за долго, барем додека Кина не прекини да го субенционира американскиот стандард на живеење.Секогаш.